Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η Μαρίτσα, μία από τις τρεις «γιαγιάδες της Λέσβου»

Έφυγε από τη ζωή η Μαρίτσα, μία από τις τρεις «γιαγιάδες της Λέσβου»

Η Μαρίτσα Μαυραπίδη είχε γίνει σύμβολο αλληλεγγύης, όταν μαζί με άλλες δύο ηλικιωμένες φρόντιζαν ένα μικρό προσφυγόπουλο – Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Σκάλα Συκαμιάς

Έφυγε από τη ζωή η Μαρίτσα Μαυραπίδη, μία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου, που η εικόνα τους να φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η Μαρίτσα Μαυραπίδη απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, ενώ σύμφωνα με το lesvosnews.net, η κηδεία της θα πραγματοποιθεί αύριο, Πέμπτη, στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου.

«Θα τη θυμόμαστε πάντα. Ήταν μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου.
maritsa
Η ιστορία των τριών γιαγιάδων της Λέσβου, έγιναν σύμβολα αλληλεγύης, έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2015, με τη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη, από τη Μυτιλήνη. Ο φωτογράφος απαθανάτισε τρεις ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν ένα μικρό προσφυγόπουλο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να του αλλάξει ρούχα.

Οι τρεις γυναίκες είχαν πει ότι του τραγουδούσαν «και ήπιε το γάλα μονορούφι».

Μάλιστα, η Μαρίτσα Μαυραπίδη είχε περιγράψει τη σκηνή:
«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».
Οι γιαγιάδες προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης

Η δημοσιότητα που πήρε η φωτογραφία και ο ιδιαίτερος συμβολισμός της, αποτέλεσε αφορμή να προταθούν οι τρεις γιαγιάδες ως υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης.

Όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μία από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Μηλίτσα, την οποία είχε συγχαρεί για ό,τι έκανε μαζί με τις δύο φίλες της. Τότε εκείνη, εκ μέρους και των άλλων δύο γιαγιάδων, του είχε απαντήσει: «Γιατί λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν τις είχαμε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα απάντησε: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup