Υγειονομική απειλή -μαζί με άλλες-, κυρίως για τα παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, αποτελεί ο στρεπτόκοκκος και για το λόγο αυτό γιατροί και γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Μόλις οι γονείς δουν κάποιο σύμπτωμα στο παιδί τους, πρέπει να το οδηγήσουν αμέσως στον παιδίατρο, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ επιζήμιος για τον ασθενή.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών, Κώστας Νταλούκας, σημειώνοντας ότι δείγματα ανησυχίας από τον στρεπτόκοκκο είχαν διαφανεί από πέρυσι. Από τη στιγμή που συνεχίζονται οι θάνατοι, η ανησυχία εξακολουθεί να υφίσταται.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής οι λόγοι που καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στο δυτικό κόσμο και κυρίως για το γεγονός ότι χτυπάει σε σημαντικό βαθμό παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Όπως λέει, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών έχει μειωθεί από την περίοδο της καραντίνας, αφού δεν ήταν εκτεθειμένα σε ιούς και στη συνέχεια δέχτηκαν «βομβαρδισμό» ισχυρών μικροβίων και βακτηρίων.
«Οι θάνατοι προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και πρόκειται για φαινόμενο που καταγράφεται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σοβαρό το ζήτημα ότι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος εντοπίζεται, για λόγους που μέχρι σήμερα είναι αδιευκρίνιστοι, κυρίως σε παιδιά ηλικίας δέκα ετών και κάτω. Μπορεί να γίνουν κάποιες υποθέσεις αλλά ακόμα οι αιτίες δεν έχουν διευκρινιστεί. Ίσως να οφείλεται στη μείωση της ικανότητας του ανοσοποιητικού, σε συνδυασμό με τις πολλές παθογόνες ιώσεις που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Για δύο χρόνια, στις περιόδους των καραντινών, το 95% των παιδιών δεν κόλλησε κανένα ιό. Όταν βγήκαμε έξω, άρχισαν να ''βομβαρδίζονται'' από ιούς καθώς και μικρόβια και βακτήρια με μεγαλύτερες δυνάμεις, τα οποία είχαν διεισδυτικότητα στο κυκλοφοριακό του αίματος και προσέβαλαν ευγενή όργανα. Τα παιδιά δεν προλάβαιναν να γίνουν καλά από κάποιο ιό και αμέσως καλούσαν κάποιον άλλον. Οι έντεκα θάνατοι παιδιών προφανώς και προκαλούν ανησυχία. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ δεν είχε τον στρεπτόκοκκο στα επιτηρούμενα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.
«Οι γονείς να μην παριστάνουν το γιατρό»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών αναφέρει ακόμα ότι μερίδα γονιών, μόλις δουν κάποιο σύμπτωμα στα παιδιά τους, ουσιαστικά υποκαθιστούν το γιατρό, αρκούμενοι στο αποτέλεσμα των strep test που αγοράζουν από τα φαρμακεία.
«Σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα, πρέπει να επισκεφθούν αμέσως τον παιδίατρο. Να μην παριστάνουν τους γιατρούς από μόνοι τους. Δυστυχώς, αυτό το βλέπουμε τελευταία. Ανεβάζει το παιδί πυρετό και οι γονείς τρέχουν στα φαρμακεία να κάνουν strep test ή αγοράζουν τεστ και τα κάνουν μόνοι τους. Αν το τεστ βγει αρνητικό, θα επαναπαυθούν. Όμως, τα strep test δεν έχουν 100% αξιοπιστία και δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν η δειγματοληψία από τους γονείς έγινε σωστά», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμα ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του παιδιού. Κατηγορεί, παράλληλα, την Πολιτεία ότι κακώς επιτρέπει να πωλούνται strep test από τα φαρμακεία.
«Ακόμα και δύο μέρες καθυστέρησης μπορούν να αποβούν επιζήμιες. Δε βγάζουμε διάγνωση με τα τεστ. Υπάρχουν και γονείς, οι οποίοι κάνουν strep test από μόνοι τους και στη συνέχεια μου ζητούν να τους στείλω άυλη αντιβίωση. Είναι δυνατό να το κάνει αυτό ο γιατρός, χωρίς να εξετάσει τον ασθενή; Έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα και έχουμε παρακάμψει την κλινική εξέταση. Έχει παραμορφωθεί η άσκηση της παιδιατρικής επιστήμης. Ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό να σταματήσει την πώληση των strep test από τα φαρμακεία αλλά, δυστυχώς, δε μου απάντησε. Είναι λάθος που έδωσε η Πολιτεία τη δυνατότητα στους γονείς να κάνουν το… γιατρό. Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι κορονοϊός. Τα πράγματα με το στρεπτόκοκκο είναι διαφορετικά. Ένας είναι ο δρόμος. Βλέπεις στο παιδί κάποιο σύμπτωμα, το πηγαίνεις στο γιατρό. Αν καθυστερήσεις, μπορεί να το πληρώσει το παιδί σου», σημειώνει ο πρόεδρος των παιδιάτρων.
Συμπτώματα και προληπτικά μέτρα
Κατά τον κ. Νταλούκα, οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν για στρεπτόκοκκο, σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, κακουχία και πιθανότατα διάρροιες και εμετούς. Όπως λέει, είναι μεγάλο λάθος τα παιδιά να παρουσιάσουν χαμηλό πυρετό και να αδιαφορήσουν οι γονείς, διότι αυτός σύντομα μπορεί να φτάσει… σαράντα.
Σε ό,τι αφορά κάποια μέτρα πρόληψης, ο πρόεδρος των παιδιάτρων λέει ότι τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους και να μη βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, που είχε πιάσει νωρίτερα άλλο παιδί. Σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός ύπνος, η άθληση και η ισορροπημένη διατροφή. Οι έφηβοι θα πρέπει να αποφεύγουν το τσιγάρο και το ποτό και να αφιερώνουν χρόνο για άθληση.
Ο ΕΟΔΥ απέκλεισε τους παιδιάτρους από την ομάδα εργασίας για την ιλαρά
Ο κ. Νταλούκας στρέφει τα «βέλη» του και στον ΕΟΔΥ, επειδή απέκλεισε τους παιδιάτρους από την ομάδα εργασίας που δημιούργησε για την αντιμετώπιση της ιλαράς, η οποία επίσης το τελευταίο διάστημα προκαλεί ανησυχία.
«Έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα γι' αυτό. Είμαστε 3.500 παιδίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα και αντιμετωπίζουμε πάνω από το 70% των περιστατικών στην κοινότητα. Σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς. Τους έχω παρακαλέσει, για παράδειγμα, να διαπιστώσουμε από τα βιβλιάρια γονέων και παππούδων, αν δεν έγιναν εμβολιασμοί για την ιλαρά στα παιδιά. Στη συνέχεια να συνταγογραφήσουμε εμβόλια, για να τα κάνουν τα παιδιά μας. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ μας έβγαλε εντελώς απ' έξω από την ομάδα εργασίας, αν και παραμένει ζητούμενο το ποιος θα ελέγχει την εμβολιαστική κάλυψη. Ερχόμαστε πάλι να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά, αν και οι παιδίατροι θα μπορούσαν να γίνουν πρεσβευτές για τους ελέγχους των εμβολιασμών», καταλήγει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Παιδιάτρων Ελευθεροεπαγγελματιών.
Πηγή: ethnos.gr