Εγκέφαλος: Οκτώ tips για να τον κρατήσουμε «νέο»
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει εκείνα τα βήματα για να είναι ο εγκέφαλος υγιής στο πέρασμα των χρόνων.
Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος επηρεάζεται από τις καθημερινές μας συνήθειες. Τώρα νέα έρευνα σε μεσήλικες αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά σε συνδυασμό με τη μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στην ζωή.
Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων, δείχνουν ωστόσο μια συσχέτιση, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πιο υγιής εγκέφαλος με 8 συνήθειες
Οι οκτώ παράγοντες για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία, γνωστοί ως Life’s Essential 8 της American Heart Association, περιλαμβάνουν:
1. Φυσική δραστηριότητα.
2. Η υγιεινή διατροφή.
3. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
4. Η διακοπή του καπνίσματος.
5. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
6. Ο επαρκής ύπνος.
7. Ο έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης.
8. Ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
«Ο υγιής εγκέφαλος είναι πρωταρχικής σημασίας για τη βέλτιστη ευημερία κάθε ανθρώπου, επιτρέποντάς μας να λειτουργούμε στο υψηλότερο επίπεδο και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στον κόσμο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Santiago Clocchiatti-Tuozzo από το Yale University.
«Κατά την μελέτη μας είδαμε ότι αυτές οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα στοιχεία της έρευνας
Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη, τα οποία παρακολούθησαν για διάστημα πέντε ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας και τους οργάνωσαν σε τρεις κατηγορίες: βέλτιστες, ενδιάμεσες και κακές.
Από τη συνολική ομάδα, 64.474 άτομα είχαν βέλτιστες βαθμολογίες, 190.919 άτομα είχαν ενδιάμεση βαθμολογία και 60.734 άτομα είχαν κακή βαθμολογία.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να προσδιορίσουν ποιος εμφάνισε κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις: εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια ή κατάθλιψη στο τέλος της ζωής του. Η κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε ως η εμφάνιση οποιασδήποτε από αυτές τις παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.
Συνολικά το 1,2% των συμμετεχόντων πληρούσε τον ορισμό της κακής εγκεφαλικής υγείας, με συνολικά 3.753 διαγνώσεις νευρολογικών παθήσεων. Από εκείνους με τη βέλτιστη βαθμολογία, το 0,7% πληρούσε τον ορισμό για κακή υγεία του εγκεφάλου, σε σύγκριση με 1,2% εκείνων με ενδιάμεσες βαθμολογίες και 1,8% εκείνων με κακή βαθμολογία.
Αυξάνεται ο κίνδυνος νευρολογικών παθήσεων κατά 37%
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα με χαμηλές βαθμολογίες στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιοδήποτε από τις παθήσεις, σε σύγκριση με τα άτομα με την βέλτιστη βαθμολογία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που είχαν τη βέλτιστη βαθμολογία.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκαν για συνολικά πέντε χρόνια και βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα.