Πολλές ήταν οι αντιδράσεις στο θέμα της τηλεκπαίδευσης σήμερα στην Ηλεία, μετά την απόφαση που έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος. Μια απόφαση που αφορά στις αρμόδιότητες που έχει ο εκάστοτε χωρικός αντιπεριφερειάρχης, περί πολιτικής προστασίας.
Η απόφαση που λαμβάνει η κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βασίζεται στις εντολές που λαμβάνει από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης που έχει λάβει επίσης συγκεκριμένες κατευθύνσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Μόνο που δυστυχώς τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας σε μια κακοκαιρία - άσχημες καιρικές συνθήκες, χαμηλές θερμοκρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα - δεν φαίνεται να τα συμμερίζεται το υπουργείο Παιδείας και με τη λογική να μην χαθεί ούτε ώρα μάθημα, κάνει βεβιασμένες κινήσεις που δημιουργούν πολλά προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Δεν μπαίνει καν στη λογική ότι λόγω της κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών δεν μπορεί να γίνονται μαθήματα με ανοικτά παράθυρα και να ακολουθήσει μια καλύτερα οργανωμένη διαδικασία για την τηλεκπαίδευση, με αποφάσεις που λαμβάνονται νωρίτερα και δεν προκαλούν αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Γιατί είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι θα έχουμε κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια, αλλά δεν μπήκε καν στη λογική της πολιτικής προστασίας η υπουργός κα Κεραμέως, αλλά και η ίδια η Πολιτική Προστασία και ο αρμόδιος υπουργός. Με αποτέλεσμα όπως στην περίπτωση της Ηλείας, να υπάρχουν αντιδράσεις για τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.
Από την άλλη παλιδωνίες των εκπαιδευτικών διευθύνσεων μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο τους γονείς και τους μαθητές, που αναζητούσαν χθες το βράδυ να μάθουν αν θα κάνουν μάθημα πρωί ή απόγευμα, αλλά και μέσα για την τηλεκπαίδευση στις περιπτώσεις εκείνες που μια οικογένεια έχει παιδιά σε δημοτικό και σε γυμνάσιο - λύκειο.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας.
"Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για μάθημα με ανοιχτά παράθυρα αποδεικνύεται αστείο. Η χθεσινοβραδινή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας που ακολούθησε, αιφνιδιάζουν και πάλι γονείς και μαθητές, ανακοινώνοντας την τελευταία στιγμή το κλείσιμο των σχολείων αφενός και τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης αφετέρου.
Εστιάζοντας σε μερικά μόνο από τα προβλήματα που δημιουργούνται, αναρωτιόμαστε:
Από την απαγόρευση μετακίνησης λόγω έκτακτων συνθηκών εξαιρούνται οι υπερήρωες εκπαιδευτικοί; Πώς θα μεταβούν στα σχολεία τους από όπου παρείχαν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους, αφού στο μεσοδιάστημα καμία κρατική ενέργεια δεν έγινε για παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στους εκπαιδευτικούς;
Πώς θα συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση οι μαθητές, οι οποίοι είχαν δανειστεί τεχνολογικό εξοπλισμό (tablets) από τα σχολεία τους και στο μεταξύ τον έχουν επιστρέψει;
Πόσες ώρες θα εργαστούν οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε δύο ή και τρία σχολεία, όταν η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολείου για την ώρα λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης πιθανώς διαφέρει (άλλα σχολεία αποφάσισαν πρωινό ωράριο άλλα μεσημεριανό, μετά την ανακοίνωση της Δ/νσης Π.Ε. Ηλείας);
Πώς θα μεταβληθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα για τα σχολεία που επέλεξαν τις πρωινές ώρες, όταν επισήμως έχουμε οδηγίες για 30/λεπτες ώρες διδασκαλίας, σε περίπτωση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχουν συχνά διαλείμματα από την οθόνη για τους μαθητές;
Στο όνομα των όποιων «έκτακτων συνθηκών» η τηλεκπαίδευση, που ούτως ή άλλως κινείται σε «βαρομετρικά χαμηλά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της, επιλέγεται ως η λύση για κάθε πρόβλημα!
Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και χωρίς καμιά στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας αξιοποιήσαμε την τηλεκπαίδευση στον αγώνα για να μείνει ανοιχτή η παιδαγωγική σχέση μας με τους μαθητές. Είναι αδύνατο να δεχτούμε, όμως, να γίνεται λάστιχο η εκπαιδευτική διαδικασία στο όνομα των "έκτακτων συνθηκών". Σήμερα είναι ο καιρός, αύριο θα είναι η αδυναμία του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές;
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας, στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Να αποσύρει τις οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών.
Απαιτούμε από τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα" καταλήγει η ανακοίνωση.
Φωτογραφία αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ