Ελλάδα

Ιδιώτες γιατροί σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία: Βρέθηκαν οι μισοί

Ιδιώτες γιατροί σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία: Βρέθηκαν οι μισοί
Αν πάμε έτσι και δεν παρουσιάσουν σύντομα μείωση οι νέες εισαγωγές, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε αριθμό κλινών, ούτε αριθμό γιατρών!
Περί τους 45 ιδιώτες γιατρούς έχουν δηλώσει οικειοθελώς ότι θα βοηθήσουν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας στην αντιμετώπιση του «άγριου» αυτού χειμώνα, με τους νοσούντες από COVID-19 να πεθαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά και χιλιάδες άλλους να νοσούν με συμπτώματα που ποικίλουν σε ένταση…

Είναι αρκετοί αυτοί οι γιατροί; Όχι! Πόσοι χρειάζονται; Αν πάμε έτσι και δεν παρουσιάσουν σύντομα μείωση οι νέες εισαγωγές, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε αριθμό κλινών, ούτε αριθμό γιατρών! Εκ πρώτης όμως, αναζητούν 100… Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iEidiseis, η άτυπη παράταση του τελεσίγραφου της κυβέρνησης που ήταν για τα μεσάνυχτα της περασμένη Κυριακής, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη λήγει απόψε. Δεν αποκλείεται λοιπόν από αύριο ή το αργότερο μεθαύριο το πρωί, να αρχίσουν να αποστέλλουν σε κάποιους τα έγγραφα επίταξης.

Με τα ραντεβού για πρώτο εμβόλιο να έχουν παρουσιάσει μια μικρή μόνο αύξηση, παρά την αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ελπίδα που να προέρχεται από τους εμβολιασμούς δεν είναι λογικό να έχουμε. Πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο που αναφέρουν επιφανείς επιστήμονες σε ΗΠΑ και ΕΕ και αφορά την ανοσοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού μέσω των πολλών κρουσμάτων που θα έρθουν να συμπληρώσουν την ανοσοποίηση από τους εμβολιασμούς… Δηλαδή προβλέπουν ότι θα συμβεί σε μεγάλη κλίμακα αυτό που συνέβη στο μοντέλο της Σουηδίας. Κατά το πρώτο κύμα δεν επέβαλε μέτρα καραντίνας, με αποτέλεσμα να έχει 5000 νεκρούς, την ώρα που εμείς δεν είχαμε ούτε 300. Αλλά με τη μεγάλη διασπορά του ιού στη κοινότητα, επήλθε πιο γρήγορα μια ανοσία που πλησιάζει το επίπεδο της «ανοσίας της αγέλης». Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι τώρα υπάρχει και το 65% του γενικού πληθυσμού (στην Ελλάδα) εμβολιασμένο, καταλαβαίνουμε ότι ίσως σε αυτό το σκεπτικό να υπάρχει μια βάση…

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ

Εν μέσω αυτής της εμπόλεμης υγειονομικής κατάστασης, οι πνευμονολόγοι παγκοσμίως ετοιμάζονται για την παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Το φετινό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) είναι «Υγιείς Πνεύμονες: Τώρα είναι πιο σημαντικό!».

Από τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες ξεχωρίζουν τα στοιχεία που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως επισημαίνει για τους κινδύνους νόσησης με COVID-19 των ασθενών με ΧΑΠ, «συνεπάγετε 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, 1,5 φορά αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της ζωής»…

Η εκστρατεία της ΕΠΕ θα «ταξιδέψει» ψηφιακά μέσω των social media, με ένα animation spot, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, (που είναι η κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ) αλλά και της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς οι μισοί από τους πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν και η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Ενώ ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού για τους ασθενείς με ΧΑΠ και της τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε ότι «κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας παρατηρήσαμε μειωμένη χρήση των υπηρεσιών υγείας από ασθενείς με ΧΑΠ, χαμηλό αριθμό παροξύνσεων και μικρή επίπτωση σε μόλυνση από COVID. Τα παραπάνω άπτονται του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και της συμμετοχής των πνευμονολόγων στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup