Ενημερωτική εκδήλωση της ΠΔΕ για την αντιμετώπιση μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Η ολιστική ενημέρωση, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και ο συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων καθώς και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών ήταν ο στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης “Οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα”, που διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας προαγωγής και αγωγής υγείας στη σχολική κοινότητα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως διευκρίνισε η κ. Μαστοράκου, η ΠΔΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διενεργήσει σύσκεψη με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, διότι με την έναρξη της χρονιάς, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ενεργοποίηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στα σχολεία, σημειώνοντας και το περιστατικό μηνιγγίτιδας σε σχολική μονάδα της Ηλείας που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. «Θέλουμε να ανανεώσουμε μετά την πανδημία τις οδηγίες που πρέπει να έχει η σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών λοιμώξεων στα σχολεία για δύο λόγους. Αφενός διαπιστώνεται μια ευαλωτότητα του πληθυσμού μετά την πανδημία στις αναπνευστικές λοιμώξεις που έχει να κάνει με την αποστασιοποίηση του πληθυσμού και με τη χρήση της μάσκας, αφετέρου έχει αλλάξει ο πληθυσμός των ιών και των μικροβίων που αυτή τη στιγμή απασχολούν την κοινότητα» τόνισε.
Πρωτιά στην κατάχρηση αντιβιώσεων
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα που ελλοχεύει η τακτική γονέων να ενημερώνονται για θέματα υγείας από το διαδίκτυο ή να μην εμβολιάζουν τα παιδιά. «Πρέπει να πάψουμε να κάνουμε τους γιατρούς» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η κ. Μαστοράκου. «Υπάρχουν συμπεριφορές που επηρεάζουν την εικόνα που θέλουμε να έχουμε για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν γονείς που αντλούν πληροφορίες από το διαδίκτυο και ενεργούν βάσει αυτών. Και αυτό φυσικά οδηγεί σε λανθασμένους χειρισμούς.
Έχουμε σαν χώρα τα πρωτεία στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στην εύκολη λύση, όταν ξέρουμε ότι οι ιώσεις αντιμετωπίζονται με αντιική θεραπεία και μόνο οι μικροβιακές λοιμώξεις με αντιβιοτικά…. Εάν μας έχει μείνει κάτι από την πανδημία είναι να παραμείνουν τα μέτρα υγιεινή. Κάτι που θα πρέπει να έχουν δια βίου όλα τα παιδιά εντός και εκτός σπιτιού».