Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Τιμωρητικές διατάξεις προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων που τα παιδιά τους είναι θετικά στην covid19 

ΣΥΡΙΖΑ: Τιμωρητικές διατάξεις προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων που τα παιδιά τους είναι θετικά στην covid19

Να μην υπάρξει μείωση αποδοχών και ημερών άδειας

«Τιμωρητικές» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων γονέων που τα παιδιά τους είναι θετικά στην covid-19, καταθέτοντας παράλληλα δική του σχετική τροπολογία «χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας».

Με κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Παιδείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Φίλης, τονίζουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού άνοιξε τα σχολεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων χωρίς τα αναγκαία μέτρα και πρωτόκολλα, τώρα, και ενώ μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει πάνω από 35.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, προωθεί τιμωρητικές διατάξεις εις βάρος των εργαζομένων γονέων που έχουν παιδιά θετικά στον covid-19, με τις οποίες επιβάλλει μεγάλη μείωση των αποδοχών τους και των ημερών της τακτικής άδειας τους».

«Είναι αδιανόητο» υπογραμμίζουν, «να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν. Η κυβερνητική αντίληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικοινωνική και πλήττει τη δημόσια υγεία».

Σημειώνουν, δε, ότι σήμερα είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στην covid-19, «χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασης της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι». Προτείνουν επίσης την πρόβλεψη ειδικής άδειας απουσίας των εκπαιδευτικών με ένα υποκείμενο νόσημα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι κκ Ξανθός, Ξενογιαννακοπούλου και Φίλης κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» (το οποίο εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Πέμπτη) ζητώντας από την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της!».

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

'Αρθρο 1. 'Αδεια ειδικού σκοπού γονέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτών.

1.Από την έναρξη ισχύος της παρούσας οι γονείς εργαζόμενοι παιδιού που διαγιγνώσκεται θετικό στον cocid-19 δύνανται να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού μετ' αποδοχών ως ορίζεται κατωτέρω. Ως γονείς εργαζόμενοι για τις ανάγκες της παρούσας νοούνται οι γονείς παιδιών: α) που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, β) που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, γ) που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία. Η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον πέντε (5) ημερών.

2.Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί από την έναρξη ισχύος της παρούσας, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας. β) Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς. γ) Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής. δ) Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). ε) Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω. στ) Ο εργαζόμενος ενημερώνει τον εργοδότη ότι πρόκειται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και οφείλει να του προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση του συστήματος του ΕΟΔΥ. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους του έκαναν χρήση της ανωτέρω άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής. ζ) Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, όπως αυτή ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων υπουργών.

'Αρθρο 2. 'Αδεια ειδικού σκοπού γονέων δημοσίων υπαλλήλων.

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν παιδιά που διαγιγνώσκονται θετικά με τον covid -19 και τα οποία α) είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, β) φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, γ) φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δύνανται να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού μετ' αποδοχών. Η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον πέντε (5) ημερών.

2.Για τη δικαιολόγηση της χρήσης της ανωτέρω αδείας ειδικού σκοπού σύμφωνα με την παράγραφο 1, οι υπάλληλοι ενημερώνουν αμελλητί την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού και προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση από το σύστημα του ΕΟΔΥ, από την οποία προκύπτει ότι το παιδί τους διαγνώστηκε θετικό στον covid-19. Σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών, οι υπάλληλοι ενημερώνουν σχετικά την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού και προσκομίζουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

3. Η ειδική άδεια της παραγράφου 1 χορηγείται, κατά περίπτωση, ως εξής: α) Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι της παραγράφου 1, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής. β) Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση της ειδικής άδειας της παραγράφου 1, απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας. γ) Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου της παραγράφου 1 που απασχολείται σε φορείς της παραγράφου 1 και απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας της παραγράφου 1. δ) Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου της παραγράφου 1 δεν εργάζεται, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας της παραγράφου 1, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης. ε) Την ειδική άδεια της παραγράφου 1 δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων.

'Αρθρο 3. Ειδική άδεια απουσίας εκπαιδευτικών με ένα υποκείμενο νόσημα.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ με ένα υποκείμενο νόσημα που εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται κατόπιν αίτησής τους να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από τις σχολικές μονάδες για τον λόγο αυτό δυνάμει των παγίων διατάξεων περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών. Για την χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ή από ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσιας ή ιδιωτικής), η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικού παραπεμπτηρίου εγγράφου της οικείας υπηρεσίας (της χορήγησης της άδειας). Με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας καθορίζονται οι ειδικοί όροι και προϋπόθεσης χορήγησης της ανωτέρω ειδικής άδειας απουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup