Θρήνος στην κηδεία της μικρής Κατερίνας - Για σοβαρές ιατρικές παραλείψεις κάνει λόγο η οικογένεια - Ποιες ασθένεις είχαν εξετάσει οι γιατροί πριν τον τραγικό χαμό του κοριτσιού
Η περιπέτεια του παιδιού ξεκίνησε την Μεγάλη Τρίτη όταν εισήχθη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με πόνους και πρήξιμο στον αστράγαλο, άλγος στο χέρι και το βράδυ εμφάνισε χαμηλό πυρετό. Παρά την παρακολούθηση που είχε από τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν την αιτία. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι ορθοπεδικοί που εξέτασαν το παιδί δεν εντόπισαν κάποιο πρόβλημα, έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάστασή του από τους παιδιάτρους.
Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες νοσηλείας στο «Παπαγεωργίου», το τριών ετών κορίτσι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο «Ιπποκράτειο» και παρά τις «τιτάνιες» προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε. «Εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε δύο ώρες κατέληξε, με αιτία θανάτου την ανακοπή", ανέφερε στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.
Σύμφωνα με την τεχνική σύμβουλο της οικογένειας Κατερίνα Αποστολίδου, η οποία έως και σήμερα δεν έχει λάβει τον ιατρικό φάκελου του παιδιού από το νοσοκομείο, από την νεκροτομή που έγινε δεν εντοπίστηκε κάποια σαφής αιτία θανάτου. Προκειμένου να πέσει «φως» στην υπόθεση, έχουν ληφθεί δείγματα για ιστολογικές, βιοχημικές και τοξικολογικές εξετάσεις και θεωρείται πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα να βοηθήσουν σημαντικά στην λύση της υπόθεσης.
«Προς το παρόν έχει βρεθεί μόνο ένα εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα, τα οποία ήταν αναμενόμενα ευρήματα γιατί είχε μπει σε πολυοργανική ανεπάρκεια το παιδί. Περιμένουμε μήπως μας διαφωτίσουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα», ανέφερε στο protothema.gr η κυρία Αποστολίδου. Σύμφωνα με το ιστορικό που έλαβε από τους γονείς, οι γιατροί του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είχαν εξετάσει τόσο την πιθανότητα της νόσου «Kawasaki» όσο και την πιθανότητα του long covid, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε η διάγνωση.
Σημειώνεται ότι, η μικρή Κατερίνα είχε νοσήσει από κορωνοϊό στις αρχές Μαρτίου και ήταν ασυμπωματική και οι γιατροί το διαπίστωσαν μέσω τεστ αντισωμάτων.
Την ίδια ώρα ιατροδικαστές της Θεσσαλονίκης δηλώνουν πως «δεν έχουμε κανένα μακροσκοπικό εύρημα. Βασιζόμαστε στην ιστολογική εξέταση προκειμένου να βρούμε την αιτία θανάτου». Ακόμη οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως η ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου αλλά ένας μηχανισμός που οδηγεί στον θάνατο.
Επί 11 μέρες δίχως διάγνωση το παιδί
Ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Διαλυνάς καταγγέλλει στο GRTimes ότι έγιναν σοβαρές ιατρικές παραλείψεις στα νοσοκομεία όπου και νοσηλεύτηκε το παιδί. «Επί 11 μέρες δεν είχαν καταλήξει στη διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του παιδιού. Την 11η ημέρα το έστειλαν με κορεσμό οξυγόνου στο Ιπποκράτειο και μέσα σε δύο ώρες πέθανε. Πήγε στο νοσοκομείο με ένα απλό πρήξιμο στον αστράγαλο και χαμηλό πυρετό και το ψάχνανε 11 μέρες», είπε.
«Ακόμα και όσον αφορά στη νοσηλεία του παιδιού, έγιναν σοβαρές παραλείψεις. Το παιδί το είχαν αναλάβει οι ειδικευόμενοι, ενώ αναφέρθηκε ότι καθυστέρησαν να του κάνουν εξετάσεις» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καλώντας ως μάρτυρες γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων (ιατροδικαστές και παθολογοανατόμους και καρδιολόγους) γιατί δεν υπήρξε διάγνωση.
Θρήνος στην κηδεία της τρίχρονης Κατερίνας
Στο μεταξύ, σε κλίμα ανείπωτης θλίψης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η κηδεία του τρίχρονου κοριτσιού. Με ροζ μπαλόνια και κουφέτα να συνθέτουν τον στολισμό της εκκλησίας του Αγίου Ιερόθεου στο χωριό Κομπωτή Αιτωλοακαρνανίας (τόπος καταγωγής του πατέρα της), οι γονείς και οι συγγενείς είπαν το τελευταίο αντίο στην μικρή Κατερίνα, τον θάνατο της οποίας εξακολουθεί να καλύπτει μυστήριο.
Θυμίζουμε ότι ο αιφνίδιος θάνατος του τρίχρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας του παιδιού.