Παρ ότι είναι νωρίς για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, είναι προφανές ότι η επιθετικότητα και η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού καθώς και τα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, είναι προφανές ότι η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις μεγαλώνει. Και μαζί της, και οι πιθανότητες, χώρες όπως η Ελλάδα, να αναγκαστούν στη λήψη μέτρων που μέχρι σήμερα «ξορκίζουν».
Εκτός, όμως, από την ανεξερεύνητη, μέχρι στιγμής μετάλλαξη, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν ήδη πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση στη χώρα δεν αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες, λίγες ώρες μετά την διαδικτυακή διαβούλευση των χωρών μελών με την πρόεδρο Κομισιόν Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάϊεν για τη μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική, θα συνέλθει εκ νέου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στη συνεδρίαση, θα αναλυθούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των τελευταίων περιορισμών προς τους ανεμβολίαστους και θα εισηγηθούν αν ήρθε ή όχι η στιγμή να βγουν και ποια μέτρα από το συρτάρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή ανταλλαγή απόψεων με τους ειδικούς, καθώς ο φόβος κορύφωσης της πανδημίας μέσα στις εορτές δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
Προσώρας, η κυβέρνηση επιμένει ότι αν και αξιολογούνται όλα τα αυστηρά μέτρα που υιοθετούνται από άλλες χώρες της Ε.Ε, στη χώρα μας δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το τοπίο είναι δύσβατο και ο ορίζοντας ομιχλώδης. Που σημαίνει ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να απορρίπτει και μάλιστα μετ επιτάσεως όχι μόνο το lockdown, αλλά και τη διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους για την είσοδό τους στα σούπερ μάρκετ, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει η πανδημία.
Η προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αλλά και σημαντικοί περιορισμοί που θα πλήξουν οριζόντια τους πολίτες, έχει στο επίκεντρό της τις αντοχές του ΕΣΥ.
Ενδεικτικό, ωστόσο, της αγωνίας που επικρατεί για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται ήδη Plan B για την απευκταία περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε νέο lockdown.
«Δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν η προκύψουν» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΣΚΑΙ 100.3).
Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Επιστημόνων, αποφασίστηκε η Ελλάδα να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή για τα ταξίδια από 9 χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα από: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.
‘Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:
– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί.
Πηγή: iEidiseis.gr