Η νοσηλεία εδώ και μερικές ημέρες μιας ανεμβολίαστης νοσηλεύτριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας,-η οποία βρίσκεται στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης- στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, επαναφέρει επιτακτικά στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, το θέμα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στις έγκυες.
Πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες; Υπάρχει ασφάλεια για τις ίδιες αλλά και για το έμβρυο; Σε ποιο τρίμηνο πρέπει να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός; Μήπως πρέπει να εμβολιάζονται προτού συλλάβουν ή μόλις γεννήσουν;
Πολλά τα ερωτήματα αλλά και ο προβληματισμός έντονος για την ιδιαίτερη αυτή πληθυσμιακή ομάδα. Και η αλήθεια είναι, ότι όποια απάντηση θα δώσει μια έγκυος θα είναι δικαιολογημένη καθώς μία γυναίκα που κυοφορεί, πρωτίστως σκέπτεται το μωράκι της και δευτερευόντως τον εαυτό της.
«Πράσινο φως» από τους επιστήμονες
Οι επιστήμονες από την πλευρά τους, αλλά και όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, αναφέρουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι απόλυτα ασφαλή και στην εγκυμοσύνη και πώς οι έγκυες δεν κινδυνεύουν. Επιπλέον, μία γυναίκα που θηλάζει και αποφασίζει να εμβολιαστεί, τα αντισώματα του εμβολίου, περνούν και στο βρέφος.
Μάλιστα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, έχει απευθύνει έκκληση σε όλες τις γυναίκες να εμβολιαστούν και να μην φοβούνται, αφήνοντας πίσω τους τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε το «πράσινο φως» για τους εμβολιασμούς των εγκύων ήδη από τον Απρίλιο του 2021 και μετά τη δημοσιοποίηση μελετών που εμφανίζουν τα mRNA εμβόλια απόλυτα ασφαλή για χορήγησή τους κατά τη διάρκεια της κύησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν εντοπίζεται καμία ένδειξη κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων.
Στην ενημέρωση μάλιστα της 26ης Απριλίου 2021 στο υπουργείο Υγείας, η κυρία Θεοδωρίδου, είχε τονίσει ότι «τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής».
Ένα μήνα αργότερα, η έγκριτη καθηγήτρια, είχε επισημάνει: «Μπορούν να εμβολιάζονται από τώρα και στην Ελλάδα οι έγκυες γυναίκες με mRNA εμβόλια. Δεν εμβολιάζονται, όμως, ακόμη σε μεγάλο ποσοστό γιατί φοβούνται προφανώς οι ίδιες οι γυναίκες και μπορεί να είναι επιφυλακτικοί και γυναικολόγοι. Σιγά – σιγά, όμως, θα πειστούν να εμβολιαστούν κι αυτές. Για τη γρίπη, πήρε δεκαετίες για να αρχίσουν να τις εμβολιάζουν».
Αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου, επεσήμανε με έμφαση ότι μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια και οι έγκυες, μετά το πρώτο τρίμηνο.
Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός, παρουσιάζοντας την κατάσταση στις ΜΕΘ και την πίεση που αρχίζει να δημιουργεί ο δραματικός αριθμός κρουσμάτων των 6.808 κρουσμάτων, των 441 διασωληνωμένων και των 42 θανάτων, ανέφερε ότι κανένα σύστημα στον κόσμο δεν είναι ανεξάντλητο και γι’ αυτό, θα πρέπει να φροντίσουμε με κάθε τρόπο, να μειωθεί το πανδημικό κύμα, με χρήση μάσκας, αποστάσεις και διενέργεια τεστ.
Αλλά και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της 4ης Νοεμβρίου επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός στις γυναίκες που κυοφορούν είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος.
ΗΠΑ: Πέθαναν 22 έγκυες από κορωνοϊό
Ας δούμε τι μας αναφέρει, μία έγκριτη επιστήμων, η οποία έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο πεδίο της Μαιευτικής, η καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Σοφία Καλανταρίδου:
«Στις ΗΠΑ μόνο το 3% των εγκύων έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα του CDC. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων μάλιστα, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σε βάθος, καθώς 22 έγκυες πέθαναν τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ, οι οποίες νόσησαν από κορωνοϊό».
«Μπορούν να εμβολιάζονται σε οποιοδήποτε τρίμηνο»
Σε ερώτηση του CNN Greece, πότε θα πρέπει να εμβολιάζονται οι γυναίκες που κυοφορούν, η καθηγήτρια Καλανταρίδου, τονίζει σε οποιοδήποτε τρίμηνο μπορούν να εμβολιάζονται.
Η κυρία Καλανταρίδου, τονίζει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρύτατη καμπάνια ενημέρωσης, διότι δυστυχώς υπάρχει άγνοια και ελλιπής πληροφόρηση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology και εξέτασε τους επιβαρυντικούς παράγοντες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μία γυναίκα που κυοφορεί, να νοσήσει και να καταλήξει. Σύμφωνα με την μελέτη, εάν οι έγκυες έχουν συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, τότε υπάρχει πιθανότητα ένα 5,3% να νοσηλευθεί και ένα 1,3% να καταλήξει.
Οι δε αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες, είναι η ηλικία τη μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος το τρίτο τρίμηνο.
Καθηγ. Πάντος: «Όλες οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν»
Το CNN Greece, επικοινώνησε επίσης με τον διακεκριμένο γυναικολόγο, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Κωνσταντίνο Πάντο, ο οποίος δήλωσε κάθετος, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων.
«Όλες οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γυναικολόγων τους και να σπάσουν τον φόβο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αντίστοιχος φόβος και μυθομανία, υπήρχε επί πολλά χρόνια και για την πραγματοποίηση των εξωσωματικών, τις οποίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τις είχε συνδέσει με εκδήλωση καρκίνου».
Ο κ. Πάντος υπογραμμίζει ακόμη, ότι το ρίσκο είναι μέσα στη ζωή μας και στις γυναίκες που φοβούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, λέμε, ότι 1 στις 100.000 γυναίκες μπορεί να πάθει εμβολή από αμνιακό υγρό.
«Είναι σημαντικό να ακολουθούμε πάντα τα επιστημονικά δεδομένα, διότι ο κίνδυνος να νοσήσουμε από κορωνοϊό είναι πολύ μεγάλος και σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από τον εμβολιασμό. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να προστατευθούν τόσο οι ίδιες οι έγκυες, όσο και τα βρέφη τους, μέσα από τα πολύτιμα αντισώματα που προσφέρουν τα εμβόλια».
Ο κ. Πάντος επαναλαμβάνει ότι αυτό που έχει σημασία, είναι η ενδελεχής και επιστημονική ενημέρωση και οι γυναίκες που κυοφορούν να ακούν προσεκτικά τον γιατρό τους.
Πηγή: Cnn.gr