Πολιτικά

Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις αποφάσεις Πούτιν

Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις αποφάσεις Πούτιν

Σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Κλείνει τη στρόφυγγα σε Βουλγαρία - Πολώνια η Ρωσία

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία καθώς αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια όπως έχει απαιτήσει ο Πούτιν, δηλώνοντας ωστόσο, ότι έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (...) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Τετάρτη.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Όπως έγραψε το ethnos.gr, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, καθώς οι λογαριασμοί προκαλούν… ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά. Μια εξέλιξη που συνδέεται ευθέως και με τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός έχει σημειώσει πως το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση.

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρξουν τολμηρές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. θα ανακοινωθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσεις και ήδη τα … κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά. Πρόκειται πάντως για μια εξαιρετικά συνθέτη εξίσωση, καθώς το κόστος για την επιβολή πλαφόν εκτιμάται πως αγγίζει ακόμα και τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό και επομένως αναζητείται ένα μεικτό σύστημα για να γεμίσει ο «κουμπαράς».

Η κυβέρνηση έχει προτείνει να αξιοποιηθούν περίπου 230 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι αδιάθετα. Ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό θα εγκριθεί και επίσης αν θα δοθούν με τη μορφή δανείων ή με άλλη φόρμουλα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για το τελικό σχέδιο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με επιβολή κάποιας μορφής πλαφόν αλλά και παράταση της επιδότησης. Κρίσιμο είναι το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση ενός ποσού από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup