Κατηγορηματικά αρνητικός ως προς την πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε lockdown εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και συζητήσεων για νέα πιο αυστηρά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο προσαρμογής της χώρας στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.
«Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στη Κοζάνη με Υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη».
«Το Σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ήδη εφαρμόζεται συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε πως «για την επίτευξη της μεταρρύθμισης αυτής καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το σχέδιο αυτό θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιοχή μεγάλων επενδύσεων».
«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει»
Αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου ειπε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια με στόχο να παραμείνουμε ανοικτοί» ενώ στάθηκε στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, τονίζοντας πως «ήδη, μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο».
Σε ό,τι αφορά στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «Όμικρον», που εντοπίστηκε σε χώρες της Νότιας Αφρικής και προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνηση υπογράμμισε πως «αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές». Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.
Προχωρώντας στις ερωτήσεις, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε: «Δεν θα πάμε σε lockdown, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν σκέφτεται μέτρα που μπορούν να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους».
Για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά την απόφαση της ΕΕ για 9μηνη ισχύ του, είπε πως οι συζητήσεις στην Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη και «προς το παρόν ισχύει η απόφασή μας ότι για τους άνω των 60 το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτεί και τρίτη δόση μετά την παρέλευση του 7μήνου από την δεύτερη δόση».
Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο προσαρμογής του μέτρου λέγοντας πως «οποιαδήποτε προσαρμογή χρειάζεται, θα γίνει, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αντίφαση».
Σε ερώτηση πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει φαινόμενα εισβολής σε νοσοκομεία ομάδων που επιχειρούν να αποτρέψουν τις διασωληνώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τους νόμους και τα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας. «Με ό,τι προβλέπει ο νόμος χωρίς κανένα ίχνος συμβιβασμού», πρόσθεσε.
Τέλος για την εφαρμογή των νέων μέτρων στις εκκλησίες για πρώτη φορά χθες, δήλωσε πως δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα κάπου και πως από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, δεν δόθηκε η αίσθηση κάποιας παραβατικότητας. «Είναι μέτρο που προφανώς μας βρίσκει όλους σύμφωνους, ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του και θα έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει αποφεύγοντας αχρείαστες εντάσεις», σημείωσε.
Παρακουλουθήστε την ενημέρωση: