Την νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (bonus παραγωγικότητας) παρουσιάζει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ξεκινά στις 11:00 στο Μαξίμου, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από το έτος 2025.
Σκοπός σύμφωνα με την Κυβέρνηση να υπάρξει σταδιακά εισαγωγή υγιών κινήτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου Τομέα και την επιβράβευση των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους.
Σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης
Σύμφωνα με πληροφορίες το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (key performance indicators – KPIs) για κάθε στόχο.
Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.
Αφού υπολογιστούν οι στόχοι που επιτεύχθηκαν θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους Προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του Προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.
Όπως λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών αναβαθμίζεται με αυτό τον τρόπο και ο ρόλος των Προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται εφόδια προκειμένου να μετεξελιχθούν σε ουσιαστικούς managers των οργανικών τους μονάδων, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών όπως το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.
Το νομοσχέδιο όμως περιλαμβάνει και συγκεκριμένες «δικλείδες ασφαλείας». Συγκεκριμένα θα προβλέπεται κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που λαμβάνει το bonus (άρα δεν θα γίνεται να επιμερίζεται το bonus σε όλους τους υπαλλήλους του τμήματος και έτσι να παίρνει επιδοματική μορφή) και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος.
Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών λένε πως για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, θα προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα).
Στόχος αποτελεσματικότερο Δημόσιο για τους πολίτες
Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως τα οφέλη του νέου συστήματος θα είναι πολλά. Όχι μόνο αναγνωρίζονται υπογραμμίζουν οι κόποι δημοσίων υπαλλήλων αλλά η καλύτερη επίτευξη των στόχων οδηγεί σε μια αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση και ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και στην ποιότητα ζωής τους.
Για την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών και διυπουργική Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών. Ετοιμάζεται επίσης Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών που θα διαλειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.
Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου
Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από το Πάσχα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030, την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το νομοσχέδιο για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και την εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
Πηγή: Cnn.gr