Την καταστροφική επίδραση που έχουν στη θαλάσσια ζωή τα πλαστικά απόβλητα, έδειξε η πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ertnews.gr, το εργαστήριο του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε αναλύσεις ως προς την περιεκτικότητα σε ίνες μικροπλαστικών, σε διάφορα επίπεδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων καθώς και στο πεπτικό σύστημα θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών που ξεβράζονται νεκρά στις ακτές, κατέληξε σε αρνητικά συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα σε εξέταση που πραγματοποιήθηκε σε 25 δελφίνια, χελώνες και φώκιες, η συσσώρευση μικροπλαστικών ινών ξεπερνά τις 10.000 στο γαστρεντερικό τους σύστημα.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια έρευνας στο ινστιτούτο, Αναστασία Μήλιου, το πρόβλημα αυτό αφορά όλους μας.
«Τα απορρίμματα αυτά δεν προέρχονται από κάπου μακριά. Είναι δικά μας, τα δημιουργούμε καθημερινά και τα πετάμε έξω από την πόρτα μας ως να μην μας αφορούν. Δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε. Το πλαστικό έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα των θαλασσών μας, στα ψάρια, τα μαλάκια, τα ιζήματα, τον βυθό» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Συμπλήρωσε επιπλέον που η ζημιά που έχει υποστεί το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι μη αντιστρέψιμη, και χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να διαλυθούν αυτά τα πλαστικά, τα οποία πλέον περνούν στην τροφική αλυσίδα.
«Πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα απορρίμματα έξω από τους κάδους. Άλλοι αδιαφορούν για την χρήση πλαστικών και μένει στους πολίτες η συνειδητοποίηση και στην πολιτεία η λήψη μέτρων» σημείωσε επίσης.
Πηγή: Cnn.gr