Τα σημερινά θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού καλύπτουν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και περιλαμβάνει θέματα που έχουν εξεταστεί ξανά τα προηγούμενα χρόνια.
Η πρώτη ομάδα αναφέρεται στην πνευματική ζωή του Πόντου (Φροντιστήριο της Τραπεζούντας), στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ιαπώνων πριν το κίνημα στο Γουδί και σε μια παράταξη της νέας γενιάς καθώς και στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Τρικούπη και την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.
Οι ερωτήσεις ανάλυσης πηγών αναφέρονται στο Προσφυγικό και το Κρητικό ζήτημα αντίστοιχα. Το ζητούμενο Γ1 αναφέρεται στο πως αντιμετωπίστηκαν οι ανάγκες των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να συναντήσουν μεγάλη δυσκολία. Αντιθέτως, το ερώτημα Δ1 χαρακτηρίζεται απαιτητικό γιατί είναι απαραίτητη η πολύ καλή κατανόηση των σύνθετων πολιτικών γεγονότων λίγο πριν το κίνημα του Θερίσσου στην Κρήτη.
Για την προσέγγιση των ζητουμένων και των δύο ομάδων απαιτείται κριτική και αφαιρετική ικανότητα από τους υποψηφίους. Οι άρτια προετοιμασμένοι μαθητές μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια.
ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ !!!
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
A1.
α. «Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας … συνείδησης.» σελ σχολ. βιβλ. 248
β. «Το μοναδικό νέο πολιτικό στοιχείο … διαλύθηκε το 1908.» σελ σχολ. βιβλ. 86
γ. «Μέσα στην εθνοσυνέλευση συγκροτήθηκαν οι πυρήνες των δυο μεγάλων παρατάξεων, των πεδινών και των ορεινών.» «Το Εθνικόν Κομιτάτον … στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.» σελ σχολ. βιβλ. 77
Α2.
1→ Σ
2→ Λ
3→ Λ
4→ Σ
5→ Σ
Β1. «Το τρικουπικό κόμμα ήδη από το 1875 … κήρυξε πτώχευση.» σελ. σχολ. βιβλ 80
Β2. Λόγοι που η ΕΑΠ έδωσε προτεραιότητα:
α. στην ανάπτυξη της γεωργίας: «Η ΕΑΠ διέκρινε την αποκατάσταση … αντί εργατικού προλεταριάτου.» σελ. σχολ. βιβλ. 154
β. στην εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία και Δυτική Θράκη: «Εξάλλου, δόθηκε προτεραιότητα … εποικίζονταν παραμεθόριες περιοχές». σελ. σχολ. βιβλ. 154
Γ1. «Στην αρχή το κράτος αντιμετώπισε με τα μέσα που διέθετε … μοιράστηκαν την κατοικία τους με άλλους.» σελ. σχολ. βιβλ. 148-149
ΚΕΙΜΕΝΟ Α:
- Στο παράθεμα περιγράφονται οι προσπάθειες του κράτους σχετικά με το έργο της προσωρινής στέγασης των προσφύγων.
- Το φθινόπωρο του 1922 όλοι οι δημόσιοι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά είχαν «καταληφθεί» από πρόσφυγες. Κεντρικές πλατείες και δρόμοι, δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα, ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, αποθήκες και υπόστεγα «στέγαζαν» χιλιάδες ανθρώπους.
- Τον Σεπτέμβριο του 1922, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η τοποθέτηση κλινών στους διαδρόμους των ξενοδοχείων.
- Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1922, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου Αθηνών, περίπου 70.000 πρόσφυγες διέμεναν σε 130 πρόχειρους καταυλισμούς διάσπαρτους σε ολόκληρη την πόλη.
- Η δημοτική αρχή επιδόθηκε σε έναν αγώνα με το χρόνο για να καθαρίσει και να διαμορφώσει κατάλληλα χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να διαμείνουν προσωρινά οι πρόσφυγες.
- Χαρακτηριστική της κατάστασης που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά είναι η εικόνα που καταγράφεται από την Τασία Χρυσάφη-Ακερμανίδου, ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν πάνω στα πλοία κατά τη διάρκεια μεταφοράς των προσφύγων στην Ελλάδα.
- Μετά από περιπλάνηση αρκετών ημερών, η οικογένεια Ακερμανίδη βρήκε στέγη με τη βοήθεια μιας γυναίκας που έμενε στη συνοικία της Γαργαρέττας κάτω από την Ακρόπολη. Ο μοναδικός χώρος που μπορούσε να τους προσφέρει ήταν ένα κοτέτσι στην αυλή του σπιτιού της το οποίο αποτέλεσε το πρώτο «σπίτι» της οικογένειας Ακερμανίδη για έναν τουλάχιστον μήνα μετά την άφιξή της στην Αθήνα.
ΚΕΙΜΕΝΟ Β:
- Στο συγκεκριμένο παράθεμα περιγράφονται οι συνθήκες συνωστισμού και φτώχιας των προσφύγων αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια για την προσωρινή στέγασή τους.
- Οι πρόσφυγες του παραθέματος φτάνουν σε μια εκκλησία στην οποία υπάρχει συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός προσφύγων.
- Μετά από ώρες, που φάνηκαν σαν αιώνες, ξεκινήσαν να βρουν το σπίτι ενός συγγενή τους. Φτάνοντας στο σπίτι άνοιξαν κάποιοι άνθρωποι, ενοικιαστές κι αυτοί στο ίδιο κτίριο.
- Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πολύ άσχημες καθώς το διάστημα εκείνο στην Ελλάδα η φτώχεια ήταν μεγάλη.
- Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πέντε έξι οικογένειες νοίκιαζαν ένα σπίτι και είχαν κοινή κουζίνα.
- Τονίζεται και η φιλοξενία των ντόπιων καθώς μερίμνησαν ώστε να ειδοποιηθεί ο συγγενής των προσφύγων και φρόντισαν για την διατροφή τους
- Τέλος εκφράζεται η αγωνία των προσφύγων για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
ΚΕΙΜΕΝΟ Γ:
- Στο παράθεμα περιγράφονται οι συνθήκες συνωστισμού αλλά κα οι προσπάθειες των εθελοντών για διανομή συσσιτίου και ρουχισμού.
- Οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίστηκαν από τους άντρες τους, στριμώχτηκαν σε πλοία και διαπεραιώθηκαν στον Πειραιά ή στη Θεσσαλονίκη.
- Έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τη θέλησή τους.
- Πέρασαν μήνες στα αυτοσχέδια προσφυγικά στρατόπεδα, όπου ζούσαν κάτω από σκηνές, στον περίβολο του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και σε άλλα στρατόπεδα.
- Φιλάνθρωποι εθελοντές τους εφοδίαζαν με σούπα, ψωμί και κουβέρτες, ώσπου να βρουν τη θέληση να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Δ1. α) «Η κρίση κορυφώθηκε στις 18 Μαρτίου 1901 … από τον πρίγκιπα.» σελ. σχολ. βιβλ. 209-210
ΚΕΙΜΕΝΟ Α.
- Ο Βενιζέλος απολύθηκε από τον Γεώργιο και δημοσίευσε στην απόλυσή του με άρθρα στην εφημερίδα Κήρυξ.
- Ο πρίγκιπας θεωρούσε υπεύθυνο για το αδιέξοδο του κρητικού ζητήματος το Βενιζέλο ενώ ο Βενιζέλος τον χαρακτηρίζει ανίκανο που αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο.
ΚΕΙΜΕΝΟ Β.
- Ο Βενιζέλος συσπείρωσε τον Απρίλιο του 1904 αντιπολιτευτικές δυνάμεις γύρω από το πρόγραμμά του.
- Ο πρίγκιπας ήταν αδιάλλακτος και δεν δεχόταν συμβιβαστική λύση.
β) «Η αντιπολίτευση … της επανάστασης στο Θέρισσο.» σελ. 210
ΚΕΙΜΕΝΟ Γ
Οι υπογεγραμμένοι υποστηρίζουν πως:
- πρώτο μέλημα είναι η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
- αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τότε θα θελήσουν πολιτική προσέγγιση
- μη εκπληρωμένου στόχου τότε ζητούν αναθεώρηση του συντάγματος και απαλλαγή του τόπου από τον δεσποτισμό
ένοπλες συναθροίσεις και μη Έλληνα πρωθυπουργό