Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις που έφερε το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, το οποίο έκανε λόγο για «κοπτοραπτική στη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας», λίγες ώρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών.
Δείτε LIVE τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας
«Συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία»
H τριήμερη διαδικασία στη Βουλή ξεκίνησε με την τοποθέτηση της Μιλένας Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Αποστολάκη υπογράμμισε ότι η χώρα κατακλύζεται από πιεστικά γιατί που ζητούν απαντήσεις.
«Την επόμενη της τραγωδίας ο Πρωθυπουργός με την δήλωση του περί ανθρώπινου λάθους έθεσε τα θεμέλια για την οργανωμένη και συστηματική. απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Η συγκάλυψη υπηρετήθηκε κα’ όλη τη διάρκεια της Εξεταστικής και τώρα οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κοπτοραπτική έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», στο οποίο διακρίνεται σταθερά η κυβερνηση Μητσοτάκη . Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών προστέθηκαν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε ότι οι σχέσεις της ΝΔ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες.
«Η προσπάθεια της να παρουσιαστεί ως θύμα τους ηχεί μόνο ως ανέκδοτο όχι μόνο στην αίθουσα της Βουλής αλλά σε όλο το έθνος. Η προστασία που ο Πρωθυπουργός προσφέρει στον κ. Καραμανλή έχει ήδη προκαλέσει ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία τόσο ορατά ώστε ότι και αν αποφασίσει προκειμένου να εκτονώσει την υπόθεση θα είναι πολύ λίγο και πολύ αργοπορημένο», συνέχισε η ίδια.
Σύμφωνα με την κυρία Αποστολάκη η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και εκτεθειμένη. «Έχετε ηθικά απωλέσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση. Απομένει η ηχηρή πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο.
«Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και για τις υποκλοπές. «Το άνθος των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων άνθισε μέσα στο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, «καλοδέχθηκε» το Predator στη χώρα, ξεκίνησε να το εξάγει, εργαλειοποίησε αθέμιτα τον όρο «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Και ξεκίνησε να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Αλλά και υπουργούς του. Οι μισοί από εσάς έχετε ονοματεπώνυμο για το Μαξίμου, οι άλλοι μισοί κωδικό με αριθμούς και στοιχεία. Είστε ένα κόμμα με παρακολουθητές και παρακολουθούμενους», σημείωσε ο κ. Παππάς.
«Κάθε ώρα που περνά ενδέχεται να έχουμε νέες αποκαλύψεις. Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα», προσέθεσε ο ίδιος.
Βορίδης: Δεν σας χαρίζουμε την ανθρώπινη ευαισθησία
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στους εισηγητές των δύο κομμάτων. «Είδα εισηγητή σε μια πρόταση δυσπιστίας που αφορά το κράτος δικαίου και το θέμα της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης τον κ. Παππά. Δηλαδή απ’ όλους επιλέξατε τον κ. Παππα; . Κρίμα να μην έχει εκλεγεί ο Παπαγγελόπουλος να είναι η δεύτερη σας επιλογή. Να είναι ολοκληρωμένο το κράτος Δικαίου», τόνισε ο κ. Βορίδης, ζητώντας από ένα κόμμα «που έχει δύο καταδικασμένους και που ο αρχηγός του έχει ομολογήσει διαδικασίες στησίματος», χαμηλότερους τόνους.
Ο Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι κατά της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κατά του Κοινοβουλίου. «Δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου με τα πορίσματα και μέμφεστε γιατί δεν σας άρεσαν οι απόψεις της. Τι ακριβώς έχει αυτό με πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο η Βουλή ζεί ένα de ja vυ, μια επανάληψη της συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής. «Αυτό σήμερα είναι πρόταση δυσπιστίας που δεν έχει κυβερνητικά πεπραγμένα», είπε και αναρωτήθηκε «του ξανάρθαν στο μυαλό όλα του Νίκου Ανδρουλάκη και τώρα είπε ότι είναι η ώρα για πρόταση δυσπιστίας. Γιατί το μόνο πρόσθετο είναι το άρθρο στο Βήμα όπου επαναλαμβάνει ζητήματα λυμένα εδώ και ένα χρόνο».
Ταυτόχρονα, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι είναι συγκλονιστικό πως η αντιπολίτευση θεωρεί πως έγινε μονταζιέρα δήθεν για να αναδειχθεί το ανθρώπινο λάθος. «Η άποψή σας είναι ότι δεν έχει υπάρξει ανθρώπινο λάθος. Κακώς κρατείτε δηλαδή ο σταθμάρχης;», αναρωτήθηκε σχετικά και συμπλήρωσε: « Αν συμφωνούμε ότι έχει συντρέξει ανθρώπινο λάθος και να δούμε τα άλλα. Δηλαδή έγινε μοντάζ για να καταλήγουμε στο αποτέλεσμα που όλοι συμφωνούμε ότι έγινε ανθρώπινο σφάλμα».
Αφού έκανε λόγο για παράλογα επιχειρήματα αναρωτήθηκε από που προκύπτει η εμπλοκή του πρωθυπουργού ή οποιοδήποτε άλλου. Απαντώντας ο ίδιος είπε ότι προκύπτει από την ανάγκη να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως. «Ψέματα χαλκεύσεις συκοφαντίες, υποψίες, υπαινιγμοί. Αυτό είναι η πολιτική σας μέχρι σήμερα. Θα έπρεπε όλοι να προσεγγίζουμε τέτοια ζητήματα με σεβασμό χωρίς να δημιουργούμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν» είπε και σημείωσε ότι «την ανθρώπινη ευαισθησία δεν σας τη χαρίζουμε»!
Πυρά Ανδρουλάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην εισήγησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου», τονίζοντας πως «ακολουθεί το ίδιο μοτίβο στα σκάνδαλα: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». «Ο λαός ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, η οποία υπογράφεται από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Εκδοτικά συμφέροντα»
Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα. «Η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση η πρόταση σας, διότι όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν αντιμετωπίσει στην Ολομέλεια πολλές φορές. Τα ζητήματα για τα Τέμπη, τα συζητήσαμε όταν αποφασίσαμε εξεταστική, και εκεί υπήρχε συζήτηση για σύσταση προκαταρκτικής, η Ολομέλεια συζήτησε επί του πορίσματος της εξεταστικής, όλα τα άλλα έχουν απασχολήσει 56 δημόσιο διάλογο και είναι υπαρκτά αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει. Όλους μας», είπε αρχικά και αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που αλλάζει και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση πρόταση δυσπιστίας. «Γιατί δεν τη καταθέσατε όλο το προηγούμενο διάστημα και δηλώσατε καταθέστε Κυριακή; Το δημοσίευμα Βήματος που αναφέρεται σε υπόθεση για την οποία όχι απλώς δόθηκαν εξηγήσεις αλλά κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για καταλήξει στο συμπέρασμα πως «όταν λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων εννοούμε τη σχέση του δημοσιεύματος με τη πρόταση δυσπιστίας».
Δεν τη μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αφενός δεν πρόκειται να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης (η διαδικασία πάντως θα είναι η ίδια) αφετέρου θα ζητήσει η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, με τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία.