Αρχίζει και ανοίγει σιγά σιγά η εικόνα στην Κουμουνδούρου γύρω από τους δυνάμει υποψηφίους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Είναι σαφές πως τα στελέχη που επελέγησαν χθες με μεγάλη πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία για να ασκήσουν συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά καθήκοντα δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος της ΚΟ
Μάλιστα διευκρινίστηκε ότι ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος θα είναι μεταβατικός αφού τα συγκεκριμένα καθήκοντα θα ασκεί κανονικά η νέα ηγεσία μετά την εκλογή της από τη βάση μελών του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ξεκαθαρίζει η εικόνα για τη διαδοχή του Τσίπρα
Η απόλυτη εικόνα σε σχέση με τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποκαλυφθεί στις 15-16 Ιουλίου, στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς εκεί αναμένεται να κατατεθούν και οι υποψηφιότητές τους. Το συλλογικό όργανο καλείται όμως να επικυρώσει και όσα αποφάσισε χθες έπειτα από ψηφοφορίες η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε για επτά ολόκληρες ώρες, χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Τα μέλη του οργάνου επιβεβαίωσαν κατά πλειοψηφία την εισήγηση της γραμματέως του κόμματος Ράνια Σβίγκου για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στη φετινή ΔΕΘ με τη νέα του ηγεσία. Θα έχει προηγηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό Διαρκές Συνέδριο περί τα τέλη Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι η Ομπρέλα αλλά και στελέχη όπως οι Νίκος Μπίστης και Σία Αναγνωστοπούλου επέμεναν ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου, άποψη με την οποία διαφωνούσε κάθετα η πλειοψηφία. Επιπλέον, τακτικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο δηλαδή μετά την κρίσιμη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, την πρώτη υπό τον νέο πρόεδρο.
«Παρών» ο Τεμπονέρας
Επίσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας στέλεχος που ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook λίγο μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας δήλωσε προκαταβολικά «παρών» σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που είχε προαναφέρει στο κείμενό του.
Ο κ. Τεμπονέρας πρότεινε το Συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μία ανοιχτή επίπονη και επίμονη διαδικασία χωρίς βιαστικές επιλογές. Επίσης, σε σχέση με το Συνέδριο έγραψε ότι πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα Πολιτική Γραμματεία και φυσικά νέο Πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες για τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας: «Μέχρι την εκλογή των οργάνων τα όργανα θα είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής θα πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες».
Ο Σπίρτζης τράβηξε δικό του δρόμο
Να σημειωθεί ότι την κρατούσα πρόταση για το Συνέδριο καταψήφισε και ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος ζήτησε αυτό να μετατεθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο μεταξύ να έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν στοιχήθηκε δηλαδή πίσω από τις προτάσεις της πλειοψηφίας. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ νωρίτερα είχε μιλήσει για συλλογική μεταβατική ηγεσία προτείνοντας τέσσερα πρόσωπα: Αλέξη Χαρίτση, Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Τα στελέχη που αναλαμβάνουν κεντρικούς ρόλους στη Βουλή
Με μεγάλες πλειοψηφίες εγκρίθηκαν οι προτάσεις για τα στελέχη που αναλαμβάνουν κεντρικούς ρόλους στη Βουλή. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να επικυρωθούν και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα συνεδριάσει μετά την ορκωμοσία. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας (έως την εκλογή αρχηγού), ο Διονύσης Καλαματιανός θα αναλάβει καθήκοντα γραμματέα της ΚΟ. Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Νίκος Παππάς, δεύτερος ο Νάσος Ηλιόπουλος και τρίτη η Θεοδώρα Τζάκρη. Απέναντι στην υποψηφιότητα Τζάκρη αντιπροτάθηκε από την Ομπρέλα και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η υποψηφιότητα της Σίας Αναγνωστοπούλου και υπήρξε και μικρή εστία έντασης καθώς ορισμένοι ανακάλεσαν στη μνήμη τους παλαιότερες θέσεις σε σχέση με τα εθνικά.
Για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη η οποία αρνήθηκε να είναι υποψήφια για την θέση προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίστηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στην αρχή της συνεδρίασης καταγράφηκε ένταση ανάμεσα στους Πάνο Ρήγα και Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς ο πρώτος έθεσε ζητήματα που συνδέονται με συμπεριφορές στελεχών. Κατά τις πληροφορίες μετά το λεκτικό επεισόδιο ζήτησε συγγνώμη ο ένας από τον άλλον.