Δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι από την Ηλεία που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία του “Ηλεία 2030” του σχεδίου ανασυγκρότησης του νομού που βασίζεται στην μελέτη της διαΝΕΟσις. Εκείνο που προβληματίζει τους αιρετούς είναι η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, τα βήματα αλλά και η ταχύτητα που θα συμβεί αυτό.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αλλά εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη, ο οποίος ίσως είδε λίγο περισσότερο αισιόδοξα τα πράγματα από ότι τα αντιλαμβάνονται οι φορείς και οι κάτοικοι στην Ηλεία.
Χαρακτήρισε το νομό “γη της Επαγγελίας” και προέτρεψε να δούμε τις περιπτώσεις της Ρόδου, της Εύβοιας ή του Έβρου όπου η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη… Ίσως να μην υπολόγισε καλά, πως η Ηλεία το 2007 θρήνησε δεκάδες νεκρούς, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ολόκληρα χωριά στις φλόγες. Ότι ο νομός επλήγη την επόμενη χρονιά από μεγάλο σεισμό και πως οι φωτιές του 2021 - που έγιναν και η αφορμή για την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης - έκαψαν για δεύτερη φορά την Αρχαία Ολυμπία.
Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής από την πλευρά του σχολίασε πως στην υλοποίηση του σχεδίου δεν χωρούν μικροπολιτικές και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να αφήσουν το μικρόκοσμό τους και όλοι μαζί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια..
Η συνάντηση συνεργασίας που έγινε χθες το μεσημέρι, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή της μελέτης της διαΝΕΟσις με τίτλο «Ηλεία 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κατά τη συνάντηση αυτή ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος που λόγω εκτάκτου υπηρεσιακού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα εφαρμογής της μελέτης και περιέγραψε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη λειτουργία της υποεπιτροπής που έχει συσταθεί για τη στοχευμένη υποστήριξη της Ηλείας στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Ως τέτοια βήματα αναφέρθηκαν η προτεραιοποίηση των έργων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και η ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο οποίος ανέπτυξε την τουριστική στρατηγική της χώρας και τον τρόπο υποστήριξης της περιοχής, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Πύργου Στάθης Καννής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας, Ανρίτσαινας-Κρέστενων Διονύσιος Μπαλιούκος, Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Επίσης, διαδικτυακή παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Σύμφωνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Δημήτρης Σκάλκος, Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, Δασών Ευστάθιοs Σταθόπουλος, και Ενωσιακών πόρων και Υποδομών Δημήτριος Παπαγιαννίδης.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα της αρμοδιότητάς τους και ειδικότερα αυτά που συνδέονται με την εφαρμογή της μελέτης, αλλά και για τη μεταξύ τους συνεργασία στα επόμενα στάδια.
Επίσης, κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της σημερινής συνάντησης και σε συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2023 στον ίδιο χώρο με τη συμμετοχή και των απερχόμενων δημάρχων όπου είχε ληφθεί και σχετική απόφαση, οι νέοι Δήμαρχοι της Π.Ε. Ηλείας υπέγραψαν δύο πολύ σημαντικά κείμενα ως αρχικά αλλά συμβολικά βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας, τα οποία είναι:
α) Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία και αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ Δήμων σε θέματα τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ανάδειξης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς καθώς και της ανάπτυξης όλων των μορφών τουρισμού, κίνηση σημαντική δεδομένης της ανεπάρκειας των υποδομών των δήμων να καλύψουν μόνοι τους όλες τις ανάγκες.
β) Αίτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού χαρακτηρισμού της περιοχής Ηλείας ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης», χαρακτηρισμός που απονέμεται σύμφωνα με σχετικό νόμο μόνο σε περιοχές που έχουν ειδικό βάρος στη συνολική τουριστική εικόνα της χώρας και χρήζουν ειδικής διαχείρισης, διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα ειδικών πλεονεκτημάτων στη περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής, δηλαδή της Ηλείας.
γ) Έγινε ακόμα συζήτηση για τη δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού Προώθησης Προορισμού» (DMMO) ως όχημα συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού, αλλά και διευκόλυνσης της διαδημοτικής συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας της Ηλείας. Θεσμός επιτυχημένος στο εξωτερικό αλλά σε αρχικό ακόμα στάδιο για την Ελλάδα μετά την μόλις προ διετίας θεσμική εισαγωγή του.
Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, αναφερόμενος στις παραπάνω πρωτοβουλίες δήλωσε: «Σήμερα με την υπογραφή των δύο αυτών σημαντικών κειμένων υλοποιούνται δύο στρατηγικής φύσης κινήσεις, οι οποίες αφορούν αφενός τη συνεργασία μεταξύ όλων των Δήμων της Π.Ε. Ηλείας αλλά και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Π.Ε. Ηλείας ενόψει του χαρακτηρισμού της ως Πρότυπος Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Οι σχετικές εισηγήσεις της διαΝΕΟσις είχαν γίνει απόλυτα αποδεκτές και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και αποτελεί εξαιρετική τιμή για τις νέες ότι η επίσημη υπογραφή τους αποτέλεσε θέμα πρώτης προτεραιότητας μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αποδεικνύοντας αρχές συνέχειας και συνέπειας. Τα επόμενα βήματα είναι η προτεραιοποίηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν κατά την πρώτη τριετία αλλά και η διερεύνηση πηγών που θα τα χρηματοδοτήσουν. Και για τα θέματα αυτά έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία ένταξης στα σχετικά αναπτυξιακή προγράμματα με την ελπίδα να έχουμε και εδώ αίσια αποτελέσματα.
Η μεγάλη συμμετοχή κυβερνητικών και περιφερειακών παραγόντων αλλά και η πολύ θετική τοποθέτηση τους στα θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ένα μεγάλο ταξίδι έχει ξεκινήσει. Είναι προφανές ότι η αναπτυξιακή μας πορεία θα είναι μακρά και δύσκολη γιατί ελλείμματα δεκαετιών για να καλυφθούν απαιτούν όραμα, δουλειά από όλους, προσήλωση στο στόχο και προπάντων κοινωνική στήριξη. Η μέχρι τώρα βούληση και στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ ισχυρή και είμαι αισιόδοξος ότι με την στενή συνεργασία όλων, η Ηλεία θα καταλάβει τη θέση που της αξίζει».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι “… είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε σταδιακά την μελέτη για την ανασυγκρότηση της περιοχής να προχωρά και από την φάση της εκπόνησης να περνά πλέον σε αυτή της προτεραιοποίησης και ελπίζουμε της υλοποίησης. Μια πρωτοβουλία και μια bottom up πολιτική την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριξε από την πρώτη στιγμή.
Όπως από την πρώτη στιγμή, στήριξε και τους δήμους της Ηλείας, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία προικίζοντας την, όπως και τις άλλες δυο Περιφερειακές Ενότητες με τα προγράμματα ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση) και δίνοντας τους την δυνατότητα μέσω εγκεκριμένων πράξεων και συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους, ιδιαίτερα δε, αν αυτές ταυτίζονται και με την μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.
Συγκεκριμένα, μάλιστα, για την Αρχαία Ολυμπία η οποία αναφέρεται στην μελέτη ως το επίκεντρο της ανασυγκρότησης, όπως είπε και στο παρελθόν ο περιφερειάρχης μας Νεκτάριος Φαρμάκης, είναι η διαμαντόπετρα στο στέμμα της Ολυμπιακής Γης. Όχι στην θεωρεία, αλλά στην πράξη.
Γι΄ αυτό και είναι ο μόνος δήμος στην Δυτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται σε δύο διακριτές στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, ωστόσο στηρίζουμε και την σημερινή πρωτοβουλία των δημάρχων για την υποβολή αιτήματος χαρακτηρισμού της Ηλείας, ως πρότυπου τουριστικού προορισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης. Βλέπουμε και σήμερα, πως η δουλειά που έχει γίνει από την διαΝΕΟσις είναι εξαιρετική, η κυβερνητική βούληση φαίνεται να υπάρχει, συνεπώς πλέον είναι στο χέρι των δήμων και των νέων δημοτικών αρχών να προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες και τα χρήματα που έχουν στην διάθεση τους για να προχωρήσουν τα έργα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα είναι δίπλα τους” είπε ο κ. Κοροβέσης.