«Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, τελικά υπερέβη τα 100-130 εκατοστά μέσα σε λίγα λεπτά. Είχαμε βροχή για 30 λεπτά και η πλημμύρα διήρκησε 10 λεπτά», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο CNN Greece
«Αυτό το φαινόμενο εντάσσεται μέσα σε αυτό που λέμε “κλιματική κρίση” καθώς εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, τελικά υπερέβη τα 100-130 εκατοστά μέσα σε λίγα λεπτά. Είχαμε βροχή για 30 λεπτά και η πλημμύρα διήρκησε 10 λεπτά», εξηγεί στο CNN Greece ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη το Σάββατο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλημμύρα αυτή ήταν αναπόφευκτη ακόμα κι αν ήταν μεγαλύτερος ο αγωγός του αντιπλημμυρικού έργου που υπάρχει στην Αγία Πελαγία.
«Η πλημμύρα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, το νερό που έπεσε παρέσυρε μεγάλους όγκους εδάφους και διαφόρων υλικών, πετρωμάτων και αντικειμένων, με αποτέλεσμα όλη αυτή η μάζα να πάει προς τα κάτω. Ο αγωγός δεν μπορούσε να παραλάβει σε καμία περίπτωση όλα αυτά. Δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η πλημμύρα ακόμα κι αν ήταν μεγαλύτερος ο αγωγός… Δεν υπήρχαν λάθη στο αντιπλημμυρικό έργο, γιατί εκμεταλλεύτηκαν ότι μπορούσαν από άποψη διαστάσεων μέσα στον οικιστικό χώρο», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτό που μπορεί να γίνει στην περιοχή είναι «έργα αναβάθμισης του αγωγού και κάποια προστατευτικά έργα πάνω στο βουνό έτσι ώστε να μειώσουν τη ροή του νερού».
Εξηγεί όμως πως θα έχουμε συχνά τέτοιου καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους
Τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στο εσωτερικό μέρος των ισόγειων σπιτιών και καταστημάτων.
Τα λασπόνερα έφραξαν τους αγωγούς των φρεατίων ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από την έντονη βροχή και έφτασαν μέχρι τη θάλασσα.
Η εικόνα καταστροφής είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Κρήτης από την φονική κακοκαιρία που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο.
Οι κάτοικοι από τις περιοχές Αγία Πελαγία, Παλαιόκαστρο, Καρτερός, Γούρνες, Γούβες και Σητεία μετρούν τις πληγές τους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό, Ιωάννη Αρτοποιό, «η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Πρόκειται για την τρίτη φορά που σημειώνονται τέτοιου είδους καταστροφές στην περιοχή -ανάλογες στιγμές έχουν ζήσει οι πολίτες το 1994 και το 2004.
»Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ περισσότερα από 10 οχήματα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα. Από τα νερά πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες.
»Στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπήρξαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, από τη ισχυρή βροχή, αλλά και από κατολισθήσεις. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ απαγορεύθηκε η κίνηση των οχημάτων προς τις δύο πληγείσες περιοχές. Κλειστό παρέμενε μέχρι αργά το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροδρόμιο «Νίκος Καζατζάκης».
Αυτοψία από κλιμάκιο – 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα
Την ίδια ώρα, αυτοψία πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε στις περιοχές όπου επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία. Πρώτος σταθμός ήταν η Αγία Πελαγία που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ενώ εκεί χάθηκαν οι δυο άνθρωποι από την κακοκαιρία.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ