Για μια ακόμα φορά έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού μας. Η τελευταία αφορμή είναι η απουσία των σχολών από το φετινό μηχανογραφικό μετά από απόφαση της κυβέρνησης ολοκληρώνοντας το προμελετημένο έγκλημα. Στην ουσία οι σχολές παύουν να λειτουργούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Το ζήτημα της τύχης των σχολών δεν απασχολεί για πρώτη φορά. Κατά καιρούς αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Νομό μας αλλά και γενικότερα. Τί είναι όμως αυτό που καθορίζει το “άνοιγμα” και το “κλείσιμο” τμημάτων κάθε φορά και πώς γίνεται οι ίδιοι που διαμορφώνουν τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μετά από λίγο να τον αποκηρύσσουν; Ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία αυτή η διαδικασία έχει επιταχυνθεί.
Από τις περίφημες “ανωτατοποιήσεις” των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Αθηνά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Κουβέλης), τις “πανεπιστημιοποιήσεις” του νόμου Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ - ψηφίστηκε Μεγάλη Πέμπτη για να μην υπάρχουν φοιτητές στις σχολές), τις αλλαγές Κεραμέως (ΝΔ – ψηφίστηκε μέσα στη καραντίνα με κλειστές σχολές).
Πρόκειται για αλλαγές που σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούν τη νομοτελειακή εξέλιξη των επιστημών. Αντίθετα γίνονται με γνώμονα το πού επικεντρώνει το ενδιαφέρον του για μεγαλύτερη κερδοφορία το κεφάλαιο, σε κάθε κλάδο και κάθε γεωγραφική περιφέρεια. Τί είναι αυτό που θα του αποφέρει πιο άμεσο και μεγάλο κέρδος. Αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτό που διατυμπανίζουν ως “σύνδεση με την αγορά” και αποβαίνει μοιραίο για τους φοιτητές που αντιμετωπίζονται ως πελατεία. Θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία στις σπουδές, για να έχουν ένα δυναμικό ευκίνητο και προσαρμόσιμο ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε φορά.
Από όλα αυτά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν και τα τμήματα της Ηλείας. Έχουν πέσει θύματα αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Είναι υποκριτικά τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν και το όψιμο ενδιαφέρον που τάχα δείχνουν σήμερα όλοι αυτοί, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, Βουλευτές, κομματικά στελέχη που ψήφισαν όλους τους νόμους κ.λ.π. για το μέλλον των σχολών αφού στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική και βλέπουν το φοιτητή ως οικονομική μονάδα.
Έχουν ευθύνη τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο το Πανεπιστήμιο συνδέεται πιο οργανικά με τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και που είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.
Δεν είναι τυχαία η κοινή πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ για το χρόνο που ψηφίζουν σημαντικά νομοσχέδια για την Παιδεία. Φοβούνται το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και επιλέγουν να ψηφίζουν όταν οι σχολές είναι κλειστές.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι απλά χωροταξικό. Θέλουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα στο νομό μας, αλλά θέλουμε όπως και κάθε ίδρυμα στη χώρα μας, γιατί και εκεί φοιτούν παιδιά από οικογένειες της Ηλείας, να λειτουργεί και να έχει:
- Μόνιμο, πλήρους απασχόλησης επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές-ερευνητικές ανάγκες.
- Σύγχρονα εργαστήρια και εγκαταστάσεις, βιβλία και βιβλιοθήκη, φοιτητική μέριμνα (Σίτιση και στέγαση).
- Κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι να χρηματοδοτείται η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός για την τρομοκράτηση των φοιτητών.
Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
ΝΑΙ στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
(Δελτίο Τύπου)