Ελλάδα

Ο κίνδυνος της Deltacron και η μεγάλη επιστημονική κόντρα

Ο κίνδυνος της Deltacron και η μεγάλη επιστημονική κόντρα

Επιστημονική κόντρα με φόντο τη Deltacron έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Λεόντιο Κωστρίκη και τον Γκίκα Μαγιορκίνη, με τον πρώτο να μιλά για νέο στέλεχος και συνλοίμωξη 2 ιών και τον δεύτερο να κάνει λόγο για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στη διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος...

Λεόντιος Κωστρίκης VS Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τα άτομα που μολύνονται με Deltacron, έχουν μεγαλύτερη τάση να νοσηλευτούν κι αυτό με ώθησε να το δημοσιοποιήσω για να δουν όλες οι χώρες τι θα κάνουν», είπε με έμφαση σήμερα ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, στον απόηχο της αντίδρασης του επίκουρου καθηγητής Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη Deltacron.

Ο κ. Κωστρίκης τοποθετήθηκε εκ νέου σήμερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Υπάρχει αυξημένη συχνότητα αυτών των αλληλουχιών σε άτομα που νοσηλεύονται, εν συγκρίσει με άτομα που βρίσκονται στην κοινότητα. Η συχνότητα αυτή εξαιρετικά σημαντική. Είναι πεντακάθαρο, ότι η διαφορά της συχνότητας αυτών των αλληλουχιών σε άτομα που νοσηλεύονται, δεν είναι τυχαία», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι «αυτό που ενόχλησε ορισμένους είναι το ότι δώσαμε μόνοι μας την ονομασία Deltacron. Έχω το δικαίωμα να ονομάσω τις ανακαλύψεις μου όπως θέλω εγώ. Δεν παραβίασα κανέναν όρο, δημιούργησα ένα όνομα που περιγράφει το συγκεκριμένο φαινόμενο πάρα πολύ καλά».

«Το συγκεκριμένο στέλεχος, έχει δείξει κλινικές επιπτώσεις. Περιμένετε να δείτε την επιστημονική μελέτη. Έχουν κατατεθεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, από το Ισραήλ, την Κολομβία και από άλλες χώρες, αλληλουχίες που είναι παρόμοιες, ταυτόσημες με την Deltacron», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τη διχογνωμία σε σχέση με το Deltacron, τόνισε ότι ο ίδιος θεώρησε σωστό, λόγω των παρατηρήσεων σε αλληλουχίες δειγμάτων ασθενών, να προχωρήσει στην ανακοίνωση λίγο πριν την δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης, για να δώσει την ευκαιρία και σε άλλες χώρες να προετοιμαστούν. Πρόσθεσε, δε, ότι πιθανότατα να ήταν λάθος, καθώς έπρεπε πρώτα να δημοσιευθεί η επιστημονική έρευνα και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις.

«Αυτό που παρατηρήσαμε από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι ότι η Ομικρον εκτόπιζε συνεχώς στελέχη της Δέλτα. Είδαμε ότι υπήρχαν ορισμένα στελέχη της Δέλτα, όχι το κλασσικό αλλά εξελεγκτικά στελέχη, που είχαν ορισμένα παράξενα χαρακτηριστικά σε ένα γονίδιο που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδα, και η οποία είναι σημαντική γιατί χρησιμοποιείται στα εμβόλια. Παρατηρήσαμε ότι εμφανίζονταν παραλλαγές ή μεταλλάξεις του γονιδιώματος σε συγκεκριμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης, προς το αριστερό άκρο της πρωτεΐνης. Άρα σε ένα συγκεκριμένο χώρο βλέπαμε μεταλλάξεις των αμινοξέων που ήταν χαρακτηριστικές της Όμικρον», εξήγησε ο κ. Κωστρίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιον, υπήρχε μια δοσολογία αυτών των μεταλλάξεων, «μέχρι που βρίσκαμε ασθενείς των οποίων ο ιός είχε και τις 7 χαρακτηριστικές Ομικρον μεταλλάξεις που παρατηρούνταν μόνο στο στέλεχος Όμικρον. Αυτό μας κίνησε την περιέργεια, το ψάξαμε πιο πολύ και καταλήξαμε στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται όχι συνδυασμός- και εδώ ήταν και η παρεξήγηση που ξεκίνησε από τα ΜΜΕ. Είναι μια εξελεγκτική, αυξανόμενη, πίεση που είχε αυτό το σημείο της πρωτεΐνης και δημιούργησε αυτούς τους πολυμορφισμούς, μέχρι που έφτασε να δίνει μια ολοκληρωμένη πρωτεϊνική φυσιογνωμία Όμικρον σε αυτή την περιοχή της πρωτεΐνης», ανέφερε.

«Για να εξηγήσουμε αυτό το φαινόμενο δημιουργήσαμε αυτή τη λέξη Deltacron, γιατί ήταν υπόστρωμα Δέλτα με γενετικές υπογραφές της Oμικρον. Δεν είναι φαινόμενο ανασυνδυασμού, όπου όταν υπάρχει λοίμωξη με δυο στελέχη, το ένα παίρνει ένα κομμάτι από το άλλο και δημιουργεί μια χίμαιρα και αυτό το φαινόμενο το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά», ξεκαθάρισε.

«Δεν είναι ανασυνδυασμός, αυτή είναι η παρεξήγηση, αλλά είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία όταν έχεις συνλοίμωξη 2 ιών, π.χ. Όμικρον και Δέλτα, μπορεί να πιάσει ένα κομμάτι ο ένας ιός από τον άλλον και να δημιουργήσει μια χίμαιρα. Παίρνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι και γίνεται αυτόματα ένας νέος ιός και αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και να δημιουργήσει το φαινόμενο του ιδρυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Μαγιορκίνης: Τεχνικό λάθος η «παραλλαγή Deltacron»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε με ανάρτησή του στο Facebook ότι δεν υπάρχει νέα μετάλλαξη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τεχνικό λάθος στην ανάλυση του γονιδιώματος.

«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…», έγραψε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα συμπλήρωσε: «Βλέπω ότι οι τόνοι στον δημόσιο διάλογο έχουν ανέβει στο αντικείμενο της Deltacron, εγώ απλά παραθέτω την επιστημονική συζήτηση γύρω από το αντικείμενο στο πλαίσιο της ενημέρωσης που υπηρετώ εδώ και 2 χρόνια. Όσο μπορούμε οφείλουμε να παραθέτουμε τα στοιχεία που μας έρχονται από αξιόπιστες πηγές και εγώ απλά παραθέτω τα στοιχεία που έχουν γίνει διαθέσιμα».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup