Το βακτήριο βρέθηκε σε κατάστημα με ζωντανές χελώνες που πωλούνταν ως τρόφιμο.
Αναστάτωση σε πολλούς από τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της Γουχάν φαίνεται πως έχει προκαλέσει η ανίχνευση χολέρας σε κεντρική αγορά, δυόμισι χρόνια αφότου ο πανδημικός κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε στην ίδια κινεζική πόλη.
Το βακτήριο βρέθηκε σε μαλακόστρακες χελώνες που πωλούνταν ως τρόφιμα, καθώς και σε έναν φοιτητή που εμφάνισε συμπτώματα της διαρροϊκής ασθένειας.
Η βακτηριακή λοίμωξη μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένο νερό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αφυδάτωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με αντιβιοτικά.
Οι αρχές της πόλης, αναφέρει το Reuters, ανακοίνωσαν ότι το μικρόβιο που ανιχνεύθηκε στις χελώνες, το στέλεχος Ο139 του βακτηρίου Vibrio chilerae, είναι διαφορετικό από το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στον φοιτητή, ένδειξη ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται.
Το κατάστημα που πουλούσε χελώνες έκλεισε επί τρεις ημέρες για απολύμανση και οι υπάλληλοι παραμένουν υγιείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται ωστόσο η ιχνηλάτηση άλλων προϊόντων που είχαν παραληφθεί μαζί με τα μολυσμένα ζώα.
Ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι μικρός σε μια μεγαλούπολη με πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ωστόσο η ανίχνευση της ασθένειας επανέφερε μνήμες των δραματικών πρώτων ημερών της πανδημίας: το θέμα έγινε top trend στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, με περίπου 200 εκατομμύρια προβολές μέχρι το πρωί της Παρασκευής.
«Η ανίχνευση του Vibrio cholera O139 [..] μας υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι οι υγρές αγορές [που πωλούν ζωντανά ζώα], αν και είναι σημαντικές για την Ασία από άποψη πολιτισμού και οικονομίας, συνδέονται με διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία» σχολίασε ο Άντριου Γκρίνχιλ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Το στέλεχος Ο139, επισήμανε, έχει ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες χωρίς να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες.
«Το γεγονός ότι το στέλεχος ανιχνεύθηκε επιβεβαιώνει ότι υπάρχει παρακολούθηση, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί» πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής ωστόσο οι αρχές της Γουχάν δεν έχουν διευκρινίσει πώς μπορεί να προσβλήθηκε ο φοιτητής και ποια είναι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα ιχνηλάτησης.
Η Γουχάν έγινε παγκοσμίως γνωστή τον Δεκέμβριο του 2019 όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19. Ορισμένοι από τους πρώτους ασθενείς είχαν επισκεφθεί υγρή αγορά της Γουχάν, ωστόσο η προέλευση της πανδημίας παραμένει μυστήριο και πηγή διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Λόγω της υποψίας ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από την αγορά, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο άγριων ζώων ως τροφίμων.
Πηγή: In.gr - Φωτογραφία: AΠΕ/EPA/STRINGER CHINA OUT