Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν για την επιστράτευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο στρατός της χώρας για τον πόλεμο με την Ουκρανία. Μόνο χθες Σάββατο συνελήφθησαν 724 διαδηλωτές σε 32 διαφορετικές πόλεις της αχανούς χώρας, όπως μεταδίδει το BBC.
Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται πως δεν κάμπτεται από τις έντονες αντιδράσεις του ρωσικού λαού, καθώς χθες υπέγραψε τροπολογίες που προβλέπουν την επιβολή ποινών ως και δέκα ετών κάθειρξης σε στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να εμπλακούν σε μάχη.
Υπέγραψε, επίσης, νόμο που διευκολύνει την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας για ξένους που δεσμεύονται να υπηρετήσουν στον στρατό για τουλάχιστον έναν χρόνο, καθώς η Μόσχα μοιάζει να επιδιώκει με όλα τα μέσα να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η φυγή Ρώσων πολιτών από τη χώρα, με τις τοπικές αρχές να επιβεβαιώνουν ότι η ροή έχει αυξηθεί σημαντικά.
Προσπαθούν να φύγουν από Γεωργία και Φινλανδία
Στα σύνορα με τη Γεωργία χθες υπήρχαν βίντεο που έδειχναν ουρές αυτοκινήτων να ξεπερνούν τα 30 χιλ., παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Ένας άνδρας, μιλώντας στο BBC είπε ότι μπορούσε να δει αριθμούς κυκλοφορίας από όλη τη χώρα. «Οι άνθρωποι δεν έχουν σωστές πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία» σχολίασε «Από ό,τι καταλαβαίνω δεν θέλουν να πάνε σε πόλεμο».
Εν τω μεταξύ, αύξηση παρατηρείται, επίσης στον αριθμό των Ρώσων που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Φινλανδία. Ο Matti Pitkaniitty, εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της χώρας, δήλωσε ότι ο αριθμός των Ρώσων που έφτασαν έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει τη ροή από τη Ρωσία. «Στόχος μας είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Φινλανδία από τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος Sauli Niinisto στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Αρκετά άλλα γειτονικά κράτη έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφέρουν άσυλο σε Ρώσους που επιδιώκουν να αποφύγουν την επιστράτευση. «Πολλοί Ρώσοι που τώρα εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω της κινητοποίησης δεν είχαν πρόβλημα με το να σκοτώνουν Ουκρανούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. «Δεν διαμαρτυρήθηκαν τότε. Δεν είναι σωστό να τους θεωρούμε αντιρρησίες συνείδησης» τόνισε.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ποια επαγγέλματα θα εξαιρεθούν από την επιστράτευση. Πρόκειται για εργαζόμενους στην πληροφορική, οι τραπεζίτες και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα γλιτώσουν από τη "μερική κινητοποίηση" που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν την Τετάρτη.
Ωστόσο, στα ρωσικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές για Ρώσους πολίτες που κλήθηκαν σε στρατολόγηση, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τα κριτήρια.
Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANATOLY MALTSEV