Οι προσδοκίες για το νέο ομόλογο από το οποίο αναμένεται να αντληθούν 2-2,5 δισ. ευρώ είναι να πετύχει ένα επιτόκιο κάτω από 2% που θεωρείται ρεαλιστικό με δεδομένη την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και ειδικά του γεγονότος ότι ο δεκαετής τίτλος που εκδόθηκε τον Μάρτιο διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση κοντά στο 2,3%.
Την έκδοση 7ετούς ομολόγου αναφοράς σταθερού επιτοκίου ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω του Χρηματιστηρίου το υπουργείο οικονομικών.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο κάτω από 2%.
Ανοιχτό μέχρι πρότινος ήταν το ενδεχόμενο έκδοσης 15ετούς αλλά τελικά επιλέχθηκε η πιο ασφαλής λύση του 7ετούς. Τούτο διότι μια διάρκεια πέραν τον 10 ετών θα πλησιάζει το όριο ασφαλείας για το δημόσιο χρέος , δηλαδή τα 15 χρόνια και ήταν πιθανό να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από όσους θα πόνταραν σε ένα αρνητικό σενάριο. Διότι ως γνωστόν το ελληνικό χρέος είναι ρυθμισμένο έως και το 2032 και οι δανειστές έχουν δεσμευτεί για νέα μέτρα ελάφρυνσης τότε αν υπάρξουν προβλήματα αναχρηματοδότησης. Η έκδοση όμως ενός δεκαπενταετούς ομολόγου σήμερα θα είχε λήξει το 2034 δηλαδή πέραν της «ασφαλούς περιόδου» κάτι που κρίθηκε ως περιττός κίνδυνος. Σήμερα κανείς δεν θέλει να απειληθεί η εξασφάλιση σταθερά χαμηλών αποδόσεων και πολύπεριισσότερο κινδυνέψουν με ζημιές «καλής ποιότητας» επενδυτές που έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σταθερά στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους
Προσδοκίες για επιτόκιο κάτω από 2%
Οι προσδοκίες για το νέο ομόλογο από το οποίο αναμένεται να αντληθούν 2-2,5 δις ευρώ είναι να πετύχει ένα επιτόκιο κάτω από 2% που θεωρούνται ρεαλιστικές με δεδομένη την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και ειδικά του γεγονότος ότι ο δεκαετής τίτλος που εκδόθηκε τον Μάρτιο διαπραγματεύεται σήμερα με απόδοση κοντά στο 2,3 % . Κομβικό σημείο θα αποτελέσει επίσης το ύψος των προσφορών αλλά και η ποιότητα των επενδυτών που θα θελήσουν να τοποθετηθούν στο νέο ελληνικό τίτλο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η Barclays, η BofA η Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Morgan Stanley,η Nomura και η Société Générale.
Με την έκδοση του επταετούς ομολόγου την Τρίτη μέσα στο 2019 κλείνει τυπικά των δανεικό πρόγραμμα των 7 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ . Μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί 2,5 δις ευρώ από το 5ετές ομόλογο στο τέλος Ιανουαρίου με επιτόκιο 3,6% και άλλα 2,5 δις ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου τον Μάρτιο το οποίο είχε πετύχει επιτόκιο 3,9%.
Πηγή: Protothema.gr