Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Τα αρχιτεκτονικά «διαμάντια» του Πύργου οραματίζεται να αναδείξει και να ενώσει σε έναν νοητό κύκλο με επίκεντρο τον Πολιτισμό, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος. Στόχος και προσωπικό του όραμα, όπως δηλώνει στο ilialive, είναι να δημιουργηθεί ένα έργο αναφοράς για την πόλη. Συγκεκριμένα, να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αναπλάσεις ώστε το Μανωλοπούλειο, το Ξυστρή και τα Υπνωτήρια του ΟΣΕ να αποτελέσουν μια ενότητα γύρω από τον Πολιτισμό.
«Το όραμά μου είναι γύρω από τον άξονα του Πολιτισμού, να ολοκληρώσουμε το Μανωλοπούλειο, το Ξυστρή, τα Υπνωτήρια του ΟΣΕ. Ήδη «τρέχει» η ΟΧΕ και προσπαθούμε να κάνουμε μια «ενότητα» αυτή την περιοχή ώστε δημότες και επισκέπτες να βρίσκουν διέξοδο στον συγκεκριμένο χώρο. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις και πολλές μελέτες. Γι’ αυτό πρέπει να τα ιεραρχήσουμε. Να ξεκινήσουμε από αυτά που μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή την πενταετία» δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος.
Εντατικές προσπάθειες να σωθεί η υψικάμινος στο Ξυστρή
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφέρει επίσης πως γίνονται εντατικές προσπάθειες ώστε να σωθεί η επισκευή της υψικαμίνου στο παλιό εργοστάσιο Ξυστρή. «Προσπαθούμε να σώσουμε την επισκευή της υψικαμίνου στο εργοστάσιο Ξυστρή. Έχει ενταχθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, αλλά υπολείπονται μελέτες. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και είμαστε σε επαφή με τη Διαχειριστική Αρχή για να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία. Εκτιμώ ότι θα το καταφέρουμε και θα προλάβουμε να το δημοπρατήσουμε. Όπως κάνουμε αγώνα δρόμου να σώσουμε πολλά έργα που είναι ήδη ενταγμένα σε προγράμματα και λήγουν προθεσμίες. Βρήκαμε περίπου στα 7 εκ. ευρώ έργα, τα οποία είναι ενταγμένα αλλά δεν είναι ώριμα για να δημοπρατηθούν. Ήδη πολλά από αυτά τα σώσαμε στο παρά πέντε, διότι ήταν ενταγμένα σε προγράμματα που έληγαν τον Φεβρουάριο ή κάποια λήγουν τον Μάρτιο με μελέτες μη ώριμες. Όπως η αστική ανάπλαση στον Κούβελο έληγε στις 9/2/2024 και καταφέραμε να το σώσουμε. Δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα ενώ έπρεπε από τον Αύγουστο του 23 όχι μόνο να δημοπρατηθεί αλλά και να ολοκληρωθούν οι βάσεις γιατί αυτό το έργο αφορά και την κατασκευή του Αστεροσκοπείου».
Όσο για αν είναι εφικτό να δούμε υλοποιημένη την πολιτιστική ενότητα με τα παραπάνω κτίρια, απαντά: «Σίγουρα θα υπάρχει μια συνολική μελέτη με υποέργα. Ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις, θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε και θα ξεκινήσουμε την υλοποίησή τους. Τουλάχιστον πρέπει να έχουμε τις μελέτες έτοιμες γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί πολλές διαδικασίες. Τα κτήρια είναι διατηρητέα και απαιτούνται εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
"Αγκάθι" τα διατηρητέα
Ένα επίσης δύσκολο θέμα που απασχολεί χρόνια τόσο την κοινωνία της πόλης, όσο και τις Δημοτικές Αρχές είναι η τύχη των διατηρητέων κτιρίων. Ένα «αγκάθι» λόγω και της νομοθεσίας, της ιδιοκτησίας αλλά και των χρημάτων που απαιτούνται προς αποκατάστασής τους. Ο κ. Παναγόπουλος κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα που σκοπεύει να «τρέξει», με το οποίο μπορεί να βρεθεί λύση σε πολλά από αυτά τα κτίρια. «Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει για την αναστήλωση των κτιρίων. Εάν οι ιδιοκτήτες παραιτηθούν από τη θέληση να τα επισκευάσουν, θα δίνει το δικαίωμα της επισκευής από τον Δήμο με χρηματοδότηση από την πολιτεία και το κτίριο θα είναι στην κατοχή του Δήμου για 20 χρόνια πριν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες. Είναι ένα καλό πρόγραμμα που μπορεί να δώσει λύσεις».