Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κάλεσε τις χώρες της Δύσης να «εντείνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει η χώρα να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται, ενδεχομένως ακόμη και εντός της ημέρας, να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Στα όπλα που θα δοθούν στο Κίεβο περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα και βλήματα για το πυροβολικό και τα χόβιτζερ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε τις χώρες της Δύσης να «εντείνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει η χώρα να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.
«Η Ουκρανία βρίσκεται σε σημείο καμπής στο πεδίο της μάχης. Πρέπει επομένως να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες ώστε να μπορέσει να αμυνθεί», δήλωσε από την έδρα του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο των χωρών της «ομάδας επαφής» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Κίεβο.
ΝΑΤΟ: Θα στείλουμε σύγχρονα βαρέα όπλα, αλλά «αυτό απαιτεί χρόνο»

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν με σύγχρονα βαρέα όπλα την Ουκρανία, αλλά αυτό «απαιτεί χρόνο», διότι απαιτείται η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στην χρήση τους, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Λάβαμε το επείγον μέτρο, αλλά απαιτείται χρόνος», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Η μετάβαση από το στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στο σύγχρονο υλικό του ΝΑΤΟ επιβάλλει ετοιμότητα των Ουκρανών να το χρησιμοποιήσουν», είπε ο γενικός γραμματέας. «Πρόκειται για μία δύσκολη, απαιτητική μετάβαση».

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν μέχρι στιγμής προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα της σοβιετικής εποχής από τα στοκ τους, διότι οι Ουκρανοί έχουν εκπαιδευθεί στην χρήση του. Τα αιτήματα του Κιέβου αφορούν πλέον οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συμμαχικές δυνάμεις.

«Πρόκειται για συστήματα μακρού βεληνεκούς, για αντιαεροπορικά συστήματα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, πράγμα που επιβάλλει εκπαίδευση, συντήρηση», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε χθες στην Χάγη σε σύσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών επτά χωρών της Συμμαχίας (Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Δανία και Λετονία).

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ θα συμμετέχει στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της «ομάδας επαφής» που έχει δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Ρέζνικοφ θα κάνει ενημέρωση για τις επείγουσες ανάγκες, για τον τύπο του υλικού και για την αποστολή τους ώστε τα οπλικά συστήματα να έχουν αποφασιστικό ρόλο στα πεδία των μαχών», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και 1.000 drone, έκανε γνωστό πριν από την νατοϊκή σύνοδο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕPA-STR

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup