Σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, είναι ήπιες όπως και με εκείνες που έχουν καταγραφεί με τα προηγούμενα εμβόλια, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης
Για την αναμνηστική δόση του κορωνοϊού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν και την παραλλαγή Όμικρον, τις ομάδες και τις ηλικίες των πολιτών που μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό καθώς και την επανεξέταση της απόφασης για τα μειωμένα μέτρα κατά του Covid-19 στην εκπαιδευτική κοινότητα μίλησε στο CNN Greece, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ από χτες, Δευτέρα οι πολίτες ξεκίνησαν τον προγραμματισμό του ραντεβού τους στην πλατφόρμα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο εμβόλια, που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ δηλαδή της Pfizer και της Moderna είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν αντισώματα και για την Όμικρον 5 μία από τις τελευταίες παραλλαγές, η οποία στοχεύει στο κατώτερο αναπνευστικό και μπορεί να δώσει περισσότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης».
Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν
Σύμφωνα με τις συστάσεις, μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών και έχουν πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου ή έχουν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα.
«Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια συνιστάται να γίνουν από όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις, ή έκαναν δύο δόσεις εμβολίου αλλά στη συνέχεια νόσησαν από τον κορωνοϊό. Επίσης, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις αλλά νόσησαν στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 3 μηνών για να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση. Το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει και για τις προηγούμενες περιπτώσεις», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.
Σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, είναι ανάλογες με εκείνες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες. Πυρετός, αδιαθεσία είναι οι επικρατέστερες.
Ανεμβολίαστοι
Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστοί ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να «πραγματοποιήσουν τα προηγούμενα εμβόλια, δηλαδή το βασικό σχήμα για να έχουν περισσότερη ανοσία και να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Η αναμνηστική δόση, λέγεται έτσι, γιατί ουσιαστικά είναι επαναληπτική και δεν καλύπτει επαρκώς εκείνον που δεν έχει εμβολιαστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο αλλά κυρίως από θανάτους», αναφέρει ο καθηγητής.
Self test μία φορά την εβδομάδα στα σχολεία
Στα μέτρα που πρέπει να τεθούν εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας επιμένει ο κ. Σαρηγιάννης ο οποίος αναφέρει ότι «για να επανέλθουμε στην καθημερινότητα δεν μπορούμε να καταργήσουμε όλα τα μέτρα» και αναφέρει ένα παράδειγμα: «Την ώρα που οι γονείς φορούν μάσκα είτε στα μέσα μεταφοράς είτε στο χώρο εργασίας τους και οι μαθητές βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες με προαιρετική χρήση μάσκας, είναι ανώφελο να συζητάμε για προστασία από τον κορωνοϊό».
Προσθέτει επίσης, ότι στις αίθουσες είναι απαραίτητη η απολύμανση του αέρα μέσω ειδικών συσκευών, ενώ προτείνει «τη χρήση self test στους μαθητές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να μειωθεί, ως ένα βαθμό, η εξάπλωση του ιού. Γιατί είναι γνωστό ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων δεν μπορεί να είναι αυτός που καταγράφεται καθημερινώς».
Τέλος, ερωτηθείς για τους εκπαιδευτικούς που νοσούν και υποχρεούνται να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 5 ημέρες καραντίνα ακόμα κι αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, προτείνει: «Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η χρήση μάσκας. Εάν πάρουμε την περίπτωση ότι μαθητές και εκπαιδευτικός φορούν μάσκα σε κλειστό χώρο, οι πιθανότητες νόσησης είναι πολύ μικρές. Αν όμως οι μαθητές δεν φορούν μάσκα, όπως είθισται, αφού πλέον είναι προαιρετικό το μέτρο, τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος νόσησης και θεωρώ ότι αυτό το μέτρο πρέπει να επανεξεταστεί».
Πηγή: Cnn.gr