Κλείνει την πόρτα για νέες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις ανατολικές και νότιες υπό ρωσική κατοχή περιοχή. Αυτή είναι πλέον η θέση του Κιέβου όπως αποτυπώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων», η «εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας», η «νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας» σημαίνει «πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ.
Εκφράστηκε προτού ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στη Λουγκάνσκ, όπου το «ναι» στην ένταξη στη Ρωσία κέρδισε με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις φιλορωσικές αρχές. Αργότερα, τη νίκη του «ναι» ανακοίνωσαν και οι αρχές της Ντανιέτσκ.
Στην παρέμβασή του στον ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα, κατ’ αυτόν «φάρσα» με αποτελέσματα καθορισμένα «εκ των προτέρων».
Χαρακτήρισε «την προσάρτηση των περιοχών» της Ουκρανίας στη Ρωσία «την πιο βάρβαρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Από τη σκοπιά του κ. Ζελένσκι, η Ρωσία πρέπει «να διωχτεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς» εξαιτίας των ενεργειών της, ή τουλάχιστον να ανασταλεί η συμμετοχή της σε αυτούς.
«Οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων έχουν γίνει σταθερά των ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών», κατήγγειλε ακόμη, καθώς το Κρεμλίνο υπενθύμισε χθες Τρίτη ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει τη χρήση τέτοιων όπλων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του ρωσικού εδάφους.
Ωστόσο χθες, το Κρεμλίνο διά στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την αποκάλυψη που είχε κάνει στην Σύνοδο στη Σαρμακάναδη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο υπό νέους όρους.
Μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων, η πόρτα όπως φαίνεται έκλεισε.
Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι συντριπτικά υπέρ του «ναι» για την προσάρτηση των εδαφών στη Ρωσία και φτάνουν σχεδόν στο 100%.
Δείτε την τοποθέτηση Ζελένσκι στον ΟΗΕ:
Νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και η χορήγησή του θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «απάτη» για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών θα αντλήσει κεφάλαια από τη λεγόμενη πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο και επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει προμήθειες από τη βιομηχανία όπλων απευθείας, όχι να στέλνει υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξήγησαν.
Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυρομαχικά για αυτά, διάφορα είδη αντιμετώπισης UAVs, ραντάρ, ανταλλακτικά, καθώς και εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη, ανέφερε μια από τις κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Ουάσινγκτον παράλληλα ετοιμάζει νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα προσαρτήσει τις ουκρανικές περιφέρειες όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε τις λαϊκές διαβουλεύσεις αυτές, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα αποτελέσματά τους.
Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT