Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν νέο πακέτο-μαμούθ 40 δισ. για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν νέο πακέτο-μαμούθ 40 δισ. για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων - Αργότερα, όμως, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω, καταλήγοντας σε συμβιβασμό για πακέτο 40 δισ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ακολουθεί τον Τζο Μπάιντεν στην ακλόνητη υποστήριξή του στο Κίεβο και εργάζεται για την αποδέσμευση ενός κολοσσιαίου νέου πακέτου ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ η πρώτη ψηφοφορία για την έγκριση αυτού του πακέτου ενδέχεται να διεξαχθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξοπλιστεί με άρματα μάχης, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι μάχες μαίνονται ακόμα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζονται επίσης για να διασφαλιστεί «η συνέχεια των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», καθώς και μια μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πακέτο των 33 δισ.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά αξίας άνω των 3,7 δισ. δολαρίων κι ενώ τον Μάρτιο το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 13,6 δισ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισεκ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό για ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Καμερούν το 2020.

Τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδέχεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτόν τον προϋπολογισμό ήδη από απόψε, πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Το να εγκριθεί γρήγορα αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στον αμείλικτο Πούτιν», επέμεινε σήμερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθική υποχρέωση» να σταθούν δίπλα στους «φίλους μας στην Ουκρανία».

Η έγκριση του πακέτου αυτού είναι κάτι σπάνιο σε ένα Κογκρέσο που είναι τόσο συνηθισμένο σε πολιτικές διαμάχες: αυτά τα μέτρα απολαμβάνουν ευρεία διακομματική υποστήριξη.

Σε δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να ψηφίσει «αμέσως» μια τέτοια χρηματοδότηση, μιλώντας για επείγουσα ανάγκη.

Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Άβριλ Χέινς προειδοποίησε σήμερα σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και υπολογίζει στη μείωση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος «πιθανώς υπολογίζει σε μια αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι ελλείψεις σε τρόφιμα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα επιδεινωθούν», προειδοποίησε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι πόροι που παρέχουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ουκρανία εξαντλούνται εντός δέκα ημερών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σταματήσουν οι διανομές βοήθειας εν αναμονή απόφασης του Κογκρέσου», είπε.

Αυτά τα κονδύλια πρέπει επίσης να επιτρέψουν στους Αμερικανούς να αναπληρώσουν τα δικά τους οπλικά αποθέματα.

Ένας παραδοσιακός σύμμαχος της εξωτερικής πολιτικής των προέδρων των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει ήδη αποδεσμεύσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την κρίση στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου, αφού άκουσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συγκρίνει τον πόλεμο στη χώρα του με τις πιο σκοτεινές ώρες της αμερικανικής ιστορίας, το Περλ Χάρμπορ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράζει τακτικά την επιθυμία του να ηγηθεί του μεγάλου αγώνα δημοκρατιών ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα, υπέγραψε χθες Δευτέρα νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία τους σε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Αφού περιορίστηκε σε όπλα που θεωρούνται αμυντικά, η Ουάσινγκτον στέλνει τώρα πυροβολικό, ελικόπτερα και drones στον ουκρανικό στρατό, οι στρατιώτες του οποίου εκπαιδεύονται στη χρήση αυτών των όπλων στις ΗΠΑ ή σε τρίτες χώρες πριν επιστρέψουν στο μέτωπο.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ Anna Moneymaker/ POOL

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup