Τι αποκαλύπτει μελέτη για τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας που παρουσιάζει το ethnos.gr
Αυξημένος είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για τον τομέα της υγείας για το 2021. Άλλωστε οι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, οδηγούν σε αύξηση των κονδυλίων για νοσοκομεία και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσά που θα διατεθούν για τον ΕΟΠΥΥ κυρίως για τον τομέα των φαρμάκων.
Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα, υπάρχει σημαντική αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκαν. Όπως προκύπτει από ανάλυση που πραγματοποίησαν οι Στέργιος Πόραβος, Ιωάννης Ποδηματάς, Γιώργος Στεφανόπουλος της reformed που ειδικεύεται στις αναλύσεις πολιτικών φαρμάκου και οικονομικών της υγείας, ο Προϋπολογισμός στους δύο υποτομείς του Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομεία-ΠΦΥ και ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να είναι αυξημένος, συγκριτικά με τον αρχικό Προϋπολογισμό του 2020.
• Νοσοκομεία και ΠΦΥ: Για τα Νοσοκομεία και τις δομές της ΠΦΥ, αναμένονται αυξήσεις των λειτουργικών και επενδυτικών τους δαπανών, κατά 243 εκ. ευρώ (σε δεδουλευμένη βάση) όπως αποτυπώνεται και στο παραπάνω διάγραμμα,
• ΕΟΠΥΥ: Για τον ΕΟΠΥΥ επίσης, αναμένεται αύξηση των δαπανών του (φαρμακευτική δαπάνη και λοιποί πάροχοι υγείας) κατά 200 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2020. Η αύξηση αυτή περιορίζεται εξ ολοκλήρου στη φαρμακευτική δαπάνη (30 εκ. ευρώ επιπλέον στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και 170 εκ. ευρώ για την εξαίρεση από το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, της δαπάνης των εμβολίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού), καθώς η δαπάνη για τους λοιπούς παρόχους υγείας παραμένει στα ίδια ακριβώς με το 2020 επίπεδα.
Τα χρέη των νοσοκομείων
Ωστόσο ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, παρόλο που υπήρξε πρόνοια από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και είχε εγκαίρως καταρτιστεί (Οκτώβριος 2019) ένα σχέδιο μηδενισμού των χρεών, με ορίζοντα διετίας, για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. «Η ενδεχομένως βασική απόπειρα απόδοσης της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, στην έλευση της πανδημίας, κρίνεται ως μη επαρκής, καθώς κατά την ίδια περίοδο ο ΕΟΠΥΥ διατήρησε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, περίπου, στα ίδια επίπεδα» εξηγούν στο ethnos.gr οι αναλυτές Στέργιος Πόραβος, Ιωάννης Ποδηματάς και Γιώργος Στεφανόπουλος της reformed.
Τι σχεδιάζεται το 2021 στην Υγεία
Οι προγραμματισμένες δράσεις του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του για το 2021, όπως αποτυπώνονται και στην εισηγητική έκθεση, αφορούν στις «...αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας των διακομιδών έκτακτων περιστατικών του ΕΚΑΒ μέσω ιδιωτικών σκαφών και πλωτών μέσων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν στον εξορθολογισμό της διαδικασίας που ακολουθείται, με στόχο τη θωράκισή της, την ταχύτερη και ασφαλέστερη ανταπόκριση στην ανάγκη των πολιτών και τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου τιμολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών...». Επίσης, για τα νοσοκομεία αναμένεται να γίνει πιλοτική επισκόπηση δαπανών (spending review), που θα εστιάζει στους τομείς της διαχείρισης (παρακολούθησης αποθηκών) παρακαταθηκών (αναλώσεων) και στη βέλτιστη χρήση (εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων).
Τι δεν έγινε στην Υγεία
«Παράλληλα όμως, στο ζήτημα της επισκόπησης δαπανών, δεν εντοπίζεται καμία αναφορά προόδου σε δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2018 και αναμένονταν να συνεχιστούν και μέσα στη χρήση του 2020 (εξοικονόμηση πόρων μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών: φύλαξης, σίτισης, προμήθειας οξυγόνου, συντήρησης εξοπλισμού, αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και μείωσης του κόστους των ακτινολογικών εξετάσεων)» αναφέρουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν:
«Τέλος, δεν αναφέρεται έστω και ακροθιγώς, η πορεία προόδου σε σχεδιασμένες δράσεις που είχαν αποτυπωθεί και στον Προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους (2020) από το Υπουργείο Υγείας και είχαν στόχο «...να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας και να ενισχύσουν τη λειτουργία του συστήματος υγείας». Οι κυριότερες εξ αυτών δράσεις, αφορούσαν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, στην υποστήριξη δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω της Ανάπτυξης Κυρίων Δεικτών Επίδοσης (KPIs) και στην κεντρικοποίηση των προμηθειών με τη λειτουργία της ΕΚΑΠΥ ΑΕ».