Πολίτες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι εδώ και μήνες, στρατόπεδα καραντίνας μαρτυρούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ παιδιά έως 7 ετών χωρίζονται από τις οικογένειές του και μεταφέρονται στα νοσοκομεία, σε περίπτωση νόσησης - Τον δικό τον Γογλοθά περιγράφει γυναίκα που μαζί με τα δύο παιδιά και τους γονείς της βρίσκεται από τον Μάρτιο εγκλωβισμένη στο σπίτι της
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο οι σκληροί περιορισμοί που επιβάλλει έχουν οδηγήσει εκατομμύρια κατοίκους στην απόγνωση. Πολίτες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι εδώ και μήνες, στρατόπεδα καραντίνας μαρτυρούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ παιδιά έως 7 ετών χωρίζονται από τις οικογένειές του και μεταφέρονται στα νοσοκομεία, σε περίπτωση νόσησης.
To lockdown στην Σανγκάη αφορά σε 25 εκατομμύρια κατοίκους και διανύει την πέμπτη εβδομάδα του. Παρά το γεγονός ότι οι λοιμώξεις μειώθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, δεν συντελέστηκε κάποια κίνηση που να μαρτυρά χαλάρωση.
Όπως και άλλοι πολίτες στη Σανγκάη, έτσι και εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και λόγω των συνθηκών τρώει ένα μόνο γεύμα την ημέρα.
«Δεν μπορώ να μαγειρέψω γιατί δεν υπάρχει κάτι να μαγειρέψω. Έχουμε μόνο νούντουλς. Αισθάνομαι απογοητευμένη και θλιμμένη» τόνισε η γυναίκα.
Πάσχιζε για να βρει φάρμακα για τον διαβητικό πατέρα της, τη στιγμή που δεν είχε καμία βοήθεια από τις Αρχές της πόλης, τελικά όμως μια φίλη της τη βοήθησε, δίνοντάς της το φάρμακο που απαιτείτο.
Ενώ η Κένι αρχικά στήριζε την πολιτική των μέτρων περιορισμού της κινεζικής κυβέρνησης, η οπτική της άρχισε να αλλάζει όταν οι συνθήκες ζωής οδηγούσαν στην απόγνωση και στο συναισθηματικό τέλμα λόγω του ατέρμονου εγκλεισμού.
«Αισθάνεσαι αβοήθητος. Δεν έχω άλλες δυνάμεις. Δεν έχω δικαίωμα για το παραμικρό» τα λόγια που προδίδουν την απελπισία που έχει κυριεύσει την Κένι.
Ζει καθημερινά με τον φόβο μήπως διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό και να αναγκαστεί να πάει στο στρατόπεδο καραντίνας. Από τότε, πάντως, που άρχισε να εφαρμόζεται το lockdown στη Σανγκάη οι νεκροί από κορωνοϊό έφτασαν σχεδόν στους 300, οι δυσκολίες όμως της καθημερινότητας συνεχίζονται.
Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι συνθήκες στα στρατόπεδα καραντίνας όπου απουσιάζουν παντελώς οι συνθήκες υγιεινής.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA