Επίκαιρα

Γεροτζιάφας: Μην πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ για την 4η δόση του εμβολίου

Γεροτζιάφας: Μην πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ για την 4η δόση του εμβολίου

«Το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση θα το αποφασίσουν οι επιτροπές των ειδικών» και όχι οι φαρμακευτικές, τόνισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Διάβαζα ότι βγήκε ο κ. Μπουρλά και είπε ότι πρέπει να κάνουμε τέταρτη δόση» δήλωσε σήμερα ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, συστήνοντας να περιμένουμε τη γνωμοδότηση των ειδικών και να μην ακούμε στελέχη εταιριών ή καθηγητές πανεπιστημίων.

«Δεν πρέπει να πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών», τόνισε σήμερα, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Διάβαζα ότι βγήκε ο κ. Μπουρλά και είπε ότι πρέπει να κάνουμε τέταρτη δόση. Δεν έχει κανένα νόημα να ακούμε τον Α και τον Β παράγοντα που προέρχεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή το Πανεπιστήμιο και ο οποίος λέει τη γνώμη του ή εξυπηρετεί το business plan. Το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση θα το αποφασίσουν οι επιτροπές των ειδικών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όταν έχουν τα δεδομένα για το πόσο θα διαρκέσει η ανοσία από τον υπάρχοντα εμβολιασμό, για το εάν θα εμφανιστεί καινούργιο και πιο απειλητικό στέλεχος και για το εάν χρειάζεται να διατηρήσουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό», εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτά δεν είναι δεδομένα που θα σας τα πει ούτε ο Γεροτζιάφας, ούτε κανένας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «με βάση τη αντίληψη που έχουμε σήμερα η τέταρτη δόση είναι για τους πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας». Εκτίμησε, δε, ότι «θα έχουμε σύντομα, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι, οδηγίες από τους ειδικούς».

Πώς εξηγεί ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται; Αντέτεινε ότι η διαφορά είναι πως οι εμβολιασμένοι θα περάσουν την Covid σαν μια γρίπη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι εμβολιασμένοι μπορεί να τους δημιουργήσει μια βαριά κατάσταση, να πάνε στο νοσοκομείο ή να πάθουν long Covid για το επόμενο δίμηνο.

Και πρόσθεσε:

«Βεβαίως θα υπάρξουν και εμβολιασμένοι οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά, ξέρω για παράδειγμα εμβολιασμένο που έχει πάθει πνευμονική εμβολή γιατί είχε κάποια θέματα που δεν μπόρεσαν οι γιατροί να τα δουν από πριν και ακόμη ταλαιπωρείται. Από την αρχή είπαμε ότι αν έχουμε μέχρι σήμερα 100 νοσήματα, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός θα έχουμε 101 να αντιμετωπίσουμε ως γιατροί και ως κοινωνία. Για τον λόγο αυτοί ζητήσαμε ενίσχυση του συστήματος Υγείας».

Υπάρχει περίπτωση νέου lockdown;

Ο κ. Γεροτζιάφας ανέφερε επίσης πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα «στον βαθμό που ως κοινωνία προετοιμαστούμε, οργανώσουμε καλά το σύστημα Υγείας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι τα νοσοκομεία, με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί», επισημαίνοντας ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης να διατεθούν τα κονδύλια και να βρεθεί το προσωπικό».

«Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουμε καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν ξανά το ερώτημα να κάνουμε lockdown ή να μην κάνουμε, να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ή να μην πάμε;» σημείωσε.

Ο κ. Γεροτζιάφας κατέληξε ότι «το lockdown δεν τίθεται στην ημερήσια διάταξη στον βαθμό όμως που θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται, δηλαδή και να ενισχύσουμε την περίθαλψη και να συνεχίσουμε την εμβολιαστική καμπάνια».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup