Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Σιωπηλή επέλαση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι - «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Κορωνοϊός: Σιωπηλή επέλαση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι - «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

«Η σιωπηλή επέλαση του κορωνοϊού, χάρη και στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, μας έφερε ολέθρια αποτελέσματα» δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος

Αυστηρή προειδοποίηση κατά της χαλαρής αντιμετώπισης του θερινού πανδημικού κύματος του κορωνοϊού έχουν σημάνει οι επιστήμονες, καθώς μέσα στον Ιούλιο η διασπορά κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί.

Για σιωπηλή επέλαση του Covid που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κάνει λόγο ο διευθυντής ΕΣΥ της Β' μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι «ο Ιούλιος μήνας μάς έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, μαζί με περίπου 800 νεκρούς». Εξηγώντας γιατί δεν έχει σημάνει «συναγερμός», σημείωσε ότι δεν υπήρξαν μεγάλοι αριθμοί νοσηλειών και διασωληνώσεων και το ΕΣΥ δεν πιέστηκε.

Ωστόσο, τόνισε: «Η σιωπηλή επέλαση του κορωνοϊού, χάρη και στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, μας έφερε ολέθρια αποτελέσματα». Πρόσθεσε, δε: «Είμαστε ανήσυχοι για τον Αύγουστο που είναι ένας μήνας με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού».

Για το λόγο αυτό ο κ. Καπραβέλος προειδοποίησε ότι «θέλει μεγάλη προσοχή για να μην υπάρξει έξαρση του κύματος». Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανάμειξη μολυσμένων από Covid-19 ασθενών που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα με υγιείς, προκάλεσε αυτή την τεράστια έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

«Τον Ιούλιο είχαμε περίπου 500.000 κρούσματα και 700 – 800 θανάτους. Μη το παίρνουμε αψήφιστα» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, παρατηρώντας ότι αυτοί οι αριθμοί αφορούν μια καλοκαιρινή περίοδο όπου επικρατεί η Όμικρον 5, που είναι ήπια παραλλαγή.

«Η τέταρτη δόση είναι αυτή που προφυλάσσει τους ηλικιωμένους από τον θάνατο» πρόσθεσε ο γιατρός του ΕΣΥ. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός των 2.000 νοσηλευόμενων αυτή την περίοδο.

Ο Νίκος Καπραβέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κακώς η Πολιτεία δεν παίρνει μέτρα για να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους» και κατέληξε: «Η πανδημία είναι μια απειλή που δεν έχει ακόμα διαχειριστεί».

Τζανάκης: Υπάρχει τεράστια, κρυφή διασπορά

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης επισήμανε πως «υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «Ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει», αν και δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.

«Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την επαναμόλυνση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε τα αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδή την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.

«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε. Και όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «το μοριακό τεστ κάνει δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων.

«Ναι» στην τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Σχετικά με τα εμβόλια τόνισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια».

Kαι όπως δήλωσε για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».

Πλεύρης: Δεν θα ληφθούν μέτρα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Είναι δεύτερη εβδομάδα που έχουμε μείωση στα κρούσματα covid-19, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο, πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» επισήμανε.

«Οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι «πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου» και «τώρα ξαναβγαίνουν και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πολλές απλές νοσηλείες». Σχετικά με τους θανάτους, οι οποίοι είναι αυξημένοι, εξήγησε ότι «κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι covid, το ξεκαθαρίζω να μην παρεξηγηθούμε.

Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με covid. Δηλαδή όπως ακριβώς είπατε νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και covid».

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν και «όπλα. Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού».

Ανέφερε ότι η αρχική πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Σημείωσε ότι η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, όπως στα πλοία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχει η σύσταση για χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε ότι έχουμε δύο στάδια. «Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την Όμικρον και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5. Αυτό το οποίο λέμε κι είναι ξεκάθαρο είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν».

«Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων», ανέφερε ο υπουργός. «Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup