Σε ένα τελευταίο κύκλο συσκέψεων που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου θα οριστικοποιηθούν οι βασικοί άξονες της ομιλίας που θα κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια ομιλία που θα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο ενότητες: στο πακέτο των οικονομικών μέτρων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα και σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα ξεδιπλωθεί εντός της τετραετίας.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν, άλλωστε, πως στις εκλογές οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή προκειμένου να γίνουν τολμηρές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, καθώς υπήρξαν πολλαπλές κρίσεις που προκάλεσαν «γρατζουνιές» στην κυβερνητική εικόνα.
Η πύρινη λαίλαπα έκαψε περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα -μάλιστα η μάχη των πυροσβεστών στον Έβρο συνεχίζεται- και είναι εμφανές πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην πολιτική προστασία. Είχαν προηγηθεί και άλλα μέτωπα μέσα στο καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους Κροάτες χούλιγκανς να διασχίζουν όλη την χώρα παρά τις προειδοποιήσεις.
Μετά από ένα δύσκολο δίμηνο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει μια φυγή προς τα εμπρός και στο πλαίσιο αυτό στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα εστιάσει πρωτίστως σε μια σειρά αλλαγών, που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Από το κυβερνών κόμμα επισημαίνεται πως δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη εικόνα και στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη να παρουσιαστούν τόσο τα όσα έγιναν την τελευταία τετραετία όσο και το σχέδιο για το πως μπορεί να είναι η Ελλάδα το 2027.
«Το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι μικρό σε παροχές αλλά μεγάλο σε μεταρρυθμίσεις» σημειώνουν εμφατικά κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν πως τα μέτρα στήριξης θα είναι κοστολογημένα και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Στόχος άλλωστε είναι να μην σταλούν λάθος μηνύματα στις αγορές σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 8 του μήνα - δηλαδή μια μέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS. Με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και να αναμένει ευχάριστες ειδήσεις σε αυτό το πεδίο.
Το μεταρρυθμιστικό πακέτο
Μια πρόγευση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θέλει να προχωρήσει μέσα στην τετραετία έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα μίλησε για «επιμονή σε τολμηρές αλλαγές» και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί έμφαση: στην υγεία (με προτεραιότητα σε νέες προσλήψεις και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ), στις μεταφορές (στις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία) αλλά και στη ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, μετά τον πύρινο εφιάλτη το φετινό καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (π.χ. drones), νέες προσλήψεις πυροσβεστών αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας ( υποχρεωτική έκτιση ποινής) αλλά και για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα.
Μέτρα με... μέτρο είναι το μήνυμα
Από κόσκινο περνάνε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα είναι απολύτως κοστολογημένα και δεν θα δημιουργούν δημοσιονομικό κενό. Παράλληλα αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως το 50% περίπου του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και επομένως οι όποιες ανακοινώσεις θα είναι λελογισμένες.
Στο κυβερνών κόμμα εστιάζουν στη λήψη μέτρων πρωτίστως για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν και για την μεσαία τάξη. Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα είναι δεδομένο πως πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα στήριξης
Ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης έρχονται το 2024 νέες αυξήσεις στις συντάξεις (κοντά στο 4%), νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο (που έχει ήδη ψηφιστεί από το καλοκαίρι). Τα … κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά και για να υπολογιστεί αν είναι δημοσιονομικά εφικτό να υπάρξει και μια έξτρα στήριξη στους πυροσβέστες (κάτι που θα κριθεί μέσα στην εβδομάδα).
Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα στο πεδίο της οικονομίας. Μια εικόνα έδωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρά τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια». Με ειδική αναφορά να κάνει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις επενδύσεις αλλά και σε μια σειρά μεγάλων έργων που δρομολογούνται.
Πηγή: ethnos.gr