Ηλεία: 'Επεσαν οι υπογραφές για το εργοστάσιο απορριμμάτων με αντιπαραθέσεις
Ο αντιπολιτευτικός λόγος του προσεχώς υποψηφίου βουλευτή και απερχόμενου δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού και του απερχόμενου δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, ήταν το χαρακτηριστικό που δυναμίτισε τη χθεσινή εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.
Αντιπολίτευση για το χώρο που επελέγη για την εκδήλωση στο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς - που ομολογουμένως προβλημάτισε τόσο τους φορείς όσο κυρίως τους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά κυρίως αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν για να φτάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα της υπογραφής για την έναρξη του έργου.
Καθυστερήσεις που μάλλον ήταν για καλό αφού μειώθηκε η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και καθορίστηκαν λεπτομέριες για την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων και άλλων ειδών αποβλήτων, που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος της επιβάρυνσης προς τους πολίτες κατά 54 εκατ. ευρώ, σε ένα έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη και Γεράσιμος Μπαλαούρας, οι Δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, υποδέχθηκε τον υπουργό και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και υπέγραψε πρώτος τη σύμβαση που συνάπτεται ανάμεσα στον Δήμο Ήλιδας, στην ανάδοχο κοινοπραξία, στο Ελληνικό Δημόσιο, στον ΦοΔΣΑ Ηλείας και στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας, Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του τόνισε πως ικανοποιήθηκε μια δέσμευση που ανέλαβε το υπουργείο απέναντι στους δημάρχους για την κατασκευή της μονάδας αυτής στην Ηλεία. “Μία μονάδα η οποία θα είναι σύμφωνη με αυτά που επέλεξε η Αυτοδιοίκηση στον πλαίσιο του Περιφερειακού σχεδιασμού, που θα μπορεί να μειώσει το κόστος για τους δημότες και για τους δήμους, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, με βελτιστοποιημένα οικονομικά χαρακτηριστικά στην λειτουργία της και πάνω απ’ όλα να κλείσει το κεφάλαιο “χωματερές”. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια η περιοχή της Ηλείας ήταν ίσως το αρνητικό παράδειγμα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Υπήρχαν σημαντικότατα προβλήματα με ανοιχτές χωματερές, με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και με οικονομικά πρόστιμα. Με επιβάρυνση 3.900.000 ευρώ σε πρόστιμα. Αυτή η κατάσταση επιλύεται με σημαντικές παρεμβάσεις που είχε η κυβέρνηση με τους τότε συναρμόδιους Υπουργούς και σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Πετύχαμε να κλείσουμε το κεφάλαιο “χωματερές” και να αποκατασταθούν, να υπάρξει ο χώρος του ΧΥΤΥ και οι διαδικασίες της μεταβατικής διαχείρισης. Λύνεται πρόβλημα 20ετίας. Η Ηλεία μπορεί να περηφανεύεται από σήμερα ότι θα έχει ένα σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο θα συμβάλει και στην ανάπτυξη υλικών, άρα στην δημιουργία νέας οικονομίας, αλλά και στην παραγωγή δευτερογενών υλικών και ενέργειας. Η μονάδα είναι συμβατή και με τον εθνικό σχεδιασμό αλλά και με την αναπτυξιακή στρατηγική και ταυτόχρονα δίνει μία απάντηση και στα θέματα εργασίας στην περιοχή αλλά και στα ζητήματα της ανακύκλωσης” είπε μεταξύ άλλων. Ο κ. Φάμελος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μειωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και για την συμπερίληψη των ανακυκλώσιμων υλικών στον υπολογισμό της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας. Γεγονός που όπως είπε δημιουργεί την υποχρέωση να αυξηθούν οι ρυθμοί της ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαλογής στην πηγή για όλους τους δήμους.
Στη δευτερολογία του ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να μπαίνει η διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο της προσωπική πολιτικής λειτουργίας αλλά της συλλογικής. Σχολίασε πως υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το όφελος που έπρεπε να υπάρχει για τον πολίτη και την κοινωνία. Μίλησε για διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις με σοβαρά πολιτική και περιβαλλοντικά λάθη. Υπεραμύνθηκε της μείωσης της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που ζήτησαν και οι δήμοι για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανακύκλωσης. Μάλιστα επισήμανε πως η αρμοδιότητα της ανακύκλωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, με την πολιτεία να εξασφαλίζει τους πόρους. Σημείωσε δε πως η Ηλεία δεν έχει υποβάλει προτάσεις για τους τομείς των βιοαποβλήτων και δημιουργία πράσινων σημείων. Τέλος τόνισε πως θα στηρίξει τις προτάσεις για το Ποτόκι και τα Κονιδέικα.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος χαρακτήρισε ως ιστορική την ημέρα των υπογραφών για τη σύμβαση με την οποία μπαίνει το μεγάλο αυτό έργο στην τελική του ευθεία. «Σήμερα λύνουμε, επιτέλους, ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε γενιές και γενιές. Το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και το λύνουμε όχι προσωρινά, αλλά για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον” σημείωσε και αναφέρθηκε στην ομιλία του στα εμπόδια που συνάντησε αυτή τη προσπάθεια επί σειρά ετών και στην κατασκευή και λειτουργία της προσωρινής λύσης της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης,που έδωσε τέλος στο αίσχος των βουνών των σκουπιδιών στους δρόμους γειτονικών πόλεων που μας δυσφήμησαν σε ολόκληρο τον κόσμο την περίοδο των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνον. “Φτάσαμε κοντά στη λύση το 2014. Αλλά, το 2014 η κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή. Οι τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δανείσουν και οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων για όλη τη χώρα από νέα οπτική γωνία και με νέους στόχους. Αλλά και πάλι, είμαστε μια από τις πρώτες (η πέμπτη για την ακρίβεια) περιοχές της χώρας που αποκτάμε ΜΕΑ” σχολίασε.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε όμως και τα “παράπλευρα” οφέλη που προέκυψαν απο τις καθυστερήσεις αυτές, όπως την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, την απόκτηση εμπειρίας στη διαλογή και την ανακύκλωση, τηνευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία που δόθηκε μειώνοντας την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα από τις 60.000 στις 45.000 τόνους ετησίως και την συμφωνία για επιπλέον μείωση της ποσότητας μέσω της ανακύκλωσης με σημαντικό όφελος για τους πολίτες απο την διαχείριση των απορριμμάτων. Μίλησε ακόμα και για τα επόμενα βήματα με την ημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανοιχτές πληγές των σκουπιδιών που είναι τα δεματοποιημένα απορρίμματα σε Ποτόκι και Κονιδέικα
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, τους δημάρχους που πάλεψαν για το στόχο αυτό τα προηγούμενα χρόνια και τους προκατόχους του, τους θερμικούς παράγοντες και την κοινοπραξία για τη συνεργασία που υπήρξε. τέλος έκανε ειδική μνεία για την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος προς όφελος όλου του νομού.
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «μια σημαντική υποδομή για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών παίρνει οριστικά την οδό της υλοποίησης, ως μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Ο κ. Κατσιφάρας επισήμανε πως τη βάση για τη δημιουργία του εργοστασίου αποτελεί ο ΧΥΤΥ που υλοποίησε ως έργο η Περιφέρεια με προϋπολογισμό 9,7 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». «Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο Περιφερειακός μας Σχεδιασμός είναι υλοποιήσιμος. Περιλαμβάνει εφικτές λύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν υπηρετώντας την αντίληψη της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα επεξεργασίας απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας ώθηση στην ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, Ηλείος κατά το ήμιση, τόνισε πως η Ηλεία θα έχει να επιδείξει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων στην Ευρώπη. Ένα έργο που θα είναι επισκέψιμο από σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει το συνολικό προϊόν και τόνισε πως το έργο θα πετύχει αν το στηρίξει η τοπική αυτοδιοίκηση και επισήμανε πως μόνο με ομόνοια μπορούν να υπάρξουν τέτοια έργα σε μια τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζοντας το, ως πραγματικά αναπτυξιακό.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου κ. Λιατσής, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων κ. Μπαλιούκος, Πηνειού κ. Καστρινός, Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιάς και Ζαχάρως κ. Χαραλαμπόπουλος. Ο κ. Λιατσής εξήρε την προσφορά στην σημερινή εξέλιξη του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και των υπουργών κ.κ. Κουρουμπλή και Τσιρώνη, αλλά επέρριψε ευθύνες για την πτώση της ανακύκλωσης και την έλλειψη απορριμματοφόρων στην Κυβέρνηση. Ο κ. Καστρινός τοποθετήθηκε στην ιστορία της διαδικασίας και ανέλυσε δεδομένα του έργου. Έβαλε κατά της Κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις του έργου κατηγορώντας της πως ήταν απέναντι στα έργα ΣΔΙΤ, καταλήγωντας με τη φράση “τέλος καλό όλα καλά”…
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Διονύσης Γεωργόπουλος είπε πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε περίπου δέκα ημέρες και θα εξαντληθούν οι δυνατότητες να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας σε 18 μήνες. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου και τα οφέλη από την παραγωγή ενέργειας μέσα απο την αναερόβια χώνεψη του οργανικού κλάσματος. “Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και μετά την παρέμβαση του υπουργού μειώσαμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Δεν θέλουμε χρήματα για σκουπίδια που δεν θα επεξεργαστούμε. Το καλό αποτέλεσμα θα ωφελήσει και εμάς και εσάς” σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η κα Γεωργοπούλου - Σαλτάρη σχολίασε τις αιχμές για τις καθυστερήσεις και το όφελος στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα προς την τοπική κοινωνία. “Εμπιστευήκαμε την Κυβέρνηση και την περίοδο που είχαμε τόνους σκουπιδιών στους δρόμους κάναμε αγώνα για το αποτέλεσμα Την εμπιστευτήκαμε και έφερε με πολύ καλύτερους όρους τη σύμβαση” σχολίασε.
Σημαντική στιγμή για την Ηλεία χαρακτήρισε τη χθεσινή ο κ. Μπαξεβανάκης εστιάζοντας στο σημαντικό όφελος από τη σύμβαση, αλλά και τις μεμψιμοιρίες που είναι ανευ αντικειμένου τέτοιες ώρες.
Ο κ. Μπαλαούρας δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που η Ηλεία βρίσκεται μπροστά ανάμεσα σε άλλες περιφέρειες με το έργο αυτό και ζήτησε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η ανακύκλωση προς όφελος όλων και σχολίασε τις μεμψοιμιρίες που ακούστηκαν. “Η αλλαγή της εγγυημένης ποσότητας θα έχει όφελος 54 εκατ ευρώ για τους πολίτες και την οικονομία στο σύνολο της σύμβασης” είπε και συμπλήρωσε πως “σήμερα υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό κατόρθωμα με την άρση των τοπικισμών και την επικύρωση της εκεχειρίας στους δήμους της Ηλείας και κυρίως του Πύργου και της Αμαλιάδας” κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Τάκη Αντωνόπουλο που υπήρξε πρωτοπόρος στο θέμα της Τριανταφυλλιάς.