Σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο η νέα Μονάδα Απορριμμάτων στην Ηλεία
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ηλεία. Ήδη από το καλοκαίρι είχαν ξεκινήσει οι εργασίες σκυροδέτησης της μονάδας με την κατασκευαστική φάση να εξελίσσεται ομαλά.
Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι νέες εγκαταστάσεις θα εισέλθουν σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, με τη νέα μονάδα να εισέρχεται σε εμπορική λειτουργία λίγους μήνες αργότερα, εντός του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι το περιβαλλοντικό έργο υπογράφηκε στις 12 Μαρτίου 2019 και είναι το 16ο κατά σειρά έργο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέσω ΣΔΙΤ -το δεύτερο στην Πελοπόννησο- το οποίο επίσης πέρασε από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις μέχρι να εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.
Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η ανάδοχος κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ, είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014. Παρά τις όποιες βραδυπορίες, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, από τον τοπικό ΦΟΔΣΑ μέχρι την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για την υπέρβαση των προσκομμάτων που επέτρεψαν τελικά την υπογραφή του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου τον Μάρτιο του 2019.
Το έργο
Η νέα ΜΕΑ κατασκευάζεται στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Η Μονάδα σχεδιάζεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά το Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για περίοδο 27 ετών.
Τα συνοδά έργα που θα πλαισιώσουν την κατασκευή της Μονάδας, βάσει του ΠΕΣΔΑ, περιλαμβάνουν Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), νέο ΧΥΤΥ, Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δράσεις Διαλογής στη Πηγή και Οικιακής Κομποστοποίησης καθώς και την ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.
Σημειώνεται πως ο νέος ΚΔΑΥ έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, κοντά στην υπό κατασκευή ΜΕΑ, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους.
Πηγή: ypodomes.com