Σε δύο εβδομάδες αναμένεται κορύφωση - Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για να περιοριστούν τα κρούσματα
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και
υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθώντας την ταχεία κυκλοφορία του κορωνοιού στην
επικράτεια, όπως και τον αριθμό των ασθενών, εντός ή εκτός νοσοκομείων, που αφήνει πίσω του. Το κύμα που σηκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των
υπέρ μεταδοτικών υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης
Omicron, εκτιμάται ότι φτάνει στην κορύφωσή του (peak) σε περίπου δύο εβδομάδες -
η αποδρομή του υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι θα διαρκέσει τους θερινούς μήνες- χωρίς ευτυχώς να έχει ασκήσει προς το παρόν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αξία των υγειονομικών μέτρων καλώντας τους πολίτες
να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς εφόσον υπάρχει
συγχρωτισμός, διαχωρίζοντας την αναστολή της υποχρεωτικότητας για τη χρήση της μάσκας (
διοικητικό μέτρο) από την προστασία που προσφέρει η χρήση της ιδίως σε ευάλωτους και ηλικιωμένους (
υγειονομικό μέτρο).
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη – εκτός απροόπτου – για την πορεία της πανδημίας. Τα μέλη της αναμένεται να αξιολογήσουν την πορεία και τη δυναμική της πανδημίας και να σχηματίσουν την επιδημιολογική εικόνα για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Ο αριθμός των κρουσμάτων θα υπερβεί τις 20.000 ημερησίως το επόμενο διάστημα, ακόμη και από σήμερα, με την αντοχή των νοσοκομείων και ιδίως των ΜΕΘ να κρίνουν τις εισηγήσεις των ειδικών.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ
. Γκίκας Μαγιορκίνης, το βασικό σενάριο προβλέπει το
peak της έξαρσης μέχρι τις 10 Ιουλίου με τον μέσο όρο κρουσμάτων να κυμαίνεται στις
20.000 διαγνώσεων. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, “η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με Covid-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη (σ.σ σήμερα) λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Η
αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%”. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις – που ακόμη είναι σταθερές - εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης".
Από χθες έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της δεύτερης αναμνηστικής δόσης για τους πολίτες ηλικίας 30-59 χρόνων, που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τις απογευματινές ώρες περίπου 10.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Η μικρή κινητικότητα στην πλατφόρμα δεν επιφύλασσε έκπληξη στους αρμόδιους, καθώς η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το όφελος του δεύτερου επαναληπτικού εμβολιασμού σε αυτην την ηλικιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα είναι αποδεδειγμένο στους πολίτες πάνω των 60 χρόνων. Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν, ωστόσο, να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουν να λάβουν επιπλέον θωράκιση άτομα ηλικίας 30-59 χρόνων για λόγους ιατρικούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς, και κατόπιν συζήτησης με τον γιατρό τους.
Την ίδια στιγμή, οι εκκλήσεις για εμβολιασμό με τη δεύτερη επαναληπτική δόση των περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, παρότι είναι εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία μετά τη μόλυνσή τους. Χθες έγιναν 234 νέες εισαγωγές και οι νοσηλευόμενοι έχουν υπερβεί τους 1.300. Υπό αυτό το πλαίσιο ουδείς μπορεί να αποκλείσει και την επανεξέταση της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μέσα στο καλοκαίρι για να αποφευχθεί η επιδείνωση στο σύστημα υγείας.
Πηγή: Protothema.gr