Αυτοδιοίκηση

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο 12ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Εύξεινο Πόντο

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο 12ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Εύξεινο Πόντο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο 12ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Εύξεινο Πόντο με τίτλο «30 Χρόνια Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο» το οποίο διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Μελετών Μαύρης Θάλασσας (ΔΙΚΕΜΕΠ) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ) που διεξήχθη στην Αθήνα.

Στόχος του ΔΙΚΕΜΕΠ είναι να παρέχει μια πλατφόρμα για διάλογο και διακρατική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Στο παρόν Συμπόσιο ήταν προσκεκλημένοι περιφερειακοί και διεθνείς ενδιαφερόμενοι φορείς του Ευξείνου Πόντου οι οποίοι αναλογίστηκαν για τον ρόλο του ΟΟΣΕΠ τα τελευταία τριάντα χρόνια, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις και προσδιόρισαν βασικές προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους για το μέλλον.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ) ιδρύθηκε το 1992 και είναι ένας πλήρης διακυβερνητικός, περιφερειακός οικονομικός οργανισμός που περιλαμβάνει δεκατρία κράτη μέλη από την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Με περισσότερους από 25 τομείς συνεργασίας, ο ΟΟΣΕΠ είναι σήμερα ο παλαιότερος και από τους πιο αντιπροσωπευτικούς διακυβερνητικούς οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, που συμβάλλει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης δήλωσε: «Πιστεύω στη συνεργασία με τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου μέσω της CPMR, αλλά και σε άλλες διμερείς συνεργασίες που στόχο έχουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τις σχέσεις των πολιτών. Επίσης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου Interreg θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με φορείς των χωρών αυτών».

Το Διεθνές Συμπόσιο ακολούθησε την επόμενη μέρα το Τελικό Συνέδριο: «Ενισχύοντας την εφαρμογή έργων, τον διάλογο και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξής ευρωπαϊκών έργων: BLACK SEA React!, το BLACK SEA CRUISE και το CulToure4Youth.

Υπήρξαν συνεδρίες σχετικά με τη διαχείριση των θαλάσσιων αποβλήτων, τις κρουαζιέρες μικρής κλίμακας και το yachting, την επιχειρηματικότητα των νέων στον πολιτιστικό τουρισμό, την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία «Πολιτιστικά και Δημιουργικά Περιφερειακά Οικοσυστήματα- S3» (CCRE-S3), την οποία συντονίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις Περιφέρειες Αραγονίας και Τοσκάνης με την στήριξη της CPMR.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από την Αγγελική Κωστοπούλου, συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας για τις κρουαζιέρες μικρής κλίμακας και το yachting αναφέρθηκε στις μαρίνες και στα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, όπως το λιμάνι Πατρών και Κατακόλου και τις δυνατότητες αξιοποίησης τους χάρη στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, όπως τη συνδεσιμότητα τους με χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, την εγγύτητα με αεροδρόμια και το κομβικό τους σημείο, ως πύλη προς την Αδριατική και τη Δυτική Ευρώπη.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εξής φορέων: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG NEAR), Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, Επιτροπή Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου της Συνδιάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (BBSC CPMR), Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, METU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (METU), Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ναυπηγών, Περιφέρεια Ατζαρίας κ.ά.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup