Τον Ιανουάριο του 2018 οι φορολογούμενοι είχαν αφήσει απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 693 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, επίδοση που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει εφέτος.
Τότε, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ήταν στα 101,332 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα πλέον έχει ξεπεράσει τα 105 δισ. ευρώ.
Στη βάση αυτή η φορολογική διοίκηση θα εστιάσει το 2019 στο μέτωπο των εισπράξεων των «φεσιών» των φορολογούμενων εντατικοποιώντας σταδιακά τις ενέργειές της. Σε αυτό βοηθά το ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο διενεργούνται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ έχουν αυτοματοποιηθεί και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από τους λογαριασμούς των οφειλετών.
Πέραν των κατασχέσεων η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης των χρεών. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 24 δόσεις, και ακόμη και στις 36, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να συνδέεται με την προέλευση της οφειλής. Για παράδειγμα, τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα μπορεί να τις ρυθμίζει σε 24 μηνιαίες δόσεις ενώ στα χρέη που προκύπτουν από έκτακτη φορολογία, π.χ. κληρονομιές, οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να αγγίζουν τις 36.
Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση θα ισχύουν για όλους και θα συνδέονται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογουμένου να αποπληρώσει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
Πηγή: cnn.gr