Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης μιλά στο "Νησί" με αφορμή την επίσκεψη του στη Λέσβο
Συνέντευξη στο «Ν» παραχώρησε ο Μιχαλής Κατρίνης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος πρόεδρο του κόμματος. Ο κ.Κατρίνης αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη προκειμένου να έχει συναντήσεις με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 8 και 30 το βράδυ της Κυριακής στο Καφέ Κήπος.
Κύριε Κατρίνη, είστε ο μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που προέρχεστε από την επαρχία και όχι από την Αθήνα. Αυτό είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;
Είναι τιμή για μένα το γεγονός ότι προέρχομαι από την Ελληνική Περιφέρεια, την ξεχασμένη ελληνική επαρχία.Δεν είμαι ούτε πρίγκηπας ούτε αμετροεπής. Δεν έχω από πίσω μου οικονομικά συμφέροντα. Είμαι ένας από εσάς, αυτό είναι το μήνυμα μου στους πολίτες.Είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ από τη δημοκρατική παράταξη, δεν σήκωσα σημαία ευκαιρίας.Σήμερα έχουμε ένα Αθηνοκεντρικό Κράτος που διαχειρίζεται όλους τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, περιθωριοποιεί την ελληνική περιφέρεια, την έχει οδηγήσει σε ερήμωση.Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον, χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Ισόρροπης Περιφερειακής Ανάπτυξης.Ακούω πολλούς να μιλάνε για το δημογραφικό . Ας έχουν υπόψη τους ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού συνδέεται με το ζωντάνεμα της ελληνικής επαρχίας.
Νησιωτική πολιτική σήμερα υπάρχει;
Όχι δεν υπάρχει και το λέω κατηγορηματικά.Για την κυβέρνηση τα νησιά αποτελούν βάρος, απόδειξη ότι δεν ασχολείται με την επίλυση στοιχειωδών προβλημάτων.
Η χώρα δεν έχει νησιωτική πολιτική. Κανένα από τα νομοσχέδια που ψηφίζονται ή τις αποφάσεις της διοίκησης ,δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των νησιών.Είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να αντιληφθούν ότι τα νησιά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η υπόλοιπη Ελλάδα, με οριζόντιες διατάξεις και αποφάσεις.
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι άξονες της δικής σας πρότασης για τη νησιωτική πολιτική;
Μέσα στο Σεπτέμβριο θα παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα νησιωτικής πολιτικής.Σήμερα θα περιοριστώ στο να αναφέρω σύντομα και κωδικοποιημένα πέντε προτάσεις,
-Δημιουργία Νησιωτικού Ταμείου συνδεδεμένου με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
-Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα νησιά με φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τους νέους που ζουν ή θα επιλέξουν να ζήσουν στα νησιά.
-Ουσιαστικά και πραγματικά μισθολογικά, βαθμολογικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά.
-Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
-Νέος χάρτης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Οι κρατικές ενισχύσεις στην ακτοπλοϊα θα έχουν ως προϋπόθεση τη διασφάλιση απρόσκοπτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας όλο το χρόνο.
Κάποιοι απέναντι στη δική σας πρόταση για τη Μεγάλη Παράταξη αντιπαραθέτουν την ανάγκη να διατηρήσει την αυτονομία του το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;
Κατ΄αρχήν η έννοια της αυτόνομης πορείας δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απέχει από πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια Μεγάλη Παράταξη, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα κερδίσει και τις εκλογές αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Κατά δεύτερο λόγο,στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ , τα τρία τελευταία χρόνια , ήταν η αυτόνομη πορεία η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από πρωτοβουλίες ανοίγματος του χώρου, ανοίγματος του κόμματος σε νέες δυνάμεις.
Κατά τρίτο λόγο, αυτή η λογική της περιχαράκωσης και της απουσίας πολιτικών πρωτοβουλιών δοκιμάστηκε και απέτυχε. Τη στιγμή που καταρρέουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κερδίζει αλλά χάνει και πάνω από 100.000 ψήφους, δεν πρέπει να δούμε την πραγματικότητα;
Εμένα δεν με ενδιαφέρει και δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13 ή του 15% που θα παλεύει για τη δεύτερη θέση. Αυτή είναι μια επιλογή και κυρίως μια λογική που διασφαλίζει τη μακροημέρευση του κ.Μητσοτάκη στην εξουσία.
Αυτός που θα εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και Βουλευτής για να μπορεί να αντιπαρατίθεται στη Βουλή με τον κ.Μητσοτάκη;
Στη Βουλή γίνεται πολιτική αντιπαράθεση, χρειάζεται σοβαρή και στιβαρή εκπροσώπηση.Ο κ.Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι μόνος του, εγώ έχω αποδείξει ότι μπορώ να κάνω την αντιπαράθεση που φοβάται ο κ.Μητσοτάκης.
Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή, πιστεύω σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που δεν θα ‘’στριμώξουν ‘’απλά την κυβέρνηση αλλά θα εκφράζουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Φαίνεται ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και στο ρεύμα είναι ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα . Μπορεί να λυθεί με συμβατικούς τρόπους, με επιδόματα;
Όχι βέβαια και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια με την ακινησία που επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση και κυρίως με την απροθυμία της να αγγίξει αυτούς που βγάζουν υπερκέρδη.Τι σημαίνει ελεύθερη αγορά; Σημαίνει ανταγωνισμός. Υπάρχει εδώ ανταγωνισμός; Όχι. Υπάρχει μια καρτελοποιημένη οικονομία με ολιγοπώλια και μια κυβέρνηση που απλά κάνει τον τροχονόμο.Ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υποστελεχωμένη, χωρίς προσωπικό. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.Στην καρτελοποιημένη οικονομία που δημιούργησε ο κ.Μητσοτάκης υπάρχουν κερδοσκόποι, μονοπώλια και ολιγοπώλια, αισχροκέρδεια, απληστία αλλά δεν υπάρχουν έλεγχοι , πραγματικός και ελεύθερος ανταγωνισμός που οδηγεί σε μείωση των τιμών. Και κυρίως δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα παρέμβει αποφασιστικά, θα βάλει κανόνες και θα στηρίξει τους πολίτες.
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ποια είναι η πρόταση του Μιχάλη Κατρίνη;
Η δική μου αντίληψη δεν έχει καμία σχέση με αυτούς τους συμβατικούς τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα πολύ σοβαρά αυτά προβλήματα. Και βέβαια δεν έχει σχέση με δικαιολογίες του τύπου ‘’έτσι είναι η ελεύθερη αγορά’’ ( που δεν είναι ελεύθερη αφού δεν υπάρχει ανταγωνισμός) ή ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, οπότε τι να κάνουμε.Για το ενεργειακό αντί να ματώνει το Κράτος δίνοντας επιδοτήσεις στους παρόχους , είναι καιρός να μπει τάξη στην αγορά ενέργειας, να αγγίξει επιτέλους η κυβέρνηση το καρτέλ που η ίδια δημιούργησε.
Πως;
-Με φορολόγηση του συνόλου των υπερκερδών ή των απρόσμενων κερδών τους, όπως οι ίδιοι λένε.
-Με την επιβολή πλαφόν και ορίου στην χονδρική αγορά ενέργειας.
-Με την πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας νοικοκυριών , επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων.
-Ακόμα και εδώ είναι το σημαντικό, με τη Δημιουργία Κρατικής Εταιρείας για την παραγωγή πράσινης και καθαρής ενέργειας που θα οδηγήσει σε μείωση τιμών στην κατανάλωση.
Και σε ότι αφορά στην ακρίβεια, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει ασυδοσία και αισχροκέρδεια, υπάρχουν λύσεις:
Πρώτη και καλύτερη,ο περιορισμός της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές τροφίμων και η δημιουργία προϋποθέσεων για να αποκτήσουμε διατροφική επάρκεια.Στη συνέχεια η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
Τρίτον η δημιουργία ενός όχι ισχυρού αλλά πανίσχυρου καταναλωτικού κινήματος. Και η αρχή μπορεί να γίνει στις τιμές που αναγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παράλληλα με την τιμή π.χ στα πορτοκάλια στο ράφι, να αναγράφεται υποχρεωτικά και η τιμή από την οποία αγοράστηκαν από το χωράφι και τους αγρότες. Για να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες, για να αναγκαστούν κάποιοι να συμμαζευτουν.
Έχετε υιοθετήσει ‘’σκληρές θέσεις’’ στα εθνικά θέματα και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάποιοι λένε ότι αυτά τα θέματα ‘’ δεν πουλάνε’’, δεν ενδιαφέρεται για αυτά ο κόσμος…
Δε νομίζω ό,τι το να υπερασπίζεται κανείς τα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα και να υπενθυμίζει τα αυτονόητα, ότι συνιστούν σκληρές θέσεις .Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκική Απειλή σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη. Υπάρχει μια ξεκάθαρη αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας που αμφισβητεί σύνορα , συνθήκες και εθνική κυριαρχία και μάλιστα δια τον όπλων, όπως αποδείχθηκε στο τελευταίο περιστατικό ανοιχτά της Κάσου.
Όσες προσπάθειες και αν κάνουν κάποιοι για να μας πείσουν ότι ο κατευνασμός και οι παραχωρήσεις προς την Τουρκία μας εξασφαλίζουν την ησυχία μας, για μένα θέματα όπως η υπεράσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας αλλά και το Κυπριακό αποτελούν ζωτικά ζητήματα για την επιβίωση του ελληνισμού. Και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλους τους Έλληνες.
Πηγή: stonisi.gr