Έναν ψυχολογικό γολγοθά ζουν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, καθώς όπως φαίνεται δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που τους υποσχέθηκε η πολιτεία ώστε να μπορέσουν να εκτονώσουν (στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατό) τον πόνο που νιώθουν μετά την απώλεια των δικών τους ανθρώπων.
Ο αδερφός ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ο Βαγγέλης Βλάχος μιλά στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για τα όσα βιώνει η μητέρα του, που έχασε το παιδί της και την ίδια στιγμή είχε και μία άσχημη εμπειρία όσον αφορά στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
Όπως τονίζει ο ίδιος, «σε αρκετά μέλη από τις οικογένειες των θυμάτων, έχουν πάει κάποια μηνύματα από πενταψήφιο αριθμό, ο οποίος αναφέρει "πατήστε το 3 για να συνδεθείτε". Στέλνουν τα μηνύματα και σου ζητάνε να πάρεις εσύ τηλέφωνο για υποστήριξη», αναφέρει ο ίδιο και παράλληλα επισημαίνει:
«Πέρα από τα αυτοποιημένα μηνύματα, έχει υπάρξει ένα τηλεφώνημα από το τμήμα ψυχικής υγείας. Εκείνη τη στιγμή πιστεύουμε πως το τηλεφώνημα βοήθησε την μητέρα μου αλλά μετά της είπαν πως ‘’μπορείς να ξανατηλεφωνήσεις και αν δεν είμαι εγώ θα σε πάρει κάποια άλλη συνάδελφος’’. Από προσωπική εμπειρία, από την απώλεια της κόρης μου, ξέρω πως κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, χρειάζεσαι ένα άτομο με προσωπική επαφή. Έστω ένα τηλεφώνημα μετράει.
«Δεν μπορείς να βοηθηθείς με αυτόν τον τρόπο»
Την προηγούμενη Πέμπτη μας πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλήσαμε αρκετή ώρα, σε ένα πολύ ανθρώπινο τηλεφώνημα και βοηθάει και αυτό. Βοηθάει να έχεις την στήριξη της πολιτείας αλλά δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο που συμβαίνει. Χρειάζεται κόπος και χρόνος. Δεν μπορείς να βοηθήσεις από το τηλέφωνο, ο άλλος μπορεί να πάθει κάποια κρίση. (Οι συγγενείς των θυμάτων) Δεν έχουν την φροντίδα που πρέπει να έχουν αυτή τη στιγμή και αυτό που βγαίνει σαν παράπονο. Σκεφτείτε έναν άλλον τρόπο, αυτό δεν λειτουργεί».
«Καταλαβαίνω πως ένα κομμάτι όλη αυτής της συζήτησης και της λύσης είναι πολιτικό αλλά για την οικογένειά μου και για μένα, δεν βοηθάει, το κάνει χειρότερο», τόνισε.
Για τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες που ανακοινώθηκαν είπε πως «ανακοινώθηκαν επικοινωνιακά μια μέρα μετά την κηδεία του αδερφού μου. Ήμασταν ήδη σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση σαν οικογένεια και πολλά από αυτά τα μέτρα προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που η οικογένειά μας τα είχε εδώ και πάνω από 10 χρόνια και σε έναν βαθμό οδήγησαν να είμαστε έτσι. Σε έναν βαθμό μπορεί να οδήγησαν και τον αδερφό μου να βρίσκεται σε εκείνο το τρένο. Χρέη, θέματα με μεταθέσεις, η δυσκολία για να βρεις δουλειά. Τη στιγμή που βάζαμε τον αδερφό μου στο χώμα ήταν από ένα δικηγορικό γραφείο για να εισπράξουν τα χρέη. Είμαι 8 χρόνια εκτός Ελλάδας, είχα 5 χρόνια να δω τον αδερφό μου και δεν μπορούσα να τον κλάψω στο σπίτι γιατί μας το έχει πάρει η τράπεζα. Επομένως, όταν ξαφνικά μετά από όλα αυτά η οικογένειά μας έχει φτάσει στο σημείο αυτό και έχοντας χάσει τον αδερφό μου, τα προβλήματα αυτά ξαφνικά μπορούν να λυθούν, εμάς αυτό μας καταρράκωσε. Ενδεχομένως άλλοι να μην το περνάνε έτσι άλλοι, αλλά για μας ήταν σαν τον τελευταίο πειρασμό».
«Ο πρωθυπουργός χορεύει πάνω στις πλάτες των θυμάτων και ζητά από τα θύματα να βάλουν πλάτη»
Ο κ. Βλάχος σχολίασε και την συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη, εκφράζοντας την οργή του για την φράση «να βάλουν πλάτη» οι επιζώντες.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε σχετικά: «Αντί να φορτώσει την κατάσταση στις πλάτες του, σηκώνει τις πλάτες του, χορεύει πάνω στις πλάτες των θυμάτων και ζητά από τα θύματα να βάλουν πλάτη. Ελπίζω αυτή η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη και θα τον βάλει με την πλάτη στον τοίχο, όσες πλάτες και να έχει».
«Είχα πολύ μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συνέντευξη, περίμενα να ακούσω απαντήσεις που θα έδινε ο πρωθυπουργός. Γιατί πέραν από τον αδερφό μου, που δεν μπορώ να του δώσω κάποια απάντησα υπάρχει και η κοπέλα του. Το κορίτσι μας συνεχίζει να παλεύει. Όταν είναι σε θέση θα ρωτήσει πράγματα».
«Δεν περίμενα να ακούσω κάτι συγκεκριμένο, περιμένεις να ακούσεις τον πρωθυπουργό της χώρας να δώσει απαντήσεις. Και το περιμένεις με σεβασμό και ενδιαφέρον. Αλλά όταν άκουσα αυτό, πως θα πρέπει και τα θύματα αυτής της τραγωδία να βάλουν πλάτη μου χτύπησε πολύ άσχημα. Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση της Δάφνης, να είμαι δίπλα από το κρεβάτι στο νοσοκομείο και να της πω ‘’εντάξει Δάφνη, άσε τους φόβους στην άκρη, πρέπει να βάλεις και εσύ πλάτη’’. Είναι μια φράση που δεν θα μπορούσα να πω ποτέ στο κορίτσι μας. Έκανα και εγώ ένα παιχνίδι λέξεων, όπως έγινε ένα παιχνίδι λέξεων τις προηγούμενες ημέρες από διάφορους».
«Όλη η κοινωνία σήμερα ζητά δικαιοσύνη και έχει την ανάγκη να τη νιώσει και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι εάν όλη η κοινωνία από όλες τις πλευρές την απαιτεί για να νιώσει ξανά ασφαλής. Νομίζω εκεί υπάρχει ελπίδα», κατέληξε.