Τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης του ECDC για τα κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας στην Ευρώπη.
Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για την παιδική ηπατίτιδα, παρουσιάζει μια επισκόπηση των περιπτώσεων ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω, που αναφέρθηκαν στο ECDC και στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη την περίοδο έως τις 24 Νοεμβρίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy).
Από την πρώτη αναφορά που κυκλοφόρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλες οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μετά την ειδοποίηση αποτελούν μέρος μιας πραγματικής αύξησης σε σύγκριση με το βασικό ποσοστό ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά.
Η αιτιολογία και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Έχει εντοπιστεί μια πιθανή συσχέτιση με την τρέχουσα λοίμωξη από αδενοϊό, αλλά άλλες υποθέσεις και πιθανοί συν-παράγοντες ερευνώνται. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν να αναφέρονται ως σποραδικές, άσχετες περιπτώσεις.
Τα σχήματα και οι πίνακες της έκθεσης περιγράφουν τα εθνικά δεδομένα βάσει περιπτώσεων για την παρακολούθηση της ασθένειας από όλες τις χώρες και περιοχές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των επιπλέον τριών χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Τι αναφέρουν τα στοιχεία - Αυξημένα τα κρούσματα στην Ελλάδα
Έως τις 24 Νοεμβρίου, έχουν αναφερθεί 572 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας από 22 χώρες: (Αυστρία (έξι), Βέλγιο (14), Βουλγαρία (τρεις), Κύπρος (δύο), Δανία (οκτώ), Φινλανδία (μία). ), Γαλλία (10), Ελλάδα (21), Ιρλανδία (29), Ισραήλ (πέντε), Ιταλία (50), Λετονία (ένα), Λουξεμβούργο (ένα), Ολλανδία (16), Νορβηγία (6), Πολωνία ( 23), Πορτογαλία (28), Δημοκρατία της Μολδαβίας (ένα), Σερβία (ένα), Ισπανία (54), Σουηδία (12) και Ηνωμένο Βασίλειο (280).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο που αριθμεί 280 κρούσματα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση των χωρών με το μεγαλύτερο διψήφιο αριθμό περιστατικών ηπατίτιδας, μετά την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Πολωνία.
Από το τελευταίο δελτίο επιτήρησης, το οποίο χρησιμοποίησε δεδομένα στις 27 Οκτωβρίου 2022, έχουν αναφερθεί 10 νέα κρούσματα από πέντε χώρες (Βουλγαρία (δύο), Ελλάδα (δύο), Ιταλία (τρεις), Πολωνία (ένα) και Πορτογαλία (δύο) ). Ένα κρούσμα (Ελλάδα) που είχε αναφερθεί προηγουμένως δεν συμπεριλήφθηκε στην τελευταία ενημέρωση δεδομένων.
Η πλειοψηφία (75,5%) των περιπτώσεων είναι ηλικίας πέντε ετών ή μικρότερης ηλικίας. Από τις 572 πιθανές περιπτώσεις, οι 405 έχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική έκβαση. Υπήρξαν επτά θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Από 371 περιπτώσεις με διαθέσιμες πληροφορίες, 100 (27%) χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τις 320 περιπτώσεις για τις οποίες είναι διαθέσιμες αυτές οι πληροφορίες, οι 24 (7,5%) έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
Συνολικά, 457 περιπτώσεις εξετάστηκαν για αδενοϊό από οποιοδήποτε τύπο δείγματος και είχαν έγκυρο θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Από αυτούς, 236 (51,6%) βρέθηκαν θετικοί. Το ποσοστό θετικότητας ήταν το υψηλότερο σε δείγματα αίματος (49,3%). Τα δεδομένα πληκτρολόγησης είναι διαθέσιμα μόνο για 12 περιπτώσεις: τύπος 31 (n = 1), τύπος 40 (n = 4), τύπος 41 (n = 5) και τύπος άλλος (n = 2).
Από τις 392 περιπτώσεις PCR που εξετάστηκαν για κορονοϊό, οι 40 (10,2%) ήταν θετικές. Τα ορολογικά αποτελέσματα για τον SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμα μόνο για 115 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα 73 (63,5%) ήταν θετικά. Από τα 167 κρούσματα με δεδομένα εμβολιασμού κατά του COVID-19, τα 148 (88,6%) ήταν ανεμβολίαστα.
Πηγή: iEidiseis.gr