Οι πλουσιότερες χώρες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο
Η κατασκευή κατοικιών έχει καταρρεύσει στην Ευρώπη, καθώς το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ η γραφειοκρατία και οι αυστηροί κανονισμοί για την ενεργειακή αποδοτικότητα προστίθενται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, επισημαίνει το Bloomberg.
Οι πλουσιότερες χώρες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι νέες οικοδομικές άδειες στη Γερμανία μειώθηκαν περισσότερο από 27% κατά το πρώτο εξάμηνο. Στη Γαλλία έχουν μειωθεί κατά 28% μέχρι τον Ιούλιο και η οικοδόμηση κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 25% φέτος. Η Σουηδία υφίσταται τη χειρότερη ύφεση από την κρίση της δεκαετίας του 1990, με τους ρυθμούς δόμησης να είναι μικρότεροι από το ένα τρίτο αυτού που θεωρείται απαραίτητο για να συμβαδίσει με τη ζήτηση.
Η ύφεση επηρεάζει τις μονοκατοικίες καθώς και τα μεγάλα οικιστικά έργα. Η Vonovia SE, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στη Γερμανία, ανέστειλε φέτος όλες τις νέες κατασκευές, επ' αόριστον. Στη Σουηδία, επίσης, ένα έργο-κλειδί για την κατασκευή κυψελών μπαταριών για αυτοκίνητα και τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, αδυνατεί να προσελκύσει αρκετούς εργαζόμενους, λόγω έλλειψης κατοικιών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οικοδόμηση κατοικιών έχει χάσει τον στόχο των 300.000 κατοικιών ετησίως που είχε θέσει η κυβερνώσα συντηρητική κυβέρνηση το 2019.
Στη Γερμανία, η οικονομικά προσιτή στέγαση ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όταν ανέλαβε την εξουσία το 2021, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τον στόχο της για την προσθήκη 400.000 νέων κατοικιών ετησίως το νωρίτερο μέχρι το 2026.
«Το να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες έχουν ένα μέρος για να ζήσουν είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του κράτους», δήλωσε ο Kolja Müller, συν-επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Φρανκφούρτη. «Είναι σαφές ότι αποτυγχάνει».
Η κατάσταση στο τομέα της στέγασης προκαλεί κινδύνους για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να δαπανήσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να καλύψουν το κόστος. Η στάση απέναντι στους μετανάστες θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς θεωρούνται όλο και περισσότερο «ανταγωνιστές» στην εύρεση κατοικίας.
Εκτίναξη των τιμών
Οι τάσεις δεν είναι ίδιες παντού. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία, οι νέες κατοικίες είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2015, όταν οι συνέπειες της κρίσης χρέους σχεδόν πάγωσαν την αγορά των ακινήτων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο είναι να διορθωθεί το πρόβλημα, και οι πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδυτών - όπως το πρόγραμμα χρυσής βίζας της Πορτογαλίας - έχουν προκαλέσει εκτίναξη των τιμών,
Η πτώση στον κατασκευαστικό τομέα έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για κίνητρα και στήριξη του κλάδου, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν περιορισμένη... όρεξη για πρόσθετες δαπάνες μετά την πανδημία της Covid και εν μέσω προσπαθειών για συγκράτηση του πληθωρισμού.
Κατεβάζουν ρολά κατασκευαστικές εταιρείες
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 45.000 κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κλείσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Στη Σουηδία, 1.145 εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, αύξηση 35% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Creditsafe.
Στη Γερμανία η Gerchgroup είχε δεσμευτεί να κατασκευάσει περισσότερα από 440 μερικώς επιδοτούμενα διαμερίσματα αλλά τον Αύγουστο, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας, αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σπίτια.
Πηγή: imerisia.gr