Στοίχημα η αύξηση των εμβολιασμών για να μην δούμε ξανά τις εφιαλτικές εικόνες του περσινού φθινοπώρου - Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο αν δεν επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς - Η πίεση στις νοσηλείες από τη σημερινή αύξηση θα φανεί σε επτά με δέκα ημέρες
Ορισμένες προβλέψεις (ο καθηγητής Τζανάκης έκανε χθες λόγο για 4.000 ως 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο) δημιουργούν ξανά κατάσταση συναγερμού αναφορικά με την πορεία της πανδημκίας στη χώρα και το μεγάλο στοίχημα, πλέον, είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να μην ζήσουμε ξανά τις εφιαλτικές εικόνες του περσινού φθινοπώρου.
Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (142) και των νέων νοσηλειών (68) ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την πίεση που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το νέο κύμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλή συμνπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.
Η πίεση στις νοσηλείες θα φανεί σε επτά με δέκα ημέρες
Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.
Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.
«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».
«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.
Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου στους ανεμβολίαστους
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό.
«Αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» σημείωσε. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς». Ο κύριος Εξαδάκτυλος έφερε ως παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και διευκρίνισε με νόημα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε μήνυμα και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορωνοϊού.
Στα 28,5 έτη ο μέσος όρος
Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί προβληματισμό για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στους νέους προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέσω ανάρτησης που έκανε στο twitter, ο μέρος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι τα 28,5 έτη.
Ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον #ΕΟΔΥ είναι 28,5 έτη. pic.twitter.com/OerKgl1SwA
— Panagiotis Arkoumaneas (@arkouman) July 10, 2021