Επίκαιρα

Youtubers, influencers, trappers, με κακουργηματικές πράξεις και «μέσα» στα σπίτια μας

Youtubers, influencers, trappers, με κακουργηματικές πράξεις και «μέσα» στα σπίτια μας

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Στον κόσμο του διαδικτύου αλλά και στην μουσική σκηνή, καταγράφονται τον τελευταίο καιρό αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που τείνουν να γίνουν κανόνας και όχι εξαίρεση, ειδικά στον χώρο της trap μουσικής.

Χιλιάδες youtubers και influencers κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως την δημοφιλή πλατφόρμα σε παιδιά ΤikTok. Στην πλειοψηφία τους, κάνουν αστεία βίντεο, ανεβάζουν τραγούδια, μιλούν για προσωπικά τους θέματα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που χρησιμοποιούν κακοποιητικό λόγο, ρατσιστικό, σεξιστικό και προβαίνουν σε πράξεις όπως αυτή του youtuber Ηαyate(κατά κόσμον Μιχάλης Ζάννης) ,o oποίος κατηγορείται για εξευτελισμό, βία και άλλες αξιόποινες πράξεις σε άτομα με νοητική στέρηση. Τι έκανε ο συγκεκριμένος; Δεχόταν «παραγγελίες» από διαδικτυακούς χρήστες έναντι αμοιβής, βάζοντας τα άτομα αυτά να ξυλοκοπούνται μεταξύ τους, σε live μετάδοση. Το ίδιο συνέβαινε και με άλλον έναν youtuber τον περασμένο Νοέμβριο στο Κερατσίνι.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της trap, o Ricta,trapper ιδιαίτερα δημοφιλής σε παιδιά και νέους κυρίως κάτω των 18 ετών, συνελήφθη και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε περιστατικό που συνέβη πριν λίγες ημέρες στην Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες οι ακόλουθοι του στις διαδικτυακές πλατφόρμες και πολλές οι περιπτώσεις συλλήψεων και άλλων trappers για κατοχή ναρκωτικών, βίαιες πράξεις κλπ με επίσης χιλιάδες ακόλουθους.

Τα παραπάνω περιστατικά, μόνο αδιάφορα δεν μπορούν να περάσουν. Κι αυτό, διότι καθημερινά, βλέπουμε τα παιδιά μας να παρακολουθούν πολλούς τέτοιους ανθρώπους στο διαδίκτυο, δίχως πολλές φορές να μπορούμε να τα ελέγξουμε. Για τα ίδια τα παιδιά, είναι θέμα «μόδας». Ακολουθούν την παγκόσμια τάση, το εύκολο θέαμα των λίγων δευτερολέπτων ή λεπτών, δεν μπορούν φυσικά να δουν τα δυσδιάκριτα για την ηλικία τους όρια. Άνθρωποι άγνωστοι, είτε έλληνες είτε ξένοι, μπαίνουν ξαφνικά στην ζωή τους. Δίνουν συμβουλές, μιλούν για όλους και για όλα ,μεταφέρουν πρότυπα που κατά την δική τους γνώμη είναι σωστά .Από το ντύσιμο και την συμπεριφορά ως τις σχέσεις, το σεξ και άλλα πολλά. Στον κόσμο της trap κυριαρχεί ένας λόγος γρήγορος, προτροπή για χρήση ή πώληση ναρκωτικών, σεξιστικός λόγος, υποτίμηση του γυναικείου φύλου, εύκολο χρήμα, βία…

Μπορεί να πει κανείς πως και οι παλαιότερες γενιές, ακολουθούσαν επαναστατικούς καλλιτέχνες, ρεύματα της εποχής όπως ήταν οι πανκ για παράδειγμα. Πάντα υπήρχε μια εσωτερική ανάγκη για «επανάσταση» , για αντίδραση. Όμως βλέπουμε σήμερα πια, ότι αυτή η βία που διοχετεύεται με διάφορους τρόπους βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ανήλικους και μάλιστα σε πολύ μικρές ηλικίες.Τα περιστατικά είναι πολλά και σε όλη την χώρα. Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε πλούσιες ή φτωχές γειτονιές, σε πόλεις ή χωριά, σε τάξεις ή κοινωνικά στρώματα. Τα παιδιά μας παρακολουθούν ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε ποιοί είναι, ούτε από που προέρχονται. Κι όμως, γίνονται «ακόλουθοί» τους. Τους νιώθουν πιο κοντά τους,τους θεωρούν ακόμα και φίλους τους.

Πρόσφατα, σε τηλεοπτική εκπομπή γνωστού καναλιού ,παρουσιάστηκε η ιστορία μιας 24χρονης youtuber. Η νεαρή κοπέλα, αν ανατρέξει κανείς σε προηγούμενα χρόνια, θα δει να κάνει κάποια βίντεο αθώα, με το δικό της χιούμορ αν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει έτσι, να μιλά για τα σχολικά της χρόνια, για την δυσκολία να κάνει φίλους, για την μοναξιά. Οι προβολές έχουν ξεπεράσει τις 700.000 για αυτά τα λίγα βίντεο. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο. Στην εκπομπή όμως, μας αποκάλυψε η ίδια πως σήμερα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο για να κάνει live μεταδόσεις ερωτικού περιεχομένου επί πληρωμή καθώς και γνωριμίες δια ζώσης ως escort (συνοδός για σεξ) πάλι επί πληρωμή. Χαρακτήρισε τον εαυτό της πολύ ανοιχτό σε όλα και πολύ εύκολο αυτό που επέλεξε να κάνει προκειμένου να κερδίζει χρήματα. Αν κάποιος την δει στα παλιά της βίντεο, δεν θα υποψιαστεί ποτέ την συνέχεια που ακολούθησε…

Πόσο λοιπόν απλό είναι το θέμα; Mάλλον καθόλου, αν θέλουμε να μιλάμε για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο κόσμο των παιδιών που είναι και τα πιο εύκολα «θύματα» διαφόρων ανθρώπων σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο όπου όλα είναι δυνατά.

Δημήτρης Σούρας «Όταν δεν υπάρχουν όρια, πηγαίνουμε στο άλλο άκρο»

Ο σωστός έλεγχος, τα όρια που πρέπει και οφείλουν να θέσουν οι γονείς, και ο διάλογος σε ήρεμους τόνους χωρίς να προκαλεί φόβο και αλυσιδωτές αντιδράσεις είναι το «αντίδοτο» σε όλα τα παραπάνω, όπως δηλώνει στο ilialive ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας. Γνώριμος και στην κοινωνία του Πύργου καθώς έχει κάνει διαλέξεις για τον σχολικό εκφοβισμό, ο κ. Σούρας συστήνει τη «γραμμή» που ενδείκνυται να ακολουθήσουν οι γονείς.

«Οι επιδράσεις που μπορεί να δεχτεί ένα παιδί από τον διαδικτυακό καταιγισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον έλεγχο και τα όρια. Δεν πρέπει οι γονείς να ξεχνάνε ότι τα παιδιά είναι δικά μας δημιουργήματα. Τα αγαπάμε, τα φροντίζουμε και σ’ αυτή τη βάση θέτουμε τα όριά μας. Όταν δεν υπάρχουν όρια, πηγαίνουμε στο άλλο άκρο, την ασυδοσία, και το παιδί μπορεί να βλέπει τα πάντα. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο έλεγχος, ώστε το παιδί να πάρει μια κατεύθυνση του τι είναι καλό να βλέπει και τι όχι. Επίσης τα παιδιά έχουν το σύνδρομο του μιμητισμού. Αν και οι γονείς είναι όλη μέρα με ένα κινητό και δεν ασχολούνται μαζί τους, το ίδιο θα κάνουν κι’ αυτά. Επίσης οι γονείς δεν βάζουν όρια ή πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται, καλό είναι να ξαναβρούν την προσωπική τους ζωή… Κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους και στην αντίληψη των πραγμάτων».

Και πώς γίνεται ο έλεγχος και θέτονται τα όρια χωρίς να υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα; «Μόνο με ήρεμη, συμβουλευτική συζήτηση. Μιλάμε, διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας με διακριτικό, έξυπνο και ήρεμο τρόπο, για το τι θα δει και τι όχι. Για το τι προβάλλουν κάποιοι άνθρωποι, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ώστε και όταν το δει το προσπερνά και πάει παρακάτω. Αντίθετα, με τις εντάσεις δημιουργείται φόβος και μυθοποίηση των λανθασμένων προτύπων. Μπορούμε να τους πούμε ότι «αυτό που βλέπεις δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αντιθέτως καταστρέφει το σώμα και την ψυχή σου». Ήρεμα όμως… Με απλό καθημερινό τρόπο. Και μην ξεχνάμε ότι το περιθώριο πάντα έχει μια γοητεία. Όταν το παιδί όμως έχει γερές βάσεις, αυτό το ενδιαφέρον χάνεται».

Ψηφιακή ζωή και influencing

Διαδικτυακή ενημέρωση με θέμα Ψηφιακή ζωή και influencing διοργανώνει η Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Πύργου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τζουανόπουλος την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18:15. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ενημέρωση στο εξής λινκ: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_smJXrwpNQ-eUlGMq_RhmHA#/registration

Η διαδικτυακή ενημέρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού κύκλου της Ακαδημίας Γονέων «Από το Α έως το Ω» που πραγματοποιεί ο Δήμος Πύργου και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Ο συγκεκριμένος κύκλος πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Αθανάσιος Θήριος, Παιδίατρος MSc “Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας”-Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και η κ. Σταυρούλα Παπαδάκου Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος PhD τ. Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Γ.Ν. “Ασκληπιείο Βούλας” Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.)

Photo by Nubelson Fernandes on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup