Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες, με τον Υπουργό Οικονομικών, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες να τονίζει πως είναι ικανοποιημένος στον βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. O υπουργός Οικονομικών, ειδικότερα είπε «επί 2 ώρες μπινελικωνόμασταν με τους τραπεζίτες».
«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια λύση που αφορά περί τους 30.000 δανειολήπτες.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις τράπεζες να είναι πιο ενεργές και συμπλήρωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην αρχή της επόμενης χρονιάς.
Η συμφωνία και τα εισοδηματικά κριτήρια
Νωρίτερα την Τετάρτη, πρόοδος καταγράφηκε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την επιδότηση της δόσης των ευάλωτων νοικοκυριών από την αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το imerisia.gr είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε βάθος τετραμήνου και για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση των προμηθειών για μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές.
Παρεμβάσεις και κριτήρια
Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητήθηκε, οι τράπεζες θα αναλάβουν από 1-1-2023 τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.
Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι από νωρίς σήμερα το πρωί η «Η» με αναλυτικό ρεπορτάζ παρουσίασε όλα τα στοιχεία για τη συμφωνία ΥΠΟΙΚ-τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια, η οποία επετεύχθη στη συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζιτών.
Πηγή: Ethnos.gr