Επίκαιρα

Σε «καραντίνα» οι εμβολιασμένοι που θα κολλήσουν κορονοϊό - Πότε πρέπει να κάνουν τεστ

Σε «καραντίνα» οι εμβολιασμένοι που θα κολλήσουν κορονοϊό - Πότε πρέπει να κάνουν τεστ

Αλλάζουν τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους. Τι κάνουν σε περίπτωση που κολλήσουν κορονοϊό ή έχουν στενή επαφή με κρούσμα. Νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Η μετάλλαξη Ομικρον αλλάζει τα δεδομένα για τους εμβολιασμένους, καθώς πλέον αρχίζουν να σταματούν σιγά-σιγά τα προνόμια που είχαν αποκτήσει.

Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κλοιός αρχίζει να στενεύει γύρω από όσους έκαναν το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για καραντίνα και σημαντικό περιορισμό στις μετακινήσεις για όσους εμβολιασμένους κολλήσουν κορονοϊό ή έρθουν σε επαφή με κρούσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με την σύσταση του ΕΟΔΥ, χρήσιμο είναι να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ σε διάστημα 7 με 10 μέρες.

«Στις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Επιτροπή τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε πει, ότι οι εμβολιασμένοι ή πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν τα τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους για τις επόμενες 14 ημέρες. Ούτε συστήναμε ειδικό εργαστηριακό έλεγχο, εκτός κι αν πρόκειται για κλειστές δομές», είπε αρχικά.

Παράλληλα, διευκρίνησε το εξής:

«Με δεδομένη την κυκλοφορία ενός πιο μεταδοτικού στελέχους (σ.σ. μετάλλαξη Ομικρον), όλοι οι εμβολιασμένοι μετά από στενή επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μειώσουν την κινητικότητα τους και να διενεργήσουν τουλάχιστον δύο τεστ στις επόμενες 7 με 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουν το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον»

Δείτε τις δηλώσεις:

Τα ύποπτα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πλέον είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί ένα κρούσματα κορονοϊού και ιδιαίτερα χωρίς την διενέργεια τεστ, καθώς τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Συγκεκριμένα, είναι τα εξής:

- Ρινική καταρροή

- Ξηρό λαιμό

- Πονοκέφαλο

- Κόπωση

- Φτέρνισμα

Μάλιστα, για τον τρόπο που έχουν αλλάξει τα συμπτώματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μίλησε ο Νίκος Σύψας σε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ στις 20/12.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο ερώτημα «έχω κορονοϊό, γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;», η απάντηση είναι «μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα τρία. Άρα τώρα που θα πάμε στις γιορτές, εάν έχουμε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, ανεξάρτητα αν είμαστε εμβολιασμένοι ή όχι, καλό είναι να κάνουμε τεστ».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup