Ο κορωνοϊός κατέδειξε ότι νέοι αναπνευστικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί με δυναμική πανδημίας μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία αναπνευστικών λοιμώξεων μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέπτυξαν από κοινού το European Respiratory Virus Surveillance Summary (ERVISS), έναν διαδραστικό πίνακα δεδομένων επιτήρησης για τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), περιλαμβάνοντας, επίσης, μια εβδομαδιαία επιδημιολογική σύνοψη.
Πρωταρχικός στόχος της πλατφόρμας είναι να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση και κοινοποίηση σημάτων κυκλοφορίας αναπνευστικών ιών στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του ΠΟΥ.
Παρέχοντας μια συνοπτική περίληψη της επιδημιολογικής και ιολογικής κατάστασης για τις λοιμώξεις από αναπνευστικούς ιούς, το ERVISS υποστηρίζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας ώστε να λαμβάνουν έγκαιρα και τεκμηριωμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στο ευρύτερο κοινό.
Όπου είναι διαθέσιμο, το ERVISS παρουσιάζει επίσης δεδομένα εργαστηριακών δοκιμών και χαρακτηρισμού του ιού για τους κυκλοφορούντες παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο προσδιορισμός του τύπου/υποτύπου/στελέχους του ιού, η ευαισθησία στα αντιικά φάρμακα και η ομοιότητα με τα διαθέσιμα εμβόλια.
Σύμφωνα με το ECDC και τον ΠΟΥ, ο SARS-CoV-2 κατέδειξε ότι νέοι αναπνευστικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί με δυναμική πανδημίας μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Πριν από την πανδημία της Covid-19, οι δραστηριότητες επιτήρησης των αναπνευστικών λοιμώξεων στην ΕΕ/ΕΟΧ επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας των ιών της γρίπης. Ωστόσο, η πανδημία οδήγησε πολλές χώρες είτε στην επέκταση των υφιστάμενων συστημάτων επιτήρησης των αναπνευστικών λοιμώξεων είτε στην ανάπτυξη νέων.
Κατά το τελευταίο έτος, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια μετάβασης από τις προσεγγίσεις μαζικών δοκιμών που εφαρμόστηκαν κατά την οξεία φάση της πανδημίας Covid-19, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων, ικανή να παρακολουθεί πολλαπλά παθογόνα. Πρόκειται για τακτική που εφαρμόζει και η Ελλάδα. Στόχος ήταν να αξιοποιηθούν ορισμένες από τις βελτιώσεις των συστημάτων επιτήρησης σε επίπεδο χωρών και να αναπτυχθεί μια τυποποιημένη προσέγγιση για την από κοινού παρακολούθηση της γρίπης, του RSV και του SARS-CoV-2, καθώς οι ιοί αυτοί αναμένεται να συγκυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια.