Κόσμος

Οι δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά του ο Πούτιν μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

Οι δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά του ο Πούτιν μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας

H έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τμήματα της οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας μεταξύ της προσαρτημένης Κριμαίας και της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας νωρίς το Σάββατο φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί το σημερινό ταλέντο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να λαμβάνει κακές αποφάσεις, εκτιμά το CNN σε εκτενή του ανάλυση.

Δύσκολες επιλογές ενόψει

Προωθεί κατά μερικές εβδομάδες τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει σχετικά με τη ρωσική κατοχή της νότιας Ουκρανίας. Ολόκληρη αυτή η παρουσία ήταν ήδη ανεπαρκώς εφοδιασμένη, διαχειριζόμενη και υποχωρούσα. Και δείχνει ότι η βασική σιδηροδρομική διαδρομή προς την Κριμαία και στη συνέχεια προς τα μέτωπα στη Χερσώνα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μελλοντικές επιθέσεις.

Ενώ το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στη γέφυρα του Στενού του Κερτς, έχει προηγουμένως αναλάβει τα εύσημα για μια σειρά επιθέσεων σε στόχους στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μπορεί τώρα να χρειαστούν δύσκολες ακτοπλοϊκές διελεύσεις με κακές καιρικές συνθήκες ή άκρως επικίνδυνες αεροπορικές πτήσεις φορτίου για να ενισχυθούν οι στρατιωτικές αποστολές στην Κριμαία και προς τις γραμμές του μετώπου, γεγονός που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε μια μοναδική σιδηροδρομική γραμμή ανατολικότερα, η οποία περνάει από τη Μελιτόπολη κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.

Αυτό εκθέτει την εκπληκτική αδυναμία του 20ου αιώνα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της κατοχής της Ρωσίας: Χρειάζονται σιδηροδρόμους για να μετακινηθούν.

Η Ουκρανία έχει στοχεύσει αυτό το σύστημα με αργή, υπομονετική ακρίβεια. Πρώτα το Izium, το οποίο οδήγησε στην κατάρρευση γύρω από το Χάρκοβο. Στη συνέχεια το Λίμαν, το οποίο οδηγεί στη διάβρωση του ελέγχου της Ρωσίας στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Και τώρα η γέφυρα του Κερτς, η οποία είχε γίνει τόσο ζωτικής σημασίας για όλα όσα η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει στο νότο.

Το πρόβλημα για τον Πούτιν επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο σιδηροδρομικός κόμβος της Ρωσίας που βρίσκεται πιο μέσα στο Ντονέτσκ χτυπήθηκε επίσης το Σάββατο- μια ματιά στο Ιλοβάισκ σε έναν χάρτη δείχνει τις σιδηροδρομικές αρτηρίες που το διαπερνούν. Ένα φορτηγό τρένο ανατινάχθηκε εκεί το πρωί του Σαββάτου, έχοντας πιθανότατα κάποιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να τροφοδοτεί τις σιδηροδρομικές γραμμές εντός του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες η Ουκρανία έχει ήδη θέσει υπό μεγάλη πίεση.

Η Ουκρανία είχε υπομονετικό συγχρονισμό στο χτύπημα αυτών των σημείων πίεσης. Δεν χτύπησαν μέχρι να δουν μια στιγμή αδυναμίας - μέχρι οι Ρώσοι να αντιμετωπίσουν ήδη σοβαρά προβλήματα - διασφαλίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε θα διαρκέσει όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη χρονοβόρες επισκευές. (Ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία επρόκειτο να αποκατασταθεί από το βράδυ του Σαββάτου, η ευπάθεια της γέφυρας σε επίθεση θα μειώσει τουλάχιστον την κυκλοφορία).

Ο Πούτιν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια σειρά από ταχείες και επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες θα διαψεύσουν σοβαρά το συνεχιζόμενο πρόσωπο πόκερ της υπερηφάνειας και του βομβαρδισμού του απέναντι στα αυξανόμενα σημάδια της αργής ήττας, εκτιμά το CNN. Στα δυτικά του ποταμού Ντνίπρο, ο στρατός του στη Χερσώνα πολιορκείται από ταχέως κινούμενες ουκρανικές δυνάμεις. Βρίσκονται ήδη σε υποχώρηση, εν μέρει λόγω του ίδιου φτωχού ανεφοδιασμού που θα επιδεινωθεί από την έκρηξη στο Κερτς.

Αποκόπτονται και πάλι από αυτή την παραπαίουσα γραμμή ανεφοδιασμού με μια άλλη σειρά κατεστραμμένων ή στοχοποιημένων γεφυρών στον ποταμό Ντνίπρο. Την τελευταία εβδομάδα, έχουν ήδη υποχωρήσει πάνω από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί η Μόσχα να διατηρήσει αυτή τη δύναμη σε δύο κατεστραμμένες οδούς ανεφοδιασμού; Μια επισφαλής παρουσία έχει ίσως γίνει εν μία νυκτί σχεδόν αδύνατη. Φθάνει αρκετή αλήθεια στον επικεφαλής του Κρεμλίνου για να τον οδηγήσει να υποχωρήσει; Ή μήπως παίρνει το υψηλότερο ρίσκο της διασποράς των απομονωμένων δυνάμεών του αραιά σε μια μεγάλη έκταση;

Το δεύτερο σημείο απόφασης αφορά την Κριμαία. Ο Πούτιν άνοιξε προσωπικά τη γέφυρα στον πορθμό του Κερτς οδηγώντας ένα φορτηγό σε αυτήν το 2018. Η παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας αποτέλεσε πηγή άστοχης υπερηφάνειας και αυτοκρατορικής μεγαλοπρέπειας για το Κρεμλίνο. Αλλά ο Πούτιν αντιμετωπίζει τώρα τη δύσκολη επιλογή να το οχυρώσει περαιτέρω με εξαντλημένες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού ή να αποσύρει μερικώς τον στρατό του για να διασφαλίσει ότι οι σημαντικοί πόροι τους στη χερσόνησο δεν θα αποκοπούν.

Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος για κάτι τέτοιο. Η γέφυρα του Κερτς μπορεί να χτυπηθεί ξανά. Η σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της Μελιτόπολης αποτελεί πλέον στόχο υπερμεγέθους αξίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι μια επίθεση από τη Ζαπορίζια προς τη Μελιτόπολη ήταν μια πιθανότητα. Και μόνο η πιθανότητα να διαταραχθεί η τελευταία ανέγγιχτη σιδηροδρομική διαδρομή της Ρωσίας προς το νότο εγείρει υπαρξιακά ζητήματα για την κατοχή της.

Ο Πούτιν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της τροφοδότησης των μεγαλύτερων φιλοδοξιών του με μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας ή της ενοποίησης των δυνάμεων γύρω από έναν στόχο που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει. Το ένα ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικής κατάρρευσης, για ολόκληρη την περιπέτειά του στην Ουκρανία, και πολύ πιθανόν για την κυριαρχία του. Η δεύτερη τον αφήνει με άμεση απώλεια φήμης, αλλά με μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρήσει την κατοχή μικρότερων τμημάτων της Ουκρανίας.

Η εσωτερική του θέση δεν έχει φανεί πιο αδύναμη από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2000. Η παραδοχή της αποτυχίας μπορεί να είναι δυσάρεστη σε αυτό το στάδιο και ένα μεγαλύτερο ρίσκο η ευκολότερη κίνηση. Ωστόσο, στρέφει και πάλι τον πόλεμο προς μια δυαδική στιγμή όπου η κατοχή του -και ακόμη και το καθεστώς του- αντιμετωπίζει μια πλήρη κατάρρευση ή μια μικρή, τρελή προοπτική νίκης. Οι πυρηνικές απειλές και η ρητορική αποτέλεσαν το τρομακτικό σκηνικό αυτού του πολέμου. Κι όμως, η Μόσχα δεν έχει καταφύγει σε κινήσεις καταστροφής, ενώ το ΝΑΤΟ εξόπλισε την Ουκρανία σε βαθμό που ήταν αδιανόητος πριν από τον πόλεμο.

Τα έξυπνα και υπομονετικά χτυπήματα του Κιέβου στις γερασμένες μεταφορικές εξαρτήσεις της Ρωσίας έχουν αφήσει τον Πούτιν με μια σειρά από υπαρξιακές αποφάσεις που πρέπει να πάρει τις επόμενες ώρες. Έχει πάρει πολλές κακές αποφάσεις τους τελευταίους επτά μήνες. Η έκρηξη στο Κερτς έρχεται να προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο ή να προσφέρει ένα κρύο ντους της πραγματικότητας και μια αναπροσαρμογή της άποψης του Κρεμλίνου για το εφικτό.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup