Τέχνη ή επάγγελμα; Πάθος ή εξειδίκευση; Ίσως δεν υπάρχει άλλο πεδίο που να συνδυάζει πιο έντονα τη δημιουργικότητα με τη γνώση, τη φαντασία με την πρακτική εμπειρία. Οι νέες πτυχές της σημερινής γαστρονομίας, από το fine dining και τα meal kits ως την παγκόσμια δυναμική άνοδο της vegan διατροφής, γοητεύουν, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Κι έχουν κάθε λόγο να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε αυτόν τον αναμφίβολα ανταγωνιστικό, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο.
Γαστρονομία: Ένας τομέας με εξωστρέφεια και προοπτική
Όσο η πανδημία υποχωρεί και πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, στις ανεπτυγμένες χώρες ο κόσμος επανέρχεται στις αγαπημένες του συνήθειες, επιστρέφοντας στα εστιατόρια. Παλιές και νέες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό και βεβαίως νέες θέσεις για επαγγελματίες της γαστρονομίας.
Στόχος του κλάδου της εστίασης είναι να επανέλθει στα επίπεδα προ-Covid19, πράγμα που θα σημαίνει ακόμα υψηλότερη ζήτηση για chef και pastry chef. Άλλωστε, καθ’ όλη την περίοδο 2015-2019 οι απασχολούμενοι στον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα αυξάνονταν κάθε χρόνο, φτάνοντας από τους 249,6 χιλ. σε 287,4 χιλιάδες. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στο top 5 των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις δαπάνες των καταναλωτών σε υπηρεσίες εστίασης.
Παράλληλα, όμως, η κουλτούρα της εστίασης και το concept που αφορά στην εμπειρία του “γεύματος έξω” αλλάζουν, επηρεαζόμενα από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που διαμορφώνουν το νέο τοπίο της γαστρονομίας.
Νέες ευκαιρίες αλλά και απαιτήσεις για τους μελλοντικούς σεφ
Η σημασία του ποιοτικού φαγητού, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, συνιστά βασικό στοιχείο των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού. Πλέον, όμως, έρχονται να προστεθούν σε αυτό νέες τάσεις, όπως:
- οι vegan επιλογές που πλέον βρίσκονται σε κάθε μενού
- οι αναβαθμισμένες εκδοχές του comfort food,
- η έντονη παρουσία της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων σε κάθε κουζίνα,
- νέες τεχνικές, παρασκευές και πρώτες ύλες,
- η χρήση “ευέλικτων” υλικών για take-away,
- ο συνδυασμός απλότητας και αυθεντικότητας.
Στην Ελλάδα, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έχουν μπροστά τους μια ακμάζουσα πορεία, σε μεγάλο βαθμό χάρη και στην προοπτική της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουριστικό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι επαγγελματίες μάγειρες και ζαχαροπλάστες δεν προσφέρουν απλώς επισιτιστικές υπηρεσίες, αλλά συνθέτουν εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες των μονάδων εστίασης.
Για να το πετύχουν, χρειάζονται σύγχρονη κατάρτιση, γνώση, και πολύπλευρη πρακτική εμπειρία, ήδη από τη στιγμή της αποφοίτησής τους.
Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ
Στη Σχολή Μαγειρικής ΣΒΙΕ, κάθε σπουδαστής που στοχεύει να σταδιοδρομήσει στις επαγγελματικές κουζίνες μπορεί να κάνει το όνειρό του πράξη, χάρη σε ένα προηγμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Μέσα από αυτό, μυείται στα μυστικά της μαγειρικής, της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής και συνολικά της λειτουργίας της εστίασης.
Το κυριότερο είναι ότι γίνεται επαγγελματίας στην πράξη, αφού εκπαιδεύεται σε επαγγελματικές κουζίνες, όμοιες με αυτές των μεγάλων επισιτιστικών μονάδων (διάταξη, λειτουργία με αέριο, κ.λπ.). Και πάντα, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών και σεφ με πολυετή και επιτυχημένη καριέρα σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δίπλα στους σπουδαστές βρίσκεται φυσικά ο καταξιωμένος Chef Γιάννης Αποστολάκης, ως σύμβουλος σπουδών, με τον οποίο η ΣΒΙΕ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία.
Όπως τονίζει και ο ίδιος: «Ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας σε αληθινές κουζίνες είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια στον κλάδο μας. Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό δυναμικό της ΣΒΙΕ και να βοηθώ τους νέους μάγειρες να πετύχουν τους στόχους τους».
Επιπλέον, συμμετέχουν σε εξειδικευμένα MasterClasses, σεμινάρια, εκδηλώσεις με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και tailor-made διαγωνισμούς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν πρακτικά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Ο Γιάννης Αποστολάκης εκπαιδεύει τους αυριανούς σεφ στις state-of-the-art εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΣΒΙΕ.
Η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα
Με τη χορτοφαγική διατροφή να κερδίζει σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού, η vegan μαγειρική αποτελεί πια διακριτό πεδίο εξειδίκευσης σε όλο τον κόσμο. Στη ΣΒΙΕ λειτουργεί η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα, με την καθοδήγηση του διάσημου Green Chef Νίκου Γαϊτάνου και μίας επίλεκτης ομάδας ειδικών.
Ο Vegan Chef Νίκος Γαϊτάνος είναι υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην αποκλειστικά χορτοφαγική μαγειρική του ΙΕΚ ΣΒΙΕ
Οι μελλοντικοί vegan μάγειροι και ζαχαροπλάστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τους τρόπους διαμόρφωσης ενός vegan μενού, αλλά και να εξοικειωθούν με τις πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στη vegan διατροφή.
Νέο πρότυπο κέντρο σπουδών και κατάρτισης στην Πάτρα
Με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ απολαμβάνει υψηλή αναγνώριση για το επίπεδο κατάρτισης των σπουδαστών της, οι οποίοι απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας. Σήμερα, έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών για πλήθος τομέων, όπως τα Τουριστικά Επαγγέλματα, τα Παιδαγωγικά, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και, φυσικά, τα Επαγγέλματα Υγείας.
Από φέτος, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει επεκτείνει τη δυναμική του παρουσία, με το νέο εκπαιδευτικό του κέντρο στην Πάτρα. Στο άρτια καταρτισμένο προσωπικό και τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του αντανακλάται απόλυτα η υπεροχή, η ιστορία και το κύρος της ΣΒΙΕ. Το εντυπωσιακό κτίριο στην Αγίου Ανδρέου 95 είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί σήμερα τους μελλοντικούς επαγγελματίες της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές για όλους και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τις επισκεφθεί και να ξεναγηθεί σε αυτές, ενώ παράλληλα μπορεί να λάβει και αναλυτική ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που τον ενδιαφέρουν.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα.
Ι.Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ
Αγίου Ανδρέου 95
2610 277.770 – 80 – 90
https://www.sbie.edu.gr/ieksbie-patra/